Disztl László: "Sikeres szezont tudhat maga mögött a Vidi II"

Második csapatunk vezetőedzőjét arra kértük, értékelje a mögöttünk álló NB III-as szezont, illetve vázolja fel, milyen tervekkel vágunk neki az új idénynek.

- A Vidi II az NB III Nyugati-csoportjában a 6. helyen végzett a bajnokságban. Hogyan értékeli ezt a szezont?

Két részre kell választani a 2015-16-os szezont. Ősszel nagyszerűen teljesítettünk, a csapat taktikailag remek állapotban volt, de a játékosok egyénileg is jó teljesítményt nyújtottak. A téli szünetben komoly változások történtek a keretben, hiszen Géresi Krisztián felkerült az első csapat keretébe, ahol úgy gondolom, nagyszerűen helytállt, emellett három alapemberünk - Baksa Dénes, Paudits Patrik, Bognár Bence - is az NB II-ben szerepelt kölcsönben, vagyis ők is előrébb tudtak lépni. Természetes volt, hogy egy olyan fiatal csapat, mint a miénk, ennyi játékos kiválását érzékelni fogja, mely tavasszal az eredményekben is megmutatkozott. A téli szünetben a 2. helyen álltunk 3 ponttal lemaradva az elsőtől, végül a középmezőny első felében végeztünk. Tavasszal is mindent megtett a csapat a jó eredmények elérése érdekében, ez azonban nem minden mérkőzésen sikerült, ettől függetlenül összességében pozitívan értékelem az elmúlt szezont, arra pedig külön büszkék lehetünk, hogy idény közben ilyen sokan tudtak magasabb szintre lépni tőlünk.

- A második csapat egyik legnagyobb sikere, hogy Géresi Krisztián szezon közben felkerült az első csapathoz. Tavaly nyáron gondolta volna, hogy télen már NB I-es játékos lesz "Küsü"?

Az ember mindig bízik abban, hogy lesz olyan fiatal játékos, aki megkapja a lehetőséget a bizonyításra, hiszen ezért dolgozunk. Nekünk, a Vidi második csapatának, az a fő feladatunk, hogy olyan fiatalokat készítsünk fel a felnőtt futballra, és próbáljunk meg feladni az első csapatba, akik megállják a helyüket ott. Sejben Viktor tavaly nyáron került a Vidi II-től az NB I-es keretbe, Géresi Krisztián pedig télen, és mindketten sikerrel vették az akadályokat, mindketten szereztek fontos NB I-es gólokat, és mindketten ott vannak ma is az NB I-es csapatban.

- Az idei nyár a nagy átalakulás ideje lesz a Vidi II-nél, hiszen a keret körülbelül 90%-a kicserélődik. Milyen célokkal vág neki majd az új idénynek a csapat?

Az NB I-es klubok második csapataira jellemző az, hogy körülbelül kettő, maximum három évig foglalkoztatja a fiatal játékosokat. Véleményem szerint ez teljesen rendben is van, ennyi idő áll rendelkezésére egy-egy játékosnak, hogy felhívja magára a figyelmet, és bebizonyítsa, hogy helye van az NB I-es csapatban is. Azonban, ha két-három év után sem sikerül valakinek feljebb lépnie az első csapathoz, akkor mindenképp más lehetőséget kell keresnie, és ez főleg a játékos érdeke, hiszen elképzelhető, hogy valaki mondjuk 21 évesen még nincs készen az NB I-re, de az NB III-at viszont már "kinőtte", akkor neki tovább kell lépnie, mondjuk az NB II-be. Idén nyáron tehát valóban egy új, nagyon fiatal csapatot kell kialakítanunk, és ezeknek a játékosoknak is meg kell adni ezt a két-három évet, hogy bizonyítsanak. Emiatt persze nagyon nehéz szezonra számítok, hiszen ezek a játékosok az első felnőtt szezonjukra készülnek majd. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a tartalékcsapatnak kettő fontos feladata van: az egyikről már volt szó, a fiatal, tehetséges labdarúgókat fel kell készíteni a felnőtt labdarúgásra, emellett viszont játéklehetőséget kell biztosítani azoknak, akik az első csapat keretéhez tartoznak, de valami miatt ott nem tudnak játszani. Tavaly is sokszor volt rá példa, hogy egy NB I-es meccsről öt sárga lap miatt eltiltott játékos - aki az NB III-ban pályára léphet - nálunk játszott, vagy egy hosszabb sérülés után, nem egyből az NB I-ben játszik valaki tétmeccset, hanem az NB III-ban. Egy tartalékcsapatnál elsősorban nem a bajnokságban elért eredmény határozza meg azt, hogy sikerült-e minden célkitűzést teljesíteni. Akkor beszélhetünk sikerről, ha mindkét fontos feladatunkat el tudjuk látni. Emellett persze, mivel sportról és sportolókról van szó, mindenki nyerni szeretne, jó érzés lenne minél több meccset megnyerni, és a tabellán minél előkelőbb helyen végezni.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: vidi.hu

További hírek