Dr. Mezey: A csapat felkészült a tavaszi szezonra

A bajnokság tavaszi szezonjának rajtja előtt Dr. Mezey György honlapunknak többek között arról is beszélt, hogy a csapat felkészült a folytatásra, s reményei szerint szombaton olyan Vidi fut ki a pályára, amilyet a remekül sikerült őszön is láthatta

- Hogy ítéli meg a felkészülést az első tavaszi bajnoki mérkőzés előtt?

- Formálisan mindennek eleget tettünk, amit szakember megtehet. Egyetlen olyan probléma volt, amely az egész felkészülésünkre rányomta a bélyegét: nagyon sok idő telt el az őszi szezon vége és a tavaszi kezdete között. Néhány játékos sajnos nem használta ki az „üresjáratokat” megfelelően – gondolok itt arra, hogy járhattak volna uszodába, vagy részt vehettek volna kispályás mérkőzéseken - s nehezen lendültek bele. Január elején ennek ellenére úgy láttam, hogy fizikálisan nincsenek gondjaink. Ahogy elkezdtünk dolgozni, mindenki megtette, amit lehetett, ám mentálisan nagyon „leültünk”. A reményem az, hogy a bajnokság közeledtével ismét egyre motiváltabbak lesznek.

- Mit tapasztalt a felkészülési mérkőzéseken, hiszen a mérlegünk, a Cluj, a Nyitra és a Győr ellen elszenvedett vereségek ellenére is pozitív?

- Ez igaz, de mégis csalóka lehet ebből kiindulni, mert annak a fajta felkészülésnek, amely jellemző a magyar viszonyokra – „elvonulunk melegebb éghajlatra játszogatni” – nincsen komoly jövője. Ezt mi könnyen teljesítettük, hoztuk a találkozók jelentős részét, amelyek között voltak komoly ellenfeleink is. Ám jegyezzük meg, hogy a barátságos mérkőzések idegi terhe egyenlő volt a nullával, így azt mondom, hogy a felkészülés hetven százalékosra értékelhető. Az első, figyelembe vehető összecsapás a Debrecen elleni Ligakupa mérkőzés volt, ahol a játékosokon láttam is egy kis zavart: nem ehhez szoktak az elmúlt hónapokban.

- A maradék harminc százalék mikorra hozható be?

- A legutóbbi, Honvéd elleni Ligakupa összecsapáson a kiállítást követően, amikor „vészhelyzet” alakult ki, rögtön ráálltak a játékosok a normális menetrendre. Hiszem, hogy ezt folytatják a bajnokikon is.

- Beszéljünk a tervekről és arról, hogy vezetőedzőként mivel lenne elégedett a szezon végén?

- Sokszor elmondtam már, hogy engem egyetlen dolog érdekel: mindig az éppen esedékes feladatot oldja meg a csapat úgy, ahogy kell. Ha ez megvan, az eredménye is megjön. Vannak persze dolgok, amelyeket tervezni kell. Példának okáért azt, hogy a DVTK elleni bajnoki kerüljön át péntekről szombatra, mivel három játékosunk nem sokkal előtte érkezik vissza Olaszországból, ahol az olimpiai válogatottal játszanak tétmérkőzést. Ugyanakkor azt is tudomásul kell venni, hogy hosszú távra nem mindig lehet tervezni, hiszen bármikor közbejöhet egy sérülés, egy kiállítás, vagy meg nem adott gól. Itt van Vujovics esete: rá építettem a támadójátékunk egy nagyon fontos elemét, s most sérült, ráadásul nem kis időre vonta ki magát a játékból. Így aztán most kezdhetjük előröl az építkezés ezen részét. Egy szó, mint száz: mindig az adott helyzethez alkalmazkodva kell távlatokban gondolkozni.

- Kit tart a bajnokságban a legnagyobb riválisunknak?

- Egyértelműen a Debrecent – nagyon erős a kerete, ráadásul már nincsenek olyan nemzetközi kötelezettségei, amelyek terhelnék a keretet, vagyis mindig a legjobb tizeneggyel állhatnak ki. Ugyanakkor az Újpestet soha nem szabad lebecsülni és a Győrt is nagyon erősnek tartom, szervezett, jó állománnyal. Mégis úgy érzem, hogy a hajdúságiak és köztünk dől majd el a bajnoki cím sorsa.

- Jelentős mértékben erősödött a Videoton az új igazolásokkal, ám ez egyben a konkurencia erősödését is jelenti…

- Igen, ám azért ez a konkurencia morzsolódik. Mint említettem, Vujovics máris kiesett, a Kecskemét ellen pedig eltiltás miatt Lencse sem lehet ott. Így máris csak három csatár jöhet szóba. A középpályán is csökkent a „tumultus” azzal, hogy Elek hátrakerült a védősorba. Ez ugyan kényszerű megoldás volt részünkről, ám Elek eddig kitűnően szerepelt balhátvédként, s most is azt mondom, helye lesz a válogatottban ezen a poszton. Amúgy pedig azt kívánom, legyen minél nagyobb rivalizálás a posztokon, ez alapvető érdeke a csapatnak.

További hírek