KONFERENCIA LIGA

Minden, amit a közelgő nemzetközi kupaszereplésünkről tudni érdemes

Cikkünkben összefoglaljuk a Konferencia Ligában bekövetkezett legfontosabb változásokat.

A 2024/2025-ös szezontól kezdve az UEFA (Európai Labdarúgó Szövetség) jelentősen változtat a klubok számára kiírt nemzetközi kupasorozatok lebonyolítási rendjén. A Bajnokok Ligája, az Európa Liga és a Konferencia Liga új rendszeréről bővebben ide kattintva olvashatnak szurkolóink.

Az OTP Bank Liga NB I esetében a bajnok értelemszerűen a Bajnokok Ligájában, a kupagyőztes az Európa Ligában, míg a bajnoki ezüst- és bronzérmes a Konferencia Ligában indulhat. Mivel a 2023/2024-es szezonban a bajnoki második helyezett Paks nyerte a Magyar Kupát, kivívta az Európa Liga szereplés jogát, így a bajnoki negyedik hely is Konferencia Liga szereplést ért csapatunk számára.

A Vidit érintő első változtatás, hogy 2024/2025-től UEFA Konferencia Ligának hívják a harmadik számú európai nemzetközi kupasorozatot. A KL-ben induló két magyar együttes a második selejtezőkörben kapcsolódik be a küzdelmekbe, a főtáblára jutáshoz továbbra is három selejtezőkört, illetve a rájátszást (play-off) kell sikerrel venni.

Vannak változtatások, amik mindhárom európai klubsorozatot egységesen érintik. A legfontosabb, hogy megszűnik a jelenleg érvényben lévő nyolcszor négycsapatos csoportkör, amit egy 36 csapatos, bajnoki rendszerű főtábla vált fel – tehát ősztől néggyel több csapatnak lesz esélye részt venni mindhárom sorozatban.

A Konferencia Ligában az úgynevezett alapszakasz októbertől decemberig tart majd, csütörtöki játéknapokkal. A harmadik számú sorozatban a 6 hatos csoportnak köszönhetően kettővel kevesebb ligakörös mérkőzés lesz, mint a BL-ben és az EL-ben. Mindhárom sorozatnak lesz egy exkluzív játékhete, amikor a másik két sorozatban nem rendeznek mérkőzéseket. Az utolsó fordulók mérkőzéseit egy időben rendezik majd.

A Konferencia Ligában mind a hat kalapból egy-egy ellenfelet kapnak a résztvevők, akik három hazai és három idegenbeli meccset játszanak. A tabella azonban nem csak az egymás ellen játszott mérkőzéseket veszi majd figyelembe, hanem egy táblázatban rangsorolja a 36 résztvevőt, így minden pontnak és gólnak nagy jelentősége lesz.

Az UEFA-koefficiens szerepe a Konferencia Ligában

A Vidi a 2024/2025-ös szezonra 7.5 koefficiens ponttal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy csapatunk a Konferencia Liga selejtezőinek 2. körében kiemeltént csatlakozik a küzdelemsorozathoz.

A koefficiens-számítás alapja először is az adott klub elmúlt 5 befejezett szezonjában az UEFA versenysorozatokban (Bajnokok Ligája, Európa Liga, Konferencia Liga) elért eredményei alapján kapott pontszámainak összege.

Amennyiben egy UEFA-versenyben induló klub koefficiense alacsonyabb, mint a szövetségi klub-együttható 20%-ka, akkor az UEFA automatikusan az utóbbit adja a klubnak koefficiensként. A szövetségi klub-együtthatót az UEFA versenyeken induló azonos nemzetiségű klubcsapatok által elért eredmények alapján számolják. Azaz a koefficienst vagy az adott klub előző 5 évben elért nemzetközi kupa eredményeiért kapott pontszámai alapján vagy az ugyanebben az időszakban az azonos nemzetiségű klubcsapatok által elért eredmények után kapott pontszámok alapján számolják, attól függően, hogy melyik a magasabb.

A lehetséges legközelebbi ellenfelünk

Egyelőre sok a kérdőjel a 2024/2025-ös Konferencia Liga selejtezőiben szereplő csapatok kilétét illetően, még nem minden bajnokság fejeződött be, de megnéztük - jelenlegi ismereteink szerint - melyik lehet a Vidire váró legközelebbi ellenfél. A jelenleg ismert lehetséges ellenfeleink közül Székesfehérvárhoz legközelebb, mindössze 297 km-re a friss Szlovák Kupa-győztes MFK Ruzomberok csapata található. A rózsahegyiek az Európa Liga első selejtezőkörében indulnak és ha nem jutnak tovább, a Konferencia Ligában folytatják a szereplésüket.

A lebonyolítás a következőképp alakul:

• A főtábla első nyolc helyén végző csapatok egyenesen a nyolcaddöntőbe jutnak.

• A 9. és 24. hely között végző csapatokra pedig a rájátszás kör vár a legjobb 16-ba kerülésért.

• A 25. és 36. hely között végző csapatok számára végleg befejeződik a nemzetközi kupaszereplés.

• A kieséses szakaszban oda-visszavágós párharcok lesznek, a finálé pedig ugyanúgy egy mérkőzésen dől el.

• A döntőt Lengyelországban, Wroclawban, a Városi Stadionban játsszák. (A győztes részvételi jogot szerez a 2025/2026-os Európa Ligába, kivéve ha indulhat a 2025/2026-os UEFA Bajnokok Ligája csoportkörében.)

Fontosabb dátumok:

• Az 1. és 2. selejtezőkör sorsolása: 2024. június 18-19. - a Vidi a második selejtezőkörben csatlakozik be a küzdelmekbe, azaz június 19-én dől el, hogy ki lesz az ellenfelünk.

• A 3. selejtezőkör sorsolása: 2024. július 22.

• A play-off kör sorsolása: 2024. augusztus 5.

• A csoportkör sorsolása: 2024. augusztus 30-a.

• Az egyenes kieséses play-off kör sorsolása: 2024. december 20-a.

• A nyolcad-, negyed- és előndöntők sorsolása: 2025. február 21-e.

A selejtezőkör játéknapjai:

• Az 1. selejtezőkör mérkőzései: 2024. július 11-e és július 18-a.

• A 2. selejtezőkör mérkőzései: 2024. július 25-e és augusztus 1-je.

• A 3. selejtezőkör mérkőzései: 2024. augusztus 8-a és augusztus 15-e.

• A play-off kör mérkőzései: 2024. augusztus 22-e és augusztus 29-e.

Szerző: Csik Tamás

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek