Vereség Azerbajdzsánban, de 5-3-as összesítéssel továbbjutottunk az EKL-ben

Rengeteg helyzetet, kapufákat, kihagyott büntetőt, nagy védéseket és hazai győzelmet hozott a Gabala SC - Vidi EKL-visszavágó.

Csütörtök este - története során első alkalommal - Azerbajdzsánban lépett pályára a Vidi az Európa Konferencia Liga második selejtezőkörének visszavágóján. Egy héttel ezelőtt 4-1-re nyertünk a MOL Aréna Sóstóban, így megnyugtató előny birtokában várhattuk a visszavágót. Michael Boris vezetőedző több helyen is változtatott a kezdőcsapaton, bekerült Stopira, Makarenko, Bumba és Zivzivadze is a kezdőbe. A Vidi az alábbi felállásban kezdte el a meccset: Kovács - Nego, Serafimov, Stopira, Sabanov, Heister - Bumba, Fiola, Makarenko, Dárdai - Zivzivadze.

A hazaiak mestere, Bakhshiyev Elmar nem élt a rotáció lehetőségével, a múlt heti kezdőből csak a piros lapot kapó Murad Musayev hiányzott, őt Omar Hani pótolta. Jó hír, hogy a fehérvári találkozón agyrázkódást szenvedő Qirtimov rendbe jött és ott volt a Gabala SC kezdőjében. 

Hasonlóan jól kezdte a visszavágó meccset a Gabala SC, mint tette azt egy hete Székesfehérváron. A 3. percben a mi szögletünk után vezethetett veszélyes kontrát a hazai együttes, Nego a 16-osunk előterében tisztázott becsúszva. Három perccel később Felipe Santos elé került a labda, a hazaiak támadója 15 méterről, nagy helyzetben a kapunk mellé lőtt. Negyedóra elteltével hatalmas helyzetbe került az azeri csapat, egy eladott labdára Felipe Santo csapott le és egyedül vezethette azt a kapunkra, Kovács Dani azonban remek ütemben vetődött ki és elakadt benne a játékszer.

A 16. percben jegyezhettük fel az első fehérvári helyzetet, Bumba fejelt centikkel kapu mellé egy szélről érkező beadást, majd hét perccel később újra Bumba-helyzetet láthattunk, ajándékba kapott egy labdát a hazai védőktől, román támadónk pedig 20 méterről kapura is bombázott, nem sokkal ment mellé a lövés. Két perccel később ismét Felipe Santos került helyzetbe, 16 méteres lökete azonban elakadt a blokkban. Újabb két minutum telt el a mérkőzésből, amikor az első meccsen gólt szerző Schorr elé került egy bedobás után a labda, amit azonnal kapura is lőtt éles szögből, alig tévesztett célt a hazaiak támadója. 

A 31. percben jártunk, amikor a harmadik sarokrúgásunkat követően a labda a hosszú oldalon érkező Serafimov elé került, aki közelről a felső lécre juttatta azt. Nem sokkal később megszerezte a vezetést a Gabala SC. Az első meccsen is remekül játszó Muradov fordult le védőjéről a 33. percben és 22 méterről kilőtte a bal alsó sarkot, Kovácsnak esélye sem volt a védésre (1-0). Öt perccel a szünet előtt Nego egyenlíthetett volna büntetőből - Bumba szép csel után harcolta ki a 11-est - de válogatott játékosunk elhibázta a lehetőséget. Szerencsére ez nem fogta meg a csapatunkat és még a szünet előtt sikerült egyenlíteni. A 44. percben Zivzivadze tört előre és 19 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (1-1). Akárcsak egy hete, ezúttal is 1-1-es állással vonultak a csapatok a félidei pihenőre. 

A második félidő hatalmas hazai helyzettel kezdődött, Ruan, a középső védő merészkedett előre és 16 méterről kapura tekert, Kovács Dani óriási védéssel a bal kapufa tövére tornázta a labdát, majd védőink felszabadítottak. Az 58. percben Alimi szabadrúgását Kovács a léc alól ütötte szögletre. 

A 62. percben három helyen változtatott Michael Boris, Bumba, Zivzivadze és Dárdai helyére Petrjak, Kodro és Funsho érkeztek. A 64. percben Petrjak adott be jól egy szögletet, Fiola fejese pedig a jobb kapufán csattant. A 70. percben Muradov 23 méteres szabadrúgása a felső lécen csattant, majd három perc múlva Felipe Santos iramodott meg a félpályáról a labdával, a villámléptű támadó lefutotta a védőinket, majd a 40 méteres sprint végén ügyesen helyezett 15 méterről a kapunkba (2-1).

Az utolsó negyedórában újabb gól már nem született, így 5-3-as összesítéssel jutottunk tovább az EKL harmadik selejtezőkörébe, ahol az albán Laci és a moldáv Petrocub párharc győztesével találkozunk. Az első mérkőzést jövő héten csütörtökön Székesfehérváron rendezik meg. 

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: molfehervarfc.hu

További hírek