A klub történetének egyik legsikeresebb őszén vagyunk túl

Cikkünk első részében a júniusi, júliusi, augusztusi és szeptemberi eseményeket vesszük számba. 

Csapatunk június végén kezdte a felkészülést a 2012-2013-as szezonra és már ebben a hónapban három edzőmérkőzést játszott. A két magabiztos győzelem (6-0 az NK Tisina, 2-1 az NK Mura ellen) és az egy döntetlen (1-1 az Arsenal Kijev ellen) azt mutatta, játékosaink remek munkát végeztek.

2012 július

Egy Partizan Belgrád elleni 2-2-vel hangolódtunk a Szuperkupa-döntőre, amit a Sóstói Stadionban rendeztek, ellenfelünk a 2011-2012-es idény bajnoka, a Debrecen volt. Jól mutatta, hogy a szurkolók mennyire várják az új idényt, hogy 5000-en látogattak ki a presztízs mérkőzésre. Bódi Ádám 2. percben szerzett gólját Kovács István egalizálta a 72. percben, és miután 1-1 maradt a rendes játékidő, (hosszabbítás nélkül) tizenegyesekkel dőlt el a kupa sorsa. A büntetőrúgások során Bódi Ádám hibázott a negyedik körben, így Caneirán volt a sor, hogy utolsó fehérvári rúgóként véget vessen a küzdelemnek. A rutinos védő pedig nem is hibázott, miénk lett a Szuperkupa. Ez a mérkőzés volt az utolsó a július 19-én rajtoló Európa Liga sorozat előtt, jobban nem is készülhettünk volna fel a Slovan Bratislava elleni idegenbeli összecsapásra.

6000 néző előtt kezdődött a Slovan - Vidi Pozsonyban, szurkolóink csaknem teljesen megtöltötték a számukra kijelölt szektort. A 26. percben Sebo révén a hazaiak szereztek vezetést, de 3 perccel később Oliveira fantasztikus gólt rúgott a bal felsőbe, újra döntetlen volt az állás. Mindkét csapat előtt adódtak lehetőségek, de gól már nem született, így nagy reményekkel várhattuk az egy héttel később esedékes fehérvári visszavágót.

Július 26-án 8000 szurkoló várta a csapatokat Sóstón, az RBD-nek köszönhetően az egész stadion piros-fehér-zöldbe borult a kezdő sípszó előtt. A fantasztikus hangulatban képtelenség volt rosszul játszani, nem engedtük a Slovant kibontakozni, mire pedig feleszméltek volna, már nagyon kevés volt vissza a találkozóból, így egy 0-0 után, idegenben lőtt góllal mi léptünk tovább.

Az Európa Liga továbbjutás után három nappal megkezdődött az OTP Bank Liga új szezonja is, a Pápát fogadtuk hazai pályán, és bár gyakorlatilag felborult a pálya, Szűcs Lajos bravúrjainak köszönhetően 1-1-s döntetlent sikerült csak elérnünk.

2012 augusztus

Augusztus hónapot az EL bűvöletében kezdtük és abban is zártuk, bár ez utóbbit a hónap elején még nem is sejtettük. A sorsolás úgy hozta, hogy a belga Gent-tel játszottunk a harmadik selejtezőkörben, ez első meccsre itthon került sor. A 6200 néző újra ízelítőt kaphatott abból, ami később csapatunk egyik védjegyévé vált, vagyis a rendkívül szervezett védekezésre épülő kontrákból és a kíméletlen helyzetkihasználásból. A Gent nem tudott mit kezdeni velünk és amikor már talán ők is elfogadták volna, hogy döntetlennel térnek haza Székesfehérvárról, jött Nikolics és nálunk volt az előny, amit meg is tartottunk, úgy utazhattunk tehát Belgiumba egy héttel később, hogy egy döntetlennel is továbbjutunk.

kiütjük az előzetesen sokkal esélyesebbnek tartott belga társaságot. Természetesen ide is elkísérte egy 200 fős tábor csapatunkat, akik felejthetetlen élménnyel gazdagodtak, a Vidi pedig a rájátszásba jutott!

A sorsolás nem volt túl kegyes, a Trabzonsporon kellett átlépnünk a csoportkörhöz, ami figyelembe véve, hogy a török gárda játékosainak értéke nagyobb, mint az egész magyar NB I-é, nem tűnt könnyű feladatnak. Trabzonban az egyébként rendkívül barátságos helyi drukkerek a mérkőzés előtt egyetértettek abban, hogy csapatunk minimum három góllal kikap majd, ehhez képest 25 ezer fanatikus török szurkoló előtt, nagyon fegyelmezett játékkal 0-0-át értünk el és megadtuk magunknak azt az esélyt, hogy a Sóstói Stadionban vívhatjuk ki a csoportkörbe jutást.

Augusztus 30-án, Paulo Sousa 42. születésnapján közel telt ház előtt kezdődött a visszavágó, és a csapatok az egy héttel korábbihoz nagyon hasonló mérkőzést produkálva 0-0-ra végeztek. A hosszabbítás sem hozott gólt, a tizenegyesekre maradt a döntés. Az RBD szektora előtti kapuba rúgtak a játékosok, és a vendégektől előbb Soner, majd Zokora is kihagyta a maga büntetőjét, mi viszont nem tudtunk hibázni. Az utolsó tizenegyesnek Mitrovics futott neki és a jobb alsóba helyezett labda azt jelentette, a Vidi az Európa Liga csoportkörébe jutott. Csodálatos este volt minden fehérvári szurkolónak!

Másnap Monte Carloban a sorsoláson kiderült, csapatunk az Európa Liga G csoportjába kerül a portugál Sporting, a svájci Basel és a belga Genk társaságában.

Augusztusban négy bajnokit is játszottunk, az Újpestet idegenben, az Eger és a Haladás csapatát hazai pályán vertük meg, míg a Honvédtól sajnos vereséget szenvedtünk Sóstón.

2012 szeptember

Az ősz első havában négy bajnoki, két Ligakupa- és az első Európa Liga-mérkőzés várt ránk amit már a csoportkörben játszottunk. Siófokon nagyon magabiztosan győztünk 3-1-re a bajnokság 6. fordulójában, majd Kaposváron értünk el 1-1-s döntetlent a Ligakupában egy rendkívül fiatal csapattal. A Pápát 2-0-ra vertük szintén a Ligakupában, aztán gól nélküli döntetlen következett a Diósgyőr ellen immár újra bajnokin.

Szeptember 20-án bemutatkoztunk az EL csoportkörében, és bár 3-0-ra kikaptunk Genkben, bizonyítottuk, hogy nem véletlenül jutottunk el idáig és okozunk még meglepetéseket a kvartettben.

Sajnálatos vereség következett hazai pályán a Győrtől, majd egy döntetlen Pakson, ami azt mutatta, idő kell ahhoz, hogy ezt a terhelést megtanulja kezelni a csapat. Hiába játszottunk jobban és dolgoztunk ki több helyzetet ellenfeleinknél, akadtak mérkőzések melyeken nem sikerült nyernünk.

Cikkünk következő részében az októberi, novemberi és decemberi eseményeket elevenítjük fel.

Szerző: Acsai N. Ferenc

Fotó: vidi.hu