DVTK-VIDI

Öt érdekesség

Az idei szezon eddigi legnagyobb arányú győzelmét ősszel a Diósgyőr ellen aratta csapatunk Sóstón.

Az OTP Bank Liga 22. fordulójában szombaton 15 órától a DVTK ellen lép pályára csapatunk a DVTK Stadionban. A találkozóra való ráhangolódáshoz öt érdekességet gyűjtöttünk össze.

1. Örökmérleg

77 alkalommal találkozott a múltban NB I-es bajnokin a Fehérvár és a Diósgyőr. Ezeken 43-szor csapatunk győzött, 10-szer döntetlen született, 24-szer pedig a miskolciak hagyták el győztesen a pályát. A párharc összesített gólaránya 129:77 a mieink javára, ami 2,7-es meccsenkénti gólátlagot jelent. Idegenben ez lesz csapatunk 39. NB I-es meccse a DVTK ellen.

2. A szezon eddigi legnagyobb győzelme

A 2023/2024-es szezon eddigi legnagyobb arányú Vidi-győzelmét hozta az őszi, DVTK elleni hazai bajnokink. Az október 28-án lejátszott mérkőzésen 4-0-ra ütöttük ki a meccs végére kilenc főre fogyatkozó vendégeket. Tobias Christensen kezdte a gólgyártást a 41. percben, majd az első játékrész hosszabbításában Kenan Kodro is betalált. A hajrában Lirim Kastrati gólja lezárta a meccset, majd egy percen belül Kodro második találata állította be a végeredményt.

A diósgyőriek vezetőedzője az őszi mérkőzésen még Kuznyecov Szergej volt, akit a múlt héten Vladimir Radenkovic váltott a kispadon.

3. Gólzápor Miskolcon Vidi-győzelemmel

A párharc leggólgazdagabb mérkőzését 1984. május 12-én játszották, amikor a diósgyőri stadionban egy rendkívül fordulatos találkozó végén a mieink nyertek 4-3-ra. Már a 6. percben 1-1 állt az eredményjelzőn, miután a hazaiak vezető góljára Szabó József büntetőből válaszolt, majd a félidei hazai 2-1-es vezetés után a fordulás után megfordítottuk a meccset: Szabó József lőtt még egy tizenegyesgólt, rajta kívül Szirjék Attila és Májer Lajos talált be.

4. A legnagyobb győzelmek

Bár ahogy már említettük, ősszel 4-0-ra győztük le a borsodi csapatot, ahogy az azt megelőző utolsó, 2021-es egymás elleni meccsünk is 4-0-s Vidi-sikerrel zárult, találunk a múltban ötgólos győzelmeket is a párharc történetében.

Először 1981-ben ütöttük ki Sóstón a borsodi együttest, akkor a Verebes József vezette csapatunk Tiber László duplájával, valamint Burcsa Győző, Baranyi Sándor és Májer Lajos egy-egy góljával nyert magabiztosan. Ugyanez az eredmény ismétlődött meg 2006-ban, amikor már Csertői Aurél vezette csapatunkat, góljainkat pedig Dvéri Zsolt, Sitku Illés (kettőt is), Györök Tamás és Lattenstein Norbert lőtte.

5. A dátum: február 24.

Három NB I-es bajnokit játszott csapatunk a múltban a szombati találkozó napján. 2018-ban a Vasast győztük le hazai pályán 2-1-re Anel Hadzic és Stefan Scsepovics góljaival, 2007-ben a Pécs otthonában 2-0-ra alulmaradtunk, 1974-ben pedig Győrben kaptunk ki 2-0-ra.

Ezen a napon született a játékosként NB I/B-ezüstérmes, technikai vezetőként NB I-ezüstérmes Horváth II Lajos, korábbi középpályásunk, Tóth Ernő, egykori támadónk, Simon Ferenc és magyar bajnok védőnk, Rémi Maréval.

Szerző: Óházy Bálint

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek