ELLENFÉL-LES

Első bajnokinkra készülünk a Balmazújváros ellen

Vasárnapi ellenfelünktől két volt Vidi-játékos távozott a nyáron, de több NB I-es rutinnal rendelkező labdarúgót is igazoltak.

Július 16-án, vasárnap kezdődnek az OTP Bank Liga 2017-18-as kiírásának küzdelmei a Vidi számára, első ellenfelünk pedig nem más lesz, mint a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő csapata. A Hajdú-Bihar megyei gárdával korábban még sohasem találkoztunk bajnokin.

Az 1913-as alapítású Balmazújváros először az 1971-72-es idényben játszhatott NB-s bajnokságban. A csapat 2011-ig bezárólag összesen két szezont töltött a másodosztályban (további 25-öt pedig az NB III-ban), az élvonalba azonban nem sikerült feljutniuk.

2011-ben aztán új fejezet kezdődött a klub életében, hiszen az akkor NB II-es Bőcs beleolvadt az NB III-as Balmazba, így a másodosztályban folytathatták, méghozzá az eredeti piros-kék színösszeállítás után már sárga-feketében. 2012-13-ban a 4., 2015-16-ban az 5. helyen végeztek, a legutóbbi kiírásban viszont némi meglepetést okozva sikerült kivívniuk a feljutást a rendkívül kiélezett mezőnyben.

Az utolsó fordulók előtt még a Soroksár, a Békéscsaba, valamint a Kisvárda is eséllyel pályázhatott az első osztályú tagságra, ám a Balmazújváros remekül teljesített a hajrában: az utolsó nyolc mérkőzéséből két döntetlen mellett hatot megnyert. A záró fordulóban ráadásul ki-ki meccsből sikerült győztesen kikerülniük, a Kisvárdát 1-0-ra verték meg, ez pedig elégnek bizonyult arra, hogy a klub a város történetében először, a 2017-18-as idényben részt vehessenek az NB I küzdelmeiben.

Mivel ellenfelünk 2011 előtt egyedül az 1993-95-ös időszakban játszott a másodosztályban – amikor a Vidi természetesen az első osztályú mezőny tagja volt -, ezért ez a bajnoki lesz a Videoton FC és a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő történetének első hivatalos összecsapása.

A feljutás után a Hajdú-Bihar megyei csapat erősítésbe kezdett. Távozott ugyan az együttestől - többek között - két egykori Vidi-játékos, Farkas II Balázs és az elsősorban a második csapatunknál számításba vett Vachtler Csaba, de több élvonalbeli rutinnal rendelkező labdarúgó is érkezett. Nemanja Andricsot Újpestről szerezték meg a balmazújvárosiak, Haris Attila soroksári kölcsön után a Ferencvárostól érkezett, Ante Batarelo korábban a Haladásnál is megfordult, a tapasztalt Bachana Arabulit Grúziából igazolták, Yura Habovda legutóbb Ukrajnában játszott.

A 2016-17-es idény végén edzőt is cserélt a Balmaz: az MTK-hoz távozó Feczkó Tamás helyére a Videoton FC korábbi játékosa és vezetőedzője, Horváth Ferenc ült le.

 

Szerző: Guber Péter

Fotó: balmazfoci.hu

További hírek