SLOVAN - VIDI

Nem tévés meccs a Slovan-Vidi

Már biztos, hogy a televízióban nem lesz látható a csütörtöki SK Slovan Bratislava - Videoton FC Európa Liga selejtező mérkőzés. Ennek okán Várkonyi Ádám, klubunk kereskedelmi és marketing igazgatója a tévés közvetítések hátterébe nyújt bepillantást

Miért van az, hogy egyes meccseket közvetít a tévé, másokat pedig nem?

A Vidi legutóbbi barátságos mérkőzéséről volt tévés közvetítés...

Speciális esetnek számít egy edzőtáborban játszott mérkőzés, hiszen ott nincsen klasszikus értelemben vett "hazai" csapat, így ez esetben - ellenkező megállapodás hiányában - az edzőtábor szervezője a jog tulajdonosa. Ugyanígy egyedi esetnek számít egy semleges pályán játszott edzőmeccs, ahol a pályaválasztó csapatot illeti a közvetítési jog.

A jog tulajdonosának a döntésén múlik, hogy értékesíti-e a jogot?

Igen. Sőt, ingyen is odaadhatja bárkinek. Vagy akár úgy is dönthet, hogy csak egy adott országra vonatkozóan értékesíti a jogot, így előfordulhat, hogy a hazai csapat országában közvetítik a meccset, az ellenfél országában pedig nem. Szintén speciális eset az internetes közvetítés, ezt ugyanis a megállapodásokban le lehet választani a tévés közvetítésről. Ennek megfelelően előfordulhat, hogy a mérkőzést csak az interneten közvetítik hivatalosan. Önmagában az, hogy valaki rendelkezik a közvetítési joggal, még nem jelenti automatikusan azt, hogy közvetítés is lesz, hiszen egy nagyon fontos rész még hátravan: a közvetítés technikai feltételeit is meg kell teremteni, ez az úgynevezett gyártási folyamat. Ez azt jelenti, hogy a pálya körül szükség van kamerákra, közvetítő személyzetre, illetve olyan kommunikációs összeköttetésre, amely lehetővé teszi, hogy a kamerák képe eljusson a pályáról a tévéhez. Ez mehet műholdas vagy vezetékes kapcsolaton keresztül is. A gyártási folyamat meglehetősen költséges, azt lehet mondani, hogy egy többkamerás, a nézők számára is élvezhető minőségű közvetítés, forintban kifejezve milliós nagyságrendnél indul, és a határ természetesen itt is a csillagos ég.

AZ SK SLOVAN BRATISLAVA - VIDEOTON FC MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉRT KATTINTSON IDE!

Szerző: .

Fotó: Vidi.hu

További hírek