MTK-VIDI

Öt érdekesség

A 107. egymás elleni élvonalbeli bajnokinkon a 45. győzelmünket arathatjuk szombaton az MTK ellen.

Az OTP Bank Liga 20. fordulójában szombaton 15 órától az MTK Budapest ellen lép pályára csapatunk az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. A találkozóra való ráhangolódáshoz öt érdekességet gyűjtöttünk össze.

1. Örökmérleg

Az MTK elleni összes bajnoki, Magyar Kupa, Ligakupa és barátságos mérkőzésünket tekintve szinte teljesen kiegyenlített az örökmérlegünk: 130 találkozón csapatunk 54, ellenfelünk 52 alkalommal győzött, 24 alkalommal pedig döntetlen született. Az összesített gólkülönbség 205-183 a mieink javára.

Csak az NB I-es mérkőzéseket nézve is szoros az örökmérleg állása, 106 bajnokin 44-szer nyertünk, 22-ször játszottunk döntetlent, 40-szer pedig a fővárosi kék-fehérek hagyták el győztesen a pályát.

2. A leggólgazdagabb mérkőzések

Két nyolcgólos NB I-es bajnokit játszottunk az MTK ellen, 1982-ben és 2007-ben. 1982 őszén a Molnár Ferenc vezette Vidi Zsinka János, Szabó József, Csuhay József, Csongrádi Ferenc, Disztl László és Májer Lajos góljaival 6-2-re verte a kék-fehéreket. 2007 áprilisában Jusuf Dajic és Julinho duplájával, valamint Nagy Dániel találatával 5-3-ra nyertünk a Sóstói Stadionban - a vendégek gólszerzői között ott volt az a Németh Krisztián, aki 2022-ben tért vissza a Hungária körútra, valamint Kanta József, a fővárosiak második csapatának jelenlegi vezetőedzője is.

3. A legnagyobb győzelmek

Két alkalommal aratott csapatunk 5-0-s győzelmet a két együttes élvonalbeli összecsapásain a múltban. A két győzelem egymást követő szezonokban született: az első 2014 augusztusában, amikor Kovács István duplázott, Gyurcsó Ádám, Nikolics Nemanja és Feczesin Róbert egy-egy gólt lőtt Sóstón. 2016 áprilisában szintén hazai pályán (az új stadion építési munkálatai miatt a felcsúti Pancho Arénában) megismétlődött az eredmény, ekkor Nego Loic lőtt két gólt, Tischler Patrik és Asmir Suljic mellett egy MTK-öngólt is feljegyezhettünk.

4. Kovács Ferenc és Hidegkuti Nándor

A Vidi 1985-ös, UEFA-kupa döntős csapatának vezetőedzőjeként nevét klubunk történelmébe örökre beíró, csapatunkat vezetőedzőként három időszakban is irányító, 2018-ban elhunyt Kovács Ferenc teljes játékospályafutását az MTK-nál töltötte, ifjúsági évei után 1954 és 1965 között volt a kék-fehérek első keretének tagja, ez idő alatt 195 mérkőzésen lépett pályára. Labdarúgókarrierjének befejezése után 1965 és 1969 között edzőként is dolgozott az MTK-nál.

Az Aranycsapat legendájának, Hidegkuti Nándornak a neve összefonódott az MTK-val, kevesen tudják viszont, hogy a kék-fehér együttest játékosként és edzőként is szolgáló egykori kiváló támadónak a Vidihez is van kötődése: 1958-ban vonult vissza és 1959-ben már kinevezték az MTK trénerévé, de azt megelőzően, 1958-59-ben a Székesfehérvári Vasas SC edzőjének, Gábor Sándornak a szaktanácsadója volt – még olyan mérkőzések is akadtak, amire egyedül ő jelölte ki a kezdőnket.

5. A dátum: február 10.

Egy NB I-es bajnokit játszott csapatunk a múltban február 10-én: pont egy éve, 2023-ban Mezőkövesden szenvedtünk 2-1-es vereséget, gólunkat Lirim Kastrati szerezte.

Az MTK elleni bajnoki napján ünnepli születésnapját a Vidi első csapatát 1990 és 1992 között erősítő középpályás, Székely Béla, és 2008-ban Ligakupa-győztes középpályásunk, Gaál Márk.

Szerző: Óházy Bálint

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek