EXKLUZÍV

Kovács József: "A szurkolók támogatásával képes lehet a csodára a Vidi"

Egykori legendás játékosunk, a "magyar Beckenbauer" tudja milyen érzés kiverni az 1. FC Kölnt a nemzetközi kupából és bár nagyon nehéz visszavágóra számít, úgy gondolja, a szurkolók támogatásával képes lehet a csodára a Vidi. 

Kovács József 1964-ben került klubunkhoz, ahol Gantner János volt a nevelőedzője. Négy évvel később mutatkozott be az élvonalban és egészen 1980-ig a klub kötelékében maradt. Csapatunkban 317 első osztályú bajnoki meccsen 17 gólt szerzett. Sokan hasonlították a „Kaiser”-hez, Franz Beckenbauerhez. Kovács József a pályán legendás volt tiszta stílusáról, inkább művész volt, mint iparos. Tán ennek is köszönheti, hogy nem csak az egyik legmegbízhatóbb játékosnak számított, de pályafutása alatt sosem kapott sárga lapot. 1972-ben az olimpiai válogatott tagjaként, 1983-ban pedig az Újpesti Dózsa labdarúgójaként is játszott az 1. FC Köln ellen.

- 1972. augusztus 20-án a müncheni olimpiára való felkészülés jegyében az 1. FC Köln ellen játszottak felkészülési mérkőzést a Népstadionban, melyet 2-0-ra megnyertek. Ön a Vidi játékosaként került az olimpiai válogatottba, hogyan emlékszik vissza 50 év távlatából arra a találkozóra?

Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy bekerültem az olimpiai válogatottba, hiszen abban az időben egy vidéki klubból nagyon nehéz volt az embernek beverekednie magát a válogatottba. A müncheni olimpia előtti utolsó felkészülési mérkőzésünket játszottuk a német csapat ellen, amely abban az időben nagyon erős együttesnek számított, tele voltak válogatott futballistával. Hasznos volt az a találkozó a felkészülésünk szempontjából, úgy emlékszem, nem volt jó idő azon az augusztus 20-i napon, de így is vagy 8000 ember kilátogatott a Népstadionba. 

- 11 évvel később, immár az Újpesti Dózsa játékosaként ismét megmérkőzött az 1. FC Köln ellen, ezúttal a KEK-ben. Milyen emlékeket őriz erről a párharcról?

Annak a párharcnak nem mi voltunk az esélyesei, hazai pályán kezdtünk és nem kis meglepetésre 3-1-re nyerni tudtunk, elsősorban szegény Törőcsik Andris remek játékának köszönhetően, aki az első gól előtti cseleivel az őrületbe kergette a német védőket.

A kétgólos előnyünk birtokában sem dőlhettünk hátra, hiszen az 1. FC Köln úgy készült, hogy hazai környezetben, fanatikus drukkerei előtt ledolgozzák a hátrányukat és kiharcolják a továbbjutást. A meccs elején aztán egy öngóllal megszereztük a vezetést, akkor összesítésben már három gól volt az előnyünk, de a németek nem adták fel és a második félidő elején már 3-1-re vezettek. Ráadásul a második játékrész közepén megfogyatkoztunk, de tíz emberrel is sikerült újabb gólt szereznünk, amire nem sokkal később érkezett a kölni válasz. Az utolsó percekben nagyon beszorultunk, de végül maradt a 4-2, idegenben lőtt több góllal mi jutottunk tovább. 

A mérkőzésen kívül két dolog maradt meg élénken az emlékeimben. Az egyik a német szurkolók fanatizmusa, hihetetlen atmoszférát varázsoltak a kölni stadionba. A másik pedig az 1. FC Köln kabalaállata, a kecske, amelyet akkoriban nem csak a mérkőzésekre vittek ki, de a német csapat valamennyi edzésére is. 

- Múlt héten, nem kis meglepetésre a Vidi 2-1-re nyerni tudott Kölnben, az EKL-rájátszás első mérkőzésén. Hogyan értékeli a Vidi teljesítményét és milyen visszavágóra számít csütörtök este?

A múlt heti fehérvári győzelem fantasztikus siker a Vidi és az egész magyar labdarúgás számára. Ez egy olyan eredmény, amelyre nem csak itthon, de a világ minden részén felkapják a fejüket az emberek. Megmondom őszintén, főleg az FTC elleni 4-0-ás vereség után, nem gondoltam volna, hogy győzni fog a Vidi idegenben. Jó volt látni, ahogy a játékosok egymásért küzdenek a pályán. Ugyanilyen mentalitásra lesz szükség a visszavágón, mert biztos vagyok abban, hogy a csütörtök esti találkozó még nehezebb lesz, a Köln ugyanis mindent megtesz azért, hogy bebizonyítsa, a múlt heti vereség csak egy kisiklás volt a részükről. Arra számítok, hogy korán gólt akar szerezni a német csapat, ezáltal talán fellazul egy kicsit a védelme és ezt kihasználhatja a Vidi. Fontos, hogy fejben mindenki friss legyen, mert az biztos, hogy a 90 perc során a szervezet el fog fáradni, de ha fejben friss az ember, akkor a testi fáradtságot ellensúlyozni lehet. Remélem, hogy a fehérvári szurkolók is varázslatos hangulatot teremtenek csütörtök este a MOL Aréna Sóstóba, úgy gondolom, hogy az ő támogatásukkal képes lehet a csodára a Vidi. 

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: molfehervarfc.hu

További hírek