Az első ukrán bajnokcsapat következik

1992-ben az ukrán bajnokságot, 2010-ben az Ukrán Kupát nyerte meg a Tavriya.

A csapat székhelye a Krími Autonóm Köztársaság fővárosában, Szimferopolban található. Annak ellenére, hogy az elmúlt években az ukrán élvonalban rendszeresen a középmezőnyben végeztek, történelmi jelentősségük megkérdőjelezhetetlen, ugyanis a Tavriya nyerte meg az első független ukrán bajnokságot 1992-ben. Érdekesség, hogy azóta csak két csapat, a Sahtar Doneck (6 alkalommal) és a Dinamo Kijev (13 alkalommal) szerzett aranyérmet.

Hosszú szünet után 2010-ben újabb szenzációs eredményt értek el: megnyerték az Ukrán Kupát. A döntőben a kisebbik donecki csapattal, a Metalurh Doneckkel játszottak. A rendes játékidőben 2-2 volt az eredmény, majd a hosszabbítás 97. percében megszerezték a győztes találatot. Ez pedig indulási jogot biztosított számukra az Európa Ligában, méghozzá a play-off-ban, vagyis a rájátszásban. Ellenfelük a Bayer Leverkusen volt, de hazai pályán 3-1-re, idegenben pedig 3-0-ra kaptak ki a német csapattól.

A Tavriya 27 fős keretében 14 légiós található, a legtöbben - hatan - Nigériából érkeztek. Közülük mindenképp említést kell tennünk a hatszoros válogatott Dele Adeleyeről, ő ugyanis még csak 23 éves, de az értéke már több, mint másfélmillió euró.

Szerdán - magyar idő szerint - 15 órakor játszunk a Tavriya ellen. Honlapunk természetesen ezúttal is online-közvetítéssel jelentkezik a mérkőzésről.

Szerző: Wéninger Ákos

További hírek