BEHARANGOZÓ

A Vidi lehet a porszem a Real gépezetében

Kovács Ferenc úgy vélte, nem sok esélyünk maradt a kupa megnyerésére, szépíteni viszont lehet az eredményen.

„A kupagyőzelemre szinte semmi esélyünk nincs, de a tét súlyától most már megszabadulva, bebizonyíthatják a spanyoloknak, hogy a másik ágon nem véletlenül ők kerültek a legmagasabbra” - írta Borbély Pál a Népsport tudósítója az UEFA-kupa-döntő visszavágója előtt, kiemelve a sok-sok bravúr, a lelkesedés, az akarat és a csapatjáték diadala, az, hogy a Videoton eljutott idáig. „Az előjelek szerint legfeljebb csak szépíteni lehet a Real ellen, a kupa elnyerése már csodával lenne határos” - tette hozzá.

Kovács Ferenc két játékos beállításán töprengett még közvetlenül a visszavágó előtt is. Csongrádi Manchesterben sérült meg, és bár porcműtétje után gyorsan gyógyult, kérdés volt, hogy bírja a terhelést. Májer Lajos combja az osztrákok ellen készülő válogatott keret edzésén sérült meg, az orvosi vélemény szerint, már ő is egészséges. Ha mindketten visszakerülnek, akkor újra együtt az eredeti sikercsapat. „A két kitűnő futballistának élete nagy eseménye lenne a madridi fellépés. Ugyanakkor kérdés: mennyit kockáztathatok? Abból indulok ki, hogy tulajdonképpen elveszítettük reményünket a végső sikerre. Szépíteni viszont lehet. Erre a mérkőzésre odafigyel a futballvilág. Egy jó eredmény újra a középpontba állítana minket. Ezért nehéz a döntés. Lehet, hogy akik Májer és Csongrádi helyére kerülnének, tíz évre megalapoznák pályafutásukat a Videotonban” - foglalta össze kétségeit Kovács Ferenc mesteredző.

A Real Madrid régóta várt kupasikerre, a KEK-döntőben, 1971-ben a Chelsea-től, 1983-ban az Aberdeentől kapott ki, a BEK-döntőben pedig, 1981-ben a Liverpool ellen maradt alul. Érthető módon, ezúttal elszántak voltak, Molowny a csapat edzője így nyilatkozott: „A Videotont valamennyi ellenfele lebecsülte a kupában, mégis itt van. Vagy talán éppen ezért jutott el a döntőig! Még a rutinos manchesteriek is túlságosan korán kezdtek ünnepelni: hagyták kiénekelni a sajtot a szájukból. Húsz éve csak második helyig jutottunk el a kupákban, most itt a nagy lehetőség: nem akarok látni se hollót, se rókát, se sajtot. A kupa kell!” 

Luis de Carlos Ortiz elnök azt sem titkolta, a Real Madrid múzeumban már előkészítették az UEFA-kupa vitrinjét.

Ugyanakkor Kovács Ferenc is töretlenül bízott fiaiban, abban a kivételes csapategységben, ami idáig vezette a Videotont: „A Real ünnepelni akar, igazi fiesztát kíván rendezni százezer szurkolójának. Bizonyítani, hogy a legjobbak között van a világon. Kedvenc mondásuk a madridiaknak: ”Olyan most a Real, mint egy olajozott gépezet, tökéletesen működnek a fogaskerekek”. Én azt mondom, ilyenkor is elég egyetlen porszem, és egyszerre csikorogni kezd minden. Szerda este talán ilyen porszem lehetünk…”

Szerző: Papp Brigitta

Fotó: vidi.hu

További hírek