34 éve nyerte meg a Nehru-Kupát a Vidi

Németh Jani bácsi, Jován Róbert és Csucsánszky Zoltán emlékezett vissza a 34 évvel ezelőtti indiai kalandra és kupagyőzelemre.

"Úgy utaztunk Indiába, a Nehru-kupára, mint a Magyar olimpiai válogatott. Itthon tudtak erről a szövetségben, és áldásukat adták rá. Brávácz Ottóra azt mondtuk, hogy ő az MLSZ elnöke, Hartyáni Gábort kineveztük szövetségi kapitánynak, én pedig mint menedzser voltam jelen" - idézte fel a hihetetlen kalandot Németh Jani bácsi, aki akkoriban a Vidi technikai vezetője volt.

     
 

A Nehru-kupát a független India első miniszterelnökéről nevezték el. Nehru az indiai függetlenségi mozgalom, az Indiai Nemzeti Kongresszus vezetője volt. Az el nem kötelezett országok csoportjának alapítójaként fontos szerepet játszott a világpolitikában is a második világháborút követő évtizedekben.

A 20. századi indiai történelem politikai értelemben legbefolyásosabb családja, a Nehru–Gandhi család tagja. Gyakran emlegették a Panditzsi becenéven („Tudós”), mert író és amatőr történész volt.

 
     

"Ez egy jelentős nemzetközi torna volt, melyen a Szovjet olimpiai válogatott mellett a Lengyel olimpiai válogatott, Korea, Irak, és India válogatottja vettek részt. A szövetségtől kaptunk válogatott felszerelést, szóval a mérkőzéseken rendesen, magyar válogatott mezben léptünk pályára. Két-három nappal később azonban lebuktunk, hogy mi nem is az olimpiai válogatott vagyunk, hanem a Videoton, hiszen edzéseken Vidi szerelésben gyakoroltunk, de addigra már olyan népszerűek voltunk Indiában, hogy nem tudtak, és igazából nem is akartak semmit sem tenni a szervezők, hagyták, hogy Magyar olimpiai válogatott néven szerepeljünk tovább a tornán. Népszerűségünket mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy még egy indiai esküvőre is meghívták a csapatot. Harminc napig voltunk Indiában, aki ott volt, az sosem felejti el. Minden csapat vitt magával egy játékvezetőt is a tornára. Velünk Puhl Sándor utazott ki Indiába, aki néhány évvel korábban kezdte el pályafutását. A tornán aztán megválasztották a legjobb játékvezetőnek, úgy emlékszem, ez volt az első komolyabb nemzetközi díja. A keretünkben többnyire 20 év körüli fiatal futballisták szerepeltek. Mára pedig egy világhírű üdülőváros lett. Legelső mérkőzésünket Koreával játszottuk, és 3-0-ra nyertük. A szálloda dolgozói hatalmas csinadrattával fogadtak minket, olyan tűzijáték és petárdázás volt, mint Szilveszterkor."

"Az udvarban volt egy háromnegyed focipálya nagyságú medence és a nagy ünneplés közepette a srácok, Horváth Gábor csapatkapitány és Koszta János vezetésével beledobtak a vízbe. Öltönyöstől, nyakkendőstől kezemben a diplomatatáskám, benne a papírok, igazolások. Miután a kimásztam a medencéből megfogadtam, hogy minden egyes győzelem után önként megismétlem a mártózást. Úgy hozta a sors, hogy megnyertük a kupát, - és csak egyszer kaptunk ki - így ötször merültem, és szárítgattam az iratokat, Koszta Jani pedig szerelte az órámat, az ugyanis nem volt vízálló, így minden alkalommal szét kellett szedni, és száradás után összeszerelni. Nagyon jó szívvel emlékszem vissza a Nehru Kupára" - árulta el nekünk Németh Jani bácsi.

