Új - erősebb - ellenfelet kaptunk az Impact Kupán

A Vidi korábbi játékosa, Valdas Urbonas által trenírozott litván bajnokcsapat ellen kezdünk a rangos spanyolországi kupában.

A verseny szervezői arról tájékoztatták klubunkat, hogy az eredeti tervekkel ellentétben, nem a bolgár bajnokság ötödik helyezettjével - a Lokomotiv Plovdivval - játszunk január 22-én, hanem a litván bajnok - FK Ekranas - lesz az ellenfelünk. Csak, hogy éreztessük a két csapat közti különbséget, elég ha megnézzük az IFFHS legfrissebb klubranglistáját, melyen az első 400-ban nincs ott a Lokomotiv Plovdiv, a Vidi a 267., míg az FK Ekranas a 101.

2011-ben zsinórban negyedszer lett litván bajnok a panevėžysi alakulat. Korábban még két alkalommal, 2005-ben és 1993-ban nyerte meg hazája bajnokságát. (1985-ben is elsők lettek, de az hivatalosan nem számít litván bajnoki címnek, hiszen Litvánia csak 1991-től létezik, előtte Litván Szovjet Szocialista Köztársaság néven a Szovjetunió tagköztársasága volt 1940-től 1991-ig)

2011-ben ráadásul nem csak a bajnokságot nyerték meg, de elhódították a Litván Kupát és a Szuperkupát Ha már szóba került az Ekranas szakmai stábja, mindenképp meg kell említenünk azt a nem mindennapi tényt, mely szerint 1964 óta csupán öt (!!!) edző dolgozott a klubnál. 1964-től 1980-ig Daunoras, 1980-tól 1989-ig Kaušpėdas, 1989-től 2007-ig Liubšys és 2007-től 2008-ig Širmelis irányították a csapatot, 2008 óta pedig a már említett Valdas Urbonas a vezetőedző.

Nyáron a Bajnokok Ligája selejtezőjének a második körében indultak a litvánok, és az első akadályt sikerrel vették, miután idegenben 3-2-re legyőzték a máltai Valletta FC-t, majd otthon is nyertek 1-0-ra. A következő kört azonban már nem élték túl, a fehérorosz BATE ellen hiába játszottak hazai pályán gólnélküli döntetlent, idegenben simán kikaptak 3-1-re. Később a BATE kiejtette a minket búcsúztató Sturm Grazot is a BL-ből, így bejutottak a BL-csoportkörbe, ahol az AC Milan, FC Barcelona és az FC Viktoria Plzeň a három ellenfele a "H" jelű csoportban.

Hazai pályán 0-0-t játszott a litván bajnokcsapat a fehérorosz BATE-Borisov ellen a Bajnokok Ligája-selejtezőjében 2011. nyarán.

A csapat legértékesebb játékosa a 32 éves Andrius Velicka, akinek az ára körülbelül 650.000 Euró. Érdekesség, hogy csupán 4 idegenlégióst foglalkoztat a litván bajnokcsapat. A brazil Alonson, az elefántcsontparti Fofanan, a szerb Andjelkovicson és a nigériai Calistuson kívül csak litván labdarúgó szerepel az FK Ekranasban. 2010-ben, a székesfehérvári Magyarország - Litvánia barátságos mérkőzésen, melyet 2-0-ra megnyertünk, két játékos is pályára lépett a litván bajnokcsapatból, a már említett Andrius Velicka, valamint Radavicius Ramunas, vagyis - hozzánk hasonlóan - több válogatott játékosa is van az Ekranasnak.

Szerző: Wéninger Ákos

További hírek