STATISZTIKA

A 100. Vidi - Honvéd következik

A két csapat meccsei átlagban 2,5 gólt hoznak, 2010 óta minden Honvéd elleni bajnokinkon született legalább 1 találat.

A két csapat eddig 49 alkalommal találkozott egymással a Vidi pályaválasztása mellett, 24 Vidi-győzelem, 9 döntetlen és 16 Honvéd-siker született, a gólarány 72-54 a javunkra. Összességében 100. alkalommal nézünk vasárnap este farkasszemet a Honvéddal, a piros-feketék 46-szor, mi 35 alkalommal nyertünk, 18-szor megosztoztak a pontokon a csapatok, a gólarány 140-111 ellenfelünk javára.

(Fotó: magyarfutball.hu)

A legelső bajnoki:
Az 1968-as szezon 11. fordulójában találkoztunk első alkalommal a Honvéd gárdájával, a május 26-án, Székesfehérváron játszott mérkőzésen 2-1-re nyertek a fővárosiak, csapatunk gólját Kovács László lőtte. Ugyanebben a szezonban került sor az első Kispesten játszott bajnokira, melyet 2-1-re megnyert a Vidi  Kovács László és Balogh Károly találataival. Érdekesség, hogy mindkét alkalommal az a Bicskei Bertalan őrizte a Honvéd kapuját, aki a 90-es évek végén magyar szövetségi kapitány is volt, 2003-ban pedig a Vidi vezetőedzőjeként dolgozott.

A legnagyobb arányú sikerek:
Hihetetlen, de a legnagyobb arányú diadalunkat a piros-feketék ellen nem Székesfehérváron, hanem a Bozsik Stadionban értük el, méghozzá a 2012-13-as idényben, amikor 4-0-ra nyertünk Mitrovics duplájával, valamint Oliveira és Kovács góljaival.Öt alkalommal is három góllal sikerült hazai pályán legyőzni a kispesti csapatot, háromszor 4-1-re, kétszer pedig 3-0-ra. A 4-1-es meccsekből az első 1995. április 29-én született, ekkor Zoran Kuntics és Horváth Ferenc duplázott. 2001. június 23-án szintén ilyen arányban nyert csapatunk, köszönhetően a Vidi akkori brazil légiósainak: Leo duplája mellett Julinho is betalált, míg a negyedik gól Daniel Usvat nevéhez fűződött. A harmadik 4-1 2004. szeptember 25-én született, a gólokat ekkor Hercegfalvi Zoltán, Szabó Tibor, Kriston Attila és Tóth Balázs jegyezte. A Honvéd elleni, 2005. augusztus 21-én aratott 3-0-ás diadal (gólszerzők: Mario Bozic, Farkas I Balázs, Disztl Dávid) az egyik legemlékezetesebb győzelmünk, hiszen ezen a mérkőzésen vehették birtokukba szurkolóink az új főlelátót Sóstón, ráadásul a három gól mellett három kiállítást is láthattak a nézők - két piros lapot Vidi-játékosnak, míg egyet egy vendégjátékosnak mutatott fel Saskőy sporttárs. Legutóbb pedig tavaly márciusban, a Pancho Arénában nyertünk 3-0-ra a Honvéd ellen.
Legutóbb pedig 2018. április 11-én, idegenben nyertünk a kispestiek ellen 4-1-re.

A 100. Vidi-gól
A két csapat 2015-ös őszi, székesfehérvári mérkőzésén Juhász Roland szerezte a 100. Vidi-gólt a Honvéd ellen az élvonalban.

A legnagyobb arányú vereség:
1987. június 6-án és 1995. október 28-án egyaránt 5-0-ra nyert a Honvéd csapatunk ellen.

A legtöbb gólt hozó bajnoki:
A csapatok három alkalommal is hat gólt hozó meccset vívtak. Az 1976/1977-es pontvadászat 19. fordulójában 3-3-as döntetlen született Székesfehérváron, csapatunkból Burcsa Győző kétszer, Nagy II János egyszer talált be. A második és harmadik sokgólos találkozó már kevesebb fehérvári örömöt hozott, hiszen 1994. április 16-án a Sóstói Stadionban, valamint 2007. augusztus 5-én a Bozsik Stadionban is 5-1-re nyert a Honvéd.

A legfájóbb vereség a Bozsik Stadionban:
Nem kell sokat visszamennünk az időben, hiszen 2017 májusában a Kispest otthonában, a Honvéd ellen bajnoki döntőt játszottunk. A képlet egyszerű volt, győzni kellett az aranyéremhez, minden más eredmény a hazaiak sikerét jelentette. A találkozót Eppel góljával 1-0-ra a Honvéd nyerte, így a bajnoki cím is az övék lett.

Győzelem 0-2-ről:
1996-ban hazai pályán fogadtuk a Honvédot, és a fővárosi csapat az első félidőben másfél perc alatt lőtt két gólt. Sokáig úgy tűnt, sima Honvéd-siker születik, azonban a második félidő derekán két perc alatt sikerült egyenlítenünk, a meccs hajrájában pedig Pető Tamás a győztes gólt is megszerezte.

A legjobb egyéni teljesítmény:
Vitán felül Csucsánszky Zoltán nevéhez fűződik, aki az 1988/1989-es bajnokság 20. fordulójában mesterhármast vágott a Honvéd ellen. Az 1989. március 25-én játszott fehérvári bajnokit 3-1-re nyerte a Videoton.

A legtöbb gólt rúgó játékos:
Csucsánszky Zoli a triplája mellett még egy alkalommal betalált a kispesti kapuba, ám ezzel sem tudta megelőzni Novath Györgyöt, aki 5 gólt lőtt Vidi mezben a Honvédnak. A kiváló csatár 1978 és 1986 novembere között öt mérkőzésen is betalált szombati riválisunk kapujába, valamennyi meccset meg is nyerte csapatunk!

A Honvéd elleni góllövőlista:

5 gólos: Novath György
4 gólos: Nagy II János, Szabó József, Csucsánszky Zoltán, Horváth Ferenc, Danko Lazovics
3 gólos: Wollek Tibor, Szalmássy Tamás, Karsai László, Burcsa Győző, Máriási Zsolt, Takács Lajos, Terjék Lajos
2 gólos: Kovács László, Zoran Kuntics, Tóth Balázs, Leo, Mario Bozic, Farkas Balázs, André Alves, Nikola Mitrovics, Kovács István, Feczesin Róbert, Juhász Roland, Anel Hadzic
1 gólos: Balogh Károly, Burka Imre, Fejes Gábor, Májer Lajos, Palkovics István, Vadász Imre, Petres Tamás, László Csaba, Jónás Gyula, Sallói István, Németh Zoltán, Keresztúri András, Tóth Norbert, Pető Tamás, Donát Rajmund, Szabó Béla, Vancsa Miklós, Daniel Usvat, Julinho, Hercegfalvi Zoltán, Kriston Attila, Szabó Tibor, Disztl Dávid, Nagy Dániel, Csizmadia Csaba, Baranyai Tibor, Sitku Illés, Présinger Ádám, Stopira, Oliveira, Nikolics Nemanja, Torghelle Sándor, Gosztonyi András, Mirko Ivanovszki, Gyurcsó Ádám, Géresi Krisztián, Marko Scsepovics, Boban Nikolov, Vinícius Paulo

Három találat öngól volt.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: vidi.hu

További hírek