VIDI-DVTK

Öt érdekesség

Kétszer győztük le 5-0-ra a diósgyőrieket, akik ellen legutóbb bő két éve 4-0-ra nyertünk, de arattunk a múltban 4-3-as sikert is.

1. Örökmérleg

76 alkalommal találkozott a múltban NB I-es bajnokin a Fehérvár és a Diósgyőr. Ezeken 42-szer csapatunk győzött, 10-szer döntetlen született, 24-szer pedig a miskolciak hagyták el győztesen a pályát. A párharc összesített gólaránya 125:77 a mieink javára, ami 2,7-es meccsenkénti gólátlagot jelent.

Hazai pályán a 39. élvonalbeli bajnokinkat játsszuk szombaton a DVTK ellen, az eddigi találkozókon 24-szer nyertünk, 6 döntetlen és 8 diósgyőri siker született.

2. A legnagyobb győzelmek: kétszer is 5-0

A párharc történetének két legnagyobb gólarányú mérkőzése két 5-0-s Vidi-győzelem. Először 1981-ben ütöttük ki Sóstón a borsodi együttest, akkor a Verebes József vezette csapatunk Tiber László duplájával, valamint Burcsa Győző, Baranyi Sándor és Májer Lajos egy-egy góljával nyert magabiztosan. Ugyanez az eredmény ismétlődött meg 2006-ban, amikor már Csertői Aurél vezette csapatunkat, góljainkat pedig Dvéri Zsolt, Sitku Illés (kettőt is), Györök Tamás és Lattenstein Norbert lőtte.

3. A legutóbbi meccs: 4-0

A Diósgyőr két éves kihagyás után tért vissza az első osztályba, így legutóbb 2021. május 9-én (a 2020/2021-es szezon utolsó fordulójában) mérkőzött meg velük együttesünk. A DVTK Stadionban mondhatni gólparádét rendeztünk, Szabics Imre vezetőedző csapata 4-0-ra nyert. Nikolics Nemanja duplázott, rajta kívül Ivan Petrjak és Budu Zivzivadze talált be. Akkori kezdőcsapatunkból Kovács Dániel, Fiola Attila (jelenleg sérült) és Szabó Levente tagja jelenleg is első csapatunk keretének.

4. Hétgólos gólzápor Miskolcon

A párharc leggólgazdagabb mérkőzését 1984. május 12-én játszották, amikor a diósgyőri stadionban egy rendkívül fordulatos találkozó végén a mieink nyertek 4-3-ra. Már a 6. percben 1-1 állt az eredményjelzőn, miután a hazaiak vezető góljára Szabó József büntetőből válaszolt, majd a félidei hazai 2-1-es vezetés után a fordulás után megfordítottuk a meccset: Szabó József lőtt még egy tizenegyesgólt, rajta kívül Szirjék Attila és Májer Lajos talált be.

5. A dátum: október 28.

Legutóbb 2018-ban játszottunk a szombati mérkőzés napján bajnokit, akkor Kisvárdán 2-2-re végeztünk. Azt megelőzően 2017-ből egy szintén idegenbeli 2-2-t jegyezhetünk fel az Újpest ellen, 2012-ben pedig hazai pályán győztük le a Debrecent 3-1-re.

1951-ben ezen a napon játszotta klubunk első hivatalos Magyar Kupa-meccsét, amelyen a Bicskétől 4-1-es vereséget szenvedtünk, 1995-ben pedig október 28-án lett klubunk új neve a Fehérvár Parmalat FC.

A szombati bajnoki napján született Magyar Kupa-döntős támadónk, Kiss István, korábbi védőnk, Aleksandar Stanojević, illetve Ligakupa-döntős hátvédünk, Tamás Márk.

Szerző: Óházy Bálint

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek