ELLENFÉL-LES

A kilencedik helyen álló Puskás Akadémiát fogadjuk 2019 első tétmérkőzésén

A felcsútiak egy pontra vannak a nyolcadik pozíciótól és ebben a szezonban már a Ferencvárost is legyőzték.

Február 2-án véget ér a magyar futball 48 napos téli álma és folytatódnak az OTP Bank Liga küzdelmei. A MOL Vidi FC - három másik élvonalbeli találkozóval egyetemben - 17 órakor lép pályára, a MOL Aréna Sóstóban a Puskás Akadémia FC lesz az ellenfelünk.

Egyedül a felcsútiak mondhatják el magukról, hogy a szezon során a tabella első két helyezettjét, azaz a Ferencvárost és a MOL Vidit is legyőzték. Minket még szeptember 15-én, majd október 20-án a zöld-fehérek is "sorra kerültek". A PAFC ekkor már - egészen szeptember vége óta - a 9. helyen állt és mind a mai napig ezt a helyet tölti be. A 18. körben a Mezőkövesd legyőzésével közel kerültek ahhoz, hogy elkerüljenek innen, hiszen hátrányuk a 8. Paks mögött már csak egy pont, míg a matyóföldiektől háromra vannak.

A Puskás Akadémia december 8-án menesztette nyáron kinevezett vezetőedzőjét, Benczés Miklóst, akinek a helyét az utolsó 2018-as találkozón ideiglenesen Komjáti András vette át, de a felkészülést már nem ő, hanem a Németországba gyerekkorában kiköltözött, majd játékosként Bundesliga-tapasztalatot szerző, edzőként legutóbb a Greuther Fürthöt irányító Radoki János vezette.

A kereten a trénerváltást követően sem tettek nagyobb átalakítást. Felkerült az első csapathoz Tamás Nándor és Komáromi György, a Sepsitől visszatért a kölcsönadott Prosser Dániel, illetve két teljesen új igazolás érkezett: a 27 éves középhátvéd hazájából, a bolgár Beroe Stara Zagorából, illetve a szlovákiai magyar, szlovák U21-es válogatott Richard Krizan az FC Nitrától. Távozói oldalon szintén nem volt nagy mozgolódás, az ősszel kevés szerephez jutó Zsidai László Paksra írt alá.

A felcsútiak a téli edzőtáborba éppen azzal a repülőgéppel utaztak, amellyel a Vidi is, Spanyolországban pedig négyszer mérettették meg magukat. Ennek során két svájci együttes, a Basel és a Lausanne föléjük kerekedett (egyaránt 1-2), az ősszel BL-szereplő Viktoria Plzennel 0-0-s döntetlent játszottak, míg a bolgár CSZKA Szófiát legyőzték (3-1).

A transfermarkt.de portál által 8,28 millió eurósra becsült keret (amely a harmadik legértékesebb az NB I-ben) legtöbbre taksált labdarúgója Josip Knezevic (700 ezer euró), aki 7 találattal egyben a házi gólkirály is. Őt a mindössze 18 esztendős, de már komoly élvonalbeli rutinnal rendelkező Kiss Tamás követi (600 ezer euró, neki szintén van már 4 gólja), majd az eszéki kölcsönjátékos, Benedik Mioc jön (550 ezer euró).

Knezevic 7 gólja mellé asszisztot nem adott, így a 4+3-mal rendelkező Bachana Arabuli a kanadai táblán holtversenyben áll vele, majd érdekes módon egy középhátvéd, a Ferencváros és a Diósgyőr ellen is emlékezetes győztes gólt szerző Hegedűs János jön, aki 3 gólpassznál tart.

A legtöbb játékperc is az ő nevéhez fűződik (1415), a hosszú ideje kirobbanthatatlan Braniszlav Danilovics 1350-nél jár, az 1000-et rajtuk kívül csak hárman lépik túl: Dejan Trajkovski (1163), Kiss Tamás (1162) és Osváth Attila (1028).

A PAFC keretéből Danilovics mellett a Hegedűs Lajos padozása esetén a csapatkapitányi karszalagot is viselő Szolnoki Roland szintén egykori játékosunk: "Szoszo" 2018 nyarán háromszoros bajnokként távozott a Viditől. Nagy Zsolt a 2014-15-ös, szintén bajnoki címmel záruló szezon során volt kerettag (de az NB I-ben nem játszott), míg Varga József nyakába 2018-ban akasztottak aranyérmet Fehérváron. A felcsútiak erőnléti edzője 2011-es bajnokunk, Polonkai Attila, sportigazgatója a 2012-es EL-csoportkör során a Vidiben futballozó Tóth Balázs.

Szerző: Guber Péter

Fotó: molvidi.hu

További hírek