VIDI II

Így harcolhatja ki a bennmaradást vasárnap második csapatunk

Mindenképp nyernünk kell a Szekszárd vendégeként, de a három pont megszerzése esetén is figyelnünk kell a többi mérkőzés alakulását.

Nagy izgalmakat tartogat az NB III-as bajnokság hétvégi zárófordulója. Nem csak a bajnoki címért lesznek nagy csaták, de a bennmaradásért is kemény ütközetek várhatóak. A négy NB III-as csoportból bennünket természetesen a Fehérvár FC II csoportja, a Dél-Nyugati érdekel a legjobban, ahol sem a bajnok, sem pedig a kieső együttesek kiléte nem ismert még.

A bajnoki címért két csapat van harcban: a 72 pontos Szentlőrinc várhatja jobb helyzetből az utolsó fordulót, ők a kiesés elől menekülő Mohács otthonába látogatnak, míg a 71 pontos Iváncsa a már biztos, hogy bennmaradó Gárdonyt látja vendégül.

A kiesés elől öt csapat menekül, de közülük csupán egy örülhet majd vasárnap este. A Dunaújváros, a PTE-PEAC, a Mohács és a Vidi II is 25 pontot szerzett az eddigi 29 forduló során, míg a jelenleg bennmaradást jelentő 12. helyen a Szekszárd áll 27 ponttal.

Az utolsó fordulóban az alábbi mérkőzéseket rendezik meg:

Dunaújváros - PTE-PEAC
Szekszárd - Vidi II
Mohács - Szentlőrinc

Az öt kiesés elől menekülő csapatból kettő-kettő egymás ellen játszik, míg a Mohács a bajnoki címért küzdő Szentlőrincet látja vendégül. Nem érdemes temetni a mohácsi csapatot sem, április közepén, hazai környezetben 1-0-ra legyőzték az akkor még listavezető Iváncsát, vagyis annak ellenére sem mehet biztosra a Szentlőrinc, hogy papíron könnyebb dolga van, mint az Iváncsának, amely a vármegyei rivális Gárdony ellen lép majd pályára vasárnap délután.

NB III Dél-Nyugati csoport, 2023-2024, Tavaszi szezon, 30. forduló

26 május vasárnap

Szekszárdi UFC
  • Ágics
  • Kiszely

2-1

Szekszárdi Városi Stadion Szekszárd

Fehérvár FC II
  • Horváth

Szekszárdi UFC

Pomozi Zoltán Krisztián - Béla Dániel, Péter Antal, Péter Dávid (Kiszely Dominik 46'), Ágics Péter, Arena Ármin, Gellér Axel Koridon (Tóth Dávid 68'), Budai Dávid, Kozma Roland (Paksi Dániel 85'), Ulbert Renátó Ádám (Keresztes Zalán 68'), Tokody Bence (Csapó András Bence 85')

Fehérvár FC II

Veszelinov Dániel - Horváth Gergő Ákos (Virágh Milán Ferenc 54'), Husvéth Ádám, Molnár Csaba, Polényi Gábor - Kovács Bence (Rétfalvi Zsombor 84'), Pető Milán, Kecskés Máté (Cserkuti-Németh Olivér 84') - Kovács Patrik, Menyhárt Zsombor (Csepregi Barnabás 63') - Berki Marcell (Gosztonyi András 84')

Játékvezetők

Fehérvári Patrik

Juhász László, Csákó Patrik

Papíron a legkönnyebb helyzetben a Szekszárd van, hiszen ők a bennmaradást jelentő 12. helyről várhatják az utolsó fordulót, ráadásul nekik már egy döntetlen is elég lehet a bennmaradáshoz, hiszen jelenleg 27 pontjuk van, vagyis kettővel több, mint az összes többi kiesés elől menekülő csapatnak. Ha viszont nyer a Mohács/PTE-PEAC/Dunaújváros közül akár csak az egyik is, akkor a döntetlen nem lesz elég a Szekszárdnak, hiszen a másik három csapatnak is 6-6 győzelme van, mint a Szekszárdnak, viszont ha a Szekszárd csak döntetlent játszik, míg az említett csapatok közül akár csak egy is nyerni tud, akkor annak több győzelme lesz, pontegyenlőség esetén pedig a több győzelem számít először. Ha nyerni tud ellenünk a Szekszárd, akkor nincs kérdés és biztos, hogy a Tolna vármegyei csapat marad az NB III-ban.

Nézzük, milyen eredményeknek kell születnie ahhoz, hogy második csapatunk biztosan bennmaradjon az NB III-ban!

Az első és legfontosabb, hogy ennek érdekében mindenképp nyernünk kell Szekszárdon. Amennyiben nyerünk és a többi kiesés elől menekülő csapat nem nyer, bennmaradtunk. Ez a legideálisabb forgatókönyv a számunkra.

Ennél bonyolultabb a helyzet, ha nyerünk, de rajtunk kívül nyerni tud a Mohács és/vagy a PTE-PEAC is. Mivel a Mohácsnak jelenleg hárommal jobb a gólkülönbsége, mint a miénk, így mohácsi győzelem esetén nekünk a Szekszárdot hárommal több góllal kell legyőznünk, mint ahány góllal a Mohács nyer a Szentlőrinc ellen.

Amennyiben a papírforma bejön és a Mohács nem nyer a bajnoki címért harcoló Szentlőrinc ellen, akkor "csak" a Dunaújváros - PTE-PEAC meccs alakulását kell figyelnünk. Nekünk a legjobb a döntetlen lenne, hiszen ebben az esetben mindkét csapat 26-26 ponttal zárna mögöttünk. Amennyiben viszont valamelyik csapat nyer, akkor ugyanúgy 28 pontja lesz, mint nekünk akkor, ha nyerünk Szekszárdon. A Dunaújvárosnak 16 góllal kellene nyernie ahhoz, hogy gólkülönbségben utolérjenek minket, így vélhetően vármegyei riválisunk nem tud majd megelőzni bennünket.

A PTE-PEAC-nak viszont eggyel jobb a gólkülönbsége, mint nekünk, azaz pécsi győzelem esetén nem elég legyőznünk a Szekszárdot, arra is figyelni kell, hogy a PTE-PEAC hány góllal nyer Dunaújvárosban. Amennyiben egy góllal nyer a PTE-PEAC, akkor nekünk minimum két góllal kell nyernünk, ha kettővel nyernek a pécsiek, akkor nekünk hárommal kell nyernünk és így tovább. Amennyiben ugyanis a két csapat gólkülönbsége is azonos, akkor utána a lőtt gólok száma dönt, ebben pedig sokkal jobbak vagyunk.

Nem lesz egyszerű tehát fiatal második csapatunk számára a szezonzáró forduló, hiszen még egy esetleges győzelem sem jelenti biztosan a Vidi II bennmaradását - de ahhoz, hogy számolgathassunk, mindenképp meg kell szereznünk a három pontot Szekszárdon.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek