Irány a nemzetközi kupaszereplés!

Az MTK Budapest elleni győzelemmel biztossá vált, hogy a 2024/2025-ös szezonban csapatunk a Konferencia Liga vagy az Európa Liga selejtezőiben szerepelhet majd.

Csapatunk az OTP Bank Liga NB I 31. fordulójában 4-0-ra legyőzte az MTK Budapestet a Sóstói Stadionban, így matematikailag is bebiztosítottuk, hogy a következő idényben nemzetközi kupasorozat selejtezőiben lépjünk pályára.

Miért vált biztossá a KL vagy EL-indulás?

Alapvetően a bajnokság első három helyezettje és a MOL Magyar Kupa győztese indulhat az európai kupaselejtezőkben, de ha a kupagyőztes már a bajnokságban elért helyezése alapján is kupainduló, akkor a bajnoki negyedik is Konferencia Liga-selejtezőt (nyártól Európa Konferencia Liga helyett rövidebb lesz a versenysorozat neve) játszhat.

A kupadöntőt idén a már bajnok FTC és a Paks játssza, és mivel a Paks sem végezhet a bajnokságban a negyedik helynél lejjebb, biztos, hogy a bajnoki negyedik is a Konferencia Ligában indulhat. A jelenleg negyedik és ötödik Puskás Akadémia FC és DVSC az utolsó fordulóban egymás ellen lép pályára, így nem szerezhetnek már mindketten 9-9 pontot a hátralevő három bajnokijukon.

A dobogót tehát még nem biztosítottuk be (matematikailag még a PAFC és a DVSC utolérhet minket, de csak az egyikük), a nemzetközi kupaindulást viszont igen.

Melyik sorozatban indulhatunk?

Főszabály szerint a bajnoki aranyérmes a Bajnokok Ligája selejtezőjében, a MOL Magyar Kupa győztese az Európa Liga selejtezőjében, a bajnoki második és harmadik pedig a Konferencia Liga selejtezőjében mérettetheti meg magát - a kupagyőztes EL-indulása újdonság lesz, az elmúlt években a kupaarany is Konferencia Liga-szereplést ért. Azonban amennyiben a kupát az FTC nyerné meg, az EL-indulás a másodikra, míg a második helyezett KL-indulása a bajnoki negyedikre szállna át.

Tehát amennyiben csapatunk másodikként végez és a Ferencváros lesz a MOL Magyar Kupa győztese, az EL-ben, minden más esetben (harmadik vagy negyedik hely a bajnokságban és/vagy paksi kupaarany) a KL-ben kezdjük meg nemzetközi szereplésünket a nyáron.

Mikor játsszuk az első selejtezőt?

Az Európa Ligában induló magyar csapat számára már az első selejtezőkörben megkezdődnek a küzdelmek, az 1. kör oda-visszavágóját július 11-én és 18-án rendezik.

A Konferencia Ligában szereplő magyar együttesek a második körben kapcsolódnak be, amelynek mérkőzéseire július 25-én és augusztus 1-jén kerül sor.

Az UEFA-versenysorozatok nyártól életbe lépő változásairól ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Szerző: Óházy Bálint

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek