NEMZETKÖZI KUPA

Nyártól jelentősen változik az UEFA-versenysorozatok lebonyolítása

Cikkünkben összefoglaljuk, milyen változások lépnek életbe a 2024/2025-ös szezontól az UEFA nemzetközi kupasorozataiban.

Jelentős változásokat eszközöl az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a 2024/2025-ös szezontól a klubok számára kiírt nemzetközi kupasorozataiban. Ez érinti a Bajnokok Ligáját, az Európa Ligát és az Európa Konferencia Ligát is - utóbbinak a nevén is változtatnak, nyártól Konferencia Liga néven fut majd. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb változásokat, amik a nemzetközi sorozatokba sikeresen kvalifikáló magyar csapatokat is érintik majd.

A kvalifikációs rendszer

Az egyes kupasorozatokban való indulási lehetőséget továbbra is minden csapat hazája bajnokságában, illetve hazai kupasorozatában vívhatja ki. Magyarországról ezentúl is szezononként négy csapat szerez jogosultságot nemzetközi kupaindulásra, a versenysorozatok szerinti eloszlás viszont változik.

A bajnoki aranyérmes a Bajnokok Ligája selejtezőjében, a MOL Magyar Kupa győztese az Európa Liga selejtezőjében, a bajnoki második és harmadik pedig a Konferencia Liga selejtezőjében mérettetheti meg magát. Az elmúlt években a kupagyőztes is a harmadik számú sorozatban indulhatott, az érintett csapat ezentúl eggyel rangosabb sorozatban küzdhet majd a főtáblára kerülésért.

A BL-ben és az EL-ben induló magyar csapat az első, a KL-ben induló két magyar együttes a második selejtezőkörben kapcsolódik be a küzdelmekbe, a főtáblára jutáshoz továbbra is három selejtezőkört, illetve a rájátszást (play-off) kell sikerrel venni. Az UEFA versenynaptára szerint mindhárom sorozat esetében az első és második selejtezőkör párosításait június 18/19-én sorsolják majd ki Nyonban. Az első kör első mérkőzései versenysorozattól függően július 9-11. között (kedd-csütörtök) kezdődnek, a második körös összecsapások július 23. és 25. között rajtolnak. A selejtezősorozatban a kiemelések az adott klubok UEFA-együtthatója alapján kerülnek meghatározásra.

Csoportkör helyett bajnoki rendszerű főtábla

A nyári selejtezőket sikerrel vevő csapatokra ősztől nagy változás vár: az eddig megszokott négycsapatos csoportok helyett egy bajnoki rendszerű főtáblára jutnak, ahol mindhárom sorozatban 36-36 együttes szerepel majd. Ezzel sorozatonként négy-négy, összesen tizenkét csapattal több juthat el az őszi nemzetközi kupaszereplésig a korábbiakhoz képest.

A BL-ben és az EL-ben négy darab kilenc csapatos, a KL-ben hat darab hatcsapatos kalapra osztják a résztvevőket az UEFA-koefficiensük alapján. A két magasabban jegyzett sorozatban minden csapatnak minden kalapból két-két ellenfelet sorsolnak, így ősszel mindenki nyolc mérkőzést játszik, négyet hazai pályán, négyet idegenben, azonban minden ellenfelével csak egyszer mérkőzik meg. A Konferencia Ligában mind a hat kalapból egy-egy ellenfelet kapnak a résztvevők, akik három hazai és három idegenbeli meccset játszanak. A tabella azonban nem csak az egymás ellen játszott mérkőzéseket veszi majd figyelembe, hanem egy táblázatban rangsorolja a 36 résztvevőt, így minden pontnak és gólnak nagy jelentősége lesz.

A csoportkör után

Ahhoz, hogy egy csapat biztosan folytathassa szereplését tavasszal, az adott sorozat tabellájának első nyolc helyén kell végeznie. A 9. és a 24. hely között végzők rájátszást vívnak a nyolcaddöntőbe jutásért, ahol már az ide automatikusan kvalifikált legjobb nyolc együttes várja majd őket. Újdonság a korábbiakhoz képest, hogy nem lesz olyan helyezés, ami az eggyel alacsonyabban rangsorolt kupasorozatban kvalifikál a tavaszi szereplésre, a főtábla 25-36. helyezettjei számára befejeződnek a küzdelmek.

A nyolcaddöntőtől a korábbiakhoz hasonlóan egyenes kieséses rendszerben, oda-visszavágós párharcokon keresztül vezet az út a döntőig. A finálé továbbra is egymeccses lesz. Az első új lebonyolítású szezonban a BL-döntőt a müncheni Allianz Arénában, az EL-döntőt a bilbaói San Mamésban, a KL-döntőt a wroclawi Stadion Wroclawban rendezik majd meg.

A játéknapok

A Bajnokok Ligája-mérkőzéseket továbbra is keddi és szerdai napokon, az Európa Liga és a Konferencia Liga meccseit pedig csütörtökönként rendezik majd meg. A BL és az EL főtáblás meccsei szeptembertől januárig, a KL-ben ugyanez a szakasz szeptembertől decemberig tart majd.

Újdonságként bevezetik, hogy mindhárom sorozat kap egy-egy "exluzív hetet", amikor a másik kettőben nem rendeznek mérkőzéseket. A főtáblás mérkőzések utolsó fordulójában minden találkozó ugyanabban az időpontban kezdődik majd.

Szerző: Óházy Bálint

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek