VÁLOGATOTT

Kétgólos vereséggel kezdtük az Eb-t

Első Európa-bajnoki mérkőzésén a magyar labdarúgó-válogatott 3-1-es vereséget szenvedett Svájc ellen. Fiola Attila végigjátszotta az összecsapást. 

A 2024-es Európa-bajnokságot Svájc ellen kezdte meg a magyar labdarúgó-válogatott. Marco Rossi szövetségi kapitány a Gulácsi – Szalai, Orbán, Lang – Kerkez, Schäfer, Nagy Ádám, Fiola – Szoboszlai, Sallai – Varga Barnabás kezdőcsapatnak szavazott bizalmat.

A svájciak a Sommer – Rodriguez, Akanji, Schär – Ndoye, Xhaka, Freuler, Widmer – Vargas, Aebischer – Duah tizeneggyel indították a mérkőzést.

Nem sokat teketóriáztak a csapatok, a kezdőrúgást követően válogatottunk egy pontatlan lövéssel nyitott, majd Szalai és Orbán is jól blokkolt egy-egy svájci helyzetnél. Az 5. percben Widmer felrúgta Kerkezt, sárga lapot ért a belépő. Mezőnyjáték következett, majd a 10. percben Fiola kapott jó indítást a jobb oldalon, középre tett labdáját Sallai vágta fölé 20 méterről. A 12. percben vezetést szereztek a svájciak: az elmélázó magyar védelem mellett Duah kilépett és a hálóba helyezett. A játékvezető először lest jelzett, de a VAR-vizsgálat után kiderült, hogy szabályos a találat (0-1). A 20. minutumban kevésen múlott az újabb helvét gól: Szalai és Kerkez nem értették meg egymást, a rosszul hazatett labdára Vargas lecsapott, Gulácsi bravúrral kifogta a ziccert. Az első félidő a svájciak elképzelése szerint alakult, előnyük tudatában labdabiztosan és türelmesen játszottak, míg a mieink játékában nem volt átütőerő. Számos szabálytalanság tördelte a játékot, emiatt sokat állt a mérkőzés. A hajrában Szoboszlai szabadrúgásból Orbán fejére varázsolta a labdát, de a bekk fejesében nem volt erő, könnyedén védte a kapus – nagy helyzet volt! A 45. percben ismét nem volt elég határozott a védelmünk, többször is felszabadíthattunk volna, de nem tettük, Aebischer köszönte szépen és pontos tekeréssel kettőre növelte csapata előnyét (0-2).

A szünetben cserélt Marco Rossi, Langot Bolla váltotta a védelemben. Továbbra sem remekelt a hátsó alakzatunk, Szalai hibája után Ndoye lövését Orban blokkolta. A 49. percben eldőlhetett volna az összecsapás: Xhaka passza után Duah tűzte rá, Gulácsi óriásit védett. Szoboszlai szabadrúgása következett, a 16-os sarkáról beívelt labdát kifejelték a svájciak. A 60. perc után magához tért a magyar válogatott, Varga Barnabás pillanatai következtek: előbb egy hosszú indítást követően megverte őrzőjét, de fölé lőtt, majd egy beadás után fejelhetett, de ezúttal sem talált kaput. A 66. minutumban már sikerrel járt a csatár: szép akció végén Szoboszlai bal oldali beadását az ötösről fejelte a hálóba (1-2). A szépítés után Kleinheisler érkezett Nagy Ádám helyére. Szalai sárga lapot érően szabálytalankodott N’Doyével szemben, majd Orbán sokadik remek blokkja következett. A 80. percben Ádám és Dárdai érkezet Kerkez és Szalai helyére, kétcsatáros játékra állt át Marco Rossi. Feljavult a magyar csapat széljátéka, egymás után jöttek a beívelések, de a svájciak fejelték el őket. Mindent megtettünk az egyenlítésért, a végén teljesen kitámadtunk, az első két ziccert még elhibázták a svájciak, a 93. percben Orbán Embolo elé fejelt, aki Gulácsi fölött a kapuba emelt és lezárta a mérkőzést (1-3).

A magyar labdarúgó-válogatott következő ellenfele szerdán 18 órától a házigazda Németország együttese lesz.

Szerző: Csik Tamás

Fotó: mlsz.hu és MTI/Illyés Tibor

További hírek