"Az az 1989-es Videoton egy rendkívül jó társaság volt, nem csak a pályán, de azon kívül is összetartó brigád voltunk. Ez az indiai túra pedig még jobban összekovácsolt bennünket, hiszen közel egy hónapot töltöttünk Indiában, ahol a mérkőzések között rendesen edzettünk. Olyan volt az egész, mint egy külföldi edzőtábor, csak éppen telt házas meccseket játszottunk remek csapatok ellen. Nagyon fiatal együttes volt akkoriban a miénk, a védelem tengelyében azonban olyan rutinos játékosok szerepeltek, mint Novath Gyuri, Horváth Gabi vagy éppen Emmer Laci, akik stabilitást adtak a csapatnak. Az egész torna jól szolgálta a felkészülésünket, az már csak a mi balszerencsénk volt, hogy pont abban a szezonban a bajnokságban a döntetlenek után tizenegyesrúgások döntöttek a két pont sorsáról, mi pedig nem voltunk jók a tizenegyesekben, ezért nem lettünk bajnokok. Számomra külön öröm volt, hogy a Nehru-Kupa gólkirályi címét sikerült megnyernem és később a bajnokságban is jól ment a góllövés, ha jól emlékszem, akkor tíz találattal a második lettem a házi góllövőlistán, csak Petres Tomi szerzett nálam több gólt, aki abban a szezonban az NB I-es gólkirályi címet is megszerezte" - emlékezett vissza Jován Róbert.

"34 évvel ezelőtt hatalmas élményként éltük meg azt, hogy közel egy hónapot Indiában tölthettünk, hiszen akkoriban még nem volt mindennapos dolog az, hogy külföldön készüljön egy NB I-es csapat, pláne nem ilyen hosszú ideig. Nagyon jó körülmények között készülhettünk és kiváló csapatok ellen játszhattunk. Szegény Horváth Gabi - aki egy élő lexikon volt - mondogatta később, hogy mennyi híres futballista lett azokból a fiatalokból, akik ellen ott Indiában pályára léptünk. Mai napig élénken emlékszem arra a szokatlan látványra, ahogy több száz indiai asszony szálanként tette helyére minden nap a friss fűszálakat a stadion játékterén. Mindenki ellen játszottunk egy meccset és csak a Szovjet olimpiai válogatottól kaptunk ki a csoportmérkőzések során 3-2-re, a döntőt pedig pont ellenük játszottuk később, akkor viszont már mi győztünk 2-0-ra. A döntő egyik gólját én lőttem, arra a találatra szívesen emlékszem vissza, körülbelül 25 méterről sikerült kilőnöm a felső sarkot, ezzel szereztük meg a vezetést, aztán Jován Robi találatával sikerült bebiztosítanunk a győzelmünket" - mesélte honlapunknak Csucsánszky Zoltán.

A Videoton (Magyar olimpiai válogatott) mérkőzései az 1989-es Nehru-kupán:

1989. január 18.
Magyar olimpiai válogatott - Kóreai NDK 3-0 (2-0)
Magyar olimpiai válogatott: Petry - Máriási, László, Novath, Horváth - Sallói, Emmer, Petres - Jónás, Csucsánszky (Gyenti), Jován
Gólszerző: Petres, Gyenti, Csucsánszky

1989. január 22.
Magyar olimpiai válogatott - Lengyel olimpiai válogatott 5-1 (2-0)
Magyar olimpiai válogatott: Petry - Máriási, László, Novath, Horváth - Emmer (Király), Sallói, Csucsánszky, Gyenti - Jován (Takács), Petres
Gólszerző: Csucsánszky, Petres, Sallói, Takács, Jován

1989. január 25.
Magyar olimpiai válogatott - Irak 1-0 (1-0)
Magyar olimpiai válogatott: Petry - Máriási, László, Novath, Gyenti - Sallói, Emmer, Petres - Jónás, Gólszerző: Petres

1989. január 28.
Magyar olimpiai válogatott - Szovjet olimpiai válogatott 2-3 (0-1)
Magyar olimpiai válogatott: Petry - Máriási, László, Novath, Horváth - Csucsánszky, Emmer, Gyenti - Jónás, Jován, Petres
Gólszerző: Jován, Jónás

1989. január 31.
Magyar olimpiai válogatott - India 1-0 (1-0)
Magyar olimpiai válogatott: Petry - Máriási, László, Novath, Horváth - Csucsánszky, Emmer, Gyenti - Jónás, Jován, Petres
Gólszerző: Jován

1989. február 4. (döntő)
Magyar olimpiai válogatott - Szovjet olimpiai válogatott 2-0 (1-0)
Magyar olimpiai válogatott: Petry - Máriási, László, Novath, Horváth - Jónás, Emmer, Gyenti - Csucsánszky, Jován, Petres
Gólszerző: Csucsánszky, Jován

Author: Wéninger Ákos

Photo: molfehervarfc.hu