MEZŐKÖVESD-VIDI

Öt érdekesség

Kodro holtversenyben a párharc legeredményesebb játékosa, 14. Mezőkövesd elleni győzelmére készül csapatunk.

Az OTP Bank Liga 16. fordulójában vasárnap 15:30-kor a Mezőkövesd Zsóry FC otthonába látogat csapatunk. A találkozóra való ráhangolódáshoz öt érdekességet gyűjtöttünk össze.

1. Örökmérleg

A két csapat élvonalbeli történelmében eddig 24 mérkőzést játszottak, ezek közül tizenhármat megnyertünk, hétszer döntetlen született, négyszer pedig a borsodi együttes szerezte meg a három pontot.

A két együttes első egymás elleni NB I-es meccsére 2013 novemberében Székesfehérváron került sor, amit Kleinheisler László góljával 1-0-ra megnyertünk. A máig utolsó bajnokinkat idén augusztusban, hazai pályán játszottuk ellenük, ekkor 2-0-ra nyertünk Szabó Levente és Lirim Kastrati találataival.

2. Ismerős arc a kövesdi kispadon

A Mezőkövesd vezetőedzője az a Kuttor Attila, aki minden idők második legtöbb NB I-es meccsével rendelkezik, 1989-ben a Vidiben mutatkozott be az élvonalban és piros-kékben lőtte első NB I-es gólját is. Távozása után még kétszer visszatért, az ő nevéhez fűződik a Vidi történetének legidősebb játékosaként szerzett gól is, 2007-ben 36 évesen, 9 hónaposan és 3 naposan talált be a Paks kapujába. Viselhette a csapatkapitányi karszalagot is, első és utolsó vidis pályára lépése között közel 18 év telt el. 2017 és 2020 között már irányította a matyóföldi együttest, majd 2022 ősze óta újra ő a Kövesd vezetőedzője. Edzőként dolgozott klubunk utánpótlásában is korábban.

3. A legnagyobb arányú győzelem

A Mezőkövesd elleni legnagyobb gólarányú sikerünket 2017. november 4-én arattuk: a felcsúti Pancho Arénában Danko Lazovics két góljával, valamint Ezekiel Henty és Marko Scsepovics egy-egy találatával 4-0-ra győztük le a borsodi együttest. Akkori kezdőcsapatunkból csapatkapitányunk, Fiola Attila tagja csapatunk jelenlegi keretének is.

4. A párharc leggólerősebb játékosai

A Vidi-Kövesd és Kövesd-Vidi mérkőzések leggólerősebb játékosa holtversenyben Kenan Kodro és Danko Lazovics, mindketten négyszer találtak be a borsodiak kapujába. Marko Scsepovics, illetve a kövesdi Stefan Drazic három-három találatnál jár az egymás elleni mérkőzéseken.

5. A dátum: december 10.

Legutóbb 2016-ban léptünk pályára a vasárnapi bajnoki napján, akkor a Szombathelyi Haladás otthonában játszottunk 1-1-et, gólunkat Marko Scsepovics szerezte. 2006-ban hazai pályán 3-1-re vertük a Sopront, 1980-ban 2-2-t játszottunk a Tatabányai Bányásszal, 1977-ben gólgazdag meccsen 4-3-ra győztük le a Kaposvári Rákóczit, 1972-ben pedig gólnélküli döntetlenre végeztünk a ZTE otthonában.

December 10-én született korábbi középpályásunk, Tompek László, 2011-ben magyar bajnok hátvédünk, Lipták Zoltán, valamint Ligakupa-győztes középpályásunk, Gulyás-Kovács Géza.

Szerző: Óházy Bálint

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek