A hétszeres török bajnok Trabzonspor ellen játszunk szombaton felkészülési mérkőzést

Tizenegy évvel ezelőtt a Trabzonspor együttesén át vezetett az utunk Európába. 

Szombaton 17:30-kor Szlovéniában, zárt kapuk mögött mérkőzünk meg a hétszeres török bajnokcsapattal, a Trabzonsporral. A török csapatról rendkívül jó emlékeink vannak, hiszen 2012-ben miután a Slovant és a Gentet is kiejtettük az Európa Liga selejtezőjéből, a Trabzonsporral mérkőztünk meg a csoportkörbe kerülésért. Idegenben és a Sóstói Stadionban is 0-0-át játszottunk, a büntetőpárbajt viszont magabiztosan nyertük meg, így vette kezdetét a máig emlékezetes 2012-es őszi európai kalandozásunk. 

A Trabzonspor volt az első olyan török bajnokcsapat, amely székhelye nem Isztambulban van. Fénykorát a '70-es évek második felében és a '80-as évek elején élte a Trabzonspor, 1976 és 1984 között hat alkalommal nyerte meg a török bajnokságot. A következő bajnoki címre viszont majdnem négy évtizedet kellett várni, hiszen 1984 után 2022-ben lett ismét török bajnok a Trabzonspor, a csapat szurkolói pedig olyan ünnepséget rendeztek, amelyet soha nem fognak elfelejteni az emberek. 

A legutóbbi szezonban nem sikerült a Trabzonspornak kiharcolnia a nemzetközi kupaszereplést, a bajnokságban a 6. helyen végzett a csapat. A nyári felkészülési időszakban eddig egy meccset játszott a Trabzonspor, a Hajduk Splittől 2-0-ás vereséget szenvedett szombati ellenfelünk.

A török csapat keretének becsült összértéke több mint 100 millió euró, a legértékesebb futballistájuk a 27 esztendős török válogatott kapus, Ugurcan Cakir (12 millió euró). Érdekesség, hogy a csapat horvát vezetőedzője az a Nenad Bjelica, aki az NK Osijek vezetőedzőjeként 2021-ben kétszer is meccselt a Vidi ellen felkészülési mérkőzésen - 2021 januárjában 2-2-es, 2021 nyarán 1-1-es döntetlen született.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek