Kodro góljával 1-0-ra legyőztük a török rekordbajnokot

Csapatunk akár nagyobb arányban is nyerhetett volna a Galatasaray ellen, támadóink sok helyzetet alakítottak ki a 90 perc során. 

Szerda este 19 órakor Hartbergben játszotta utolsó felkészülési mérkőzését csapatunk a jövő heti EKL-mérkőzés előtt (A Gabala SC ellen mérkőzésre érvényes jegyinformációkat itt olvashatjátok). Ellenfelünk a török rekordbajnok és korábbi UEFA-Kupa-győztes Galatasaray volt, melynek fanatikus szurkolói mintegy 1500-an látogattak ki a találkozóra, de fehérvári drukkerek is helyet foglaltak az osztrák élvonalban szereplő TSV Hartberg stadionjában. Vezetőedzőnk az alábbi felállásban küldte pályára csapatunkat: Kovács - Nego, Rus, Serafimov, Sabanov, Heister - Pinto, Fiola - Lednev, Petrjak - Kodro.

Szinte azonnal a kezdés után feljegyezhettük az első török helyzetet, Aktürkoğlu lőtt egy csel után 17 méterről kapu fölé. A 13. percben ismét Aktürkoğlu villant meg, nagy szóló végén lőtt kapura 13 méterről, de a lövés elakadt a blokkban. Az első Vidi-lehetőségre a 21. percig kellett várni, ekkor Lednev távoli szabadrúgása ment kapura, de nem okozott gondot a Galata hálóőrének a középre tartó lövés. Egy perccel később ismét a török együttes 7-ese előtt adódott ziccer, éles szögből leadott lövését Kovács vetődve védte. A 24. minutumban aztán már komoly bravúrt is bemutatott Kovács Dani, egy szép török támadás végén Mohamed Mostafa került helyzetbe, közeli lövését kapusunk óriási bravúrral, lábbal védte. 

A 32. percben Serafimov szerzett labdát a középkörben, ebből a labdaszerzésből Fiola vezetett gyors kontrát, Petrjakot hozta játékba, aki bemutatott egy cselt befelé, majd a szélen felfutó Fiolának passzolt, ő egyből középre tette a labdát, amit Kodro közelről a kapuba juttatott - rendkívül szép Vidi-támadás volt, amelyet csatárunk higgadtan fejezett be góllal (1-0).

A vezetésünk megfogta a Galatasarayt, amely a következő tíz percben nem igazán tudott mit kezdeni jól záró védelmünkkel, végül a 42. percben megtalálták a rést a pajzson a törökök: Akgün adott zseniális lyukpasszt Mohamed Mostafának, aki 8 méterről kapu mellé lőtt, így 1-0-ás Vidi-vezetéssel vonultak öltözőbe a csapatok. 

A második félidő Akbaba 22 méteres lövésével kezdődött, Kovács magabiztosan hárított. Az 51. percben a csereként pályára lépő 36 esztendős Bafétimbi Gomis veszélyeztetett, de 8 méterről leadott lövése elakadt a védőinkben. Hét perc múlva Akgün passza után ismét Bafétimbi Gomis találhatott volna a kapunkba, becsúszva lőtt kapura pár méterről, de kapusunk remekül zárta a szöget és sikerült védenie a szinte száz százalékos gólhelyzetet. A 60. percben vezetőedzőnk több cserét is végrehajtott, az alábbi felállásban folytattuk a meccset: Kovács - Nego, Rus, Serafimov, Sabanov, Heister - Fiola, Makarenko - Bumba, Dárdai - Zivzivadze.

A 65. minutumban Bumba hozta játékba a bal szélen érkező Dárdait, aki egy csel után éles szögből kapura lőtt, a labda keresztben elsuhant a kapu előtt, Bumba a hosszún bevetődött, de centikkel a lába előtt elment a labda. Egy perccel később Zivzivadze került ordító helyzetbe, szépen kicselezte a kapust, tíz méterről azonban az üres kapu mellé lőtt. A 71. percben Funsho, Stopira és Pokorny is pályára lépett. Pár perccel később Funsho beadása után ide-oda pattogott a labda a Galatasaray kapuja előtt, majd Fiolához került a játékszer, aki 15 méterről alig lőtt a jobb felső sarok mellé. 

A 82. percben Aktürkoğlu tekert 22 méterről kapu fölé egy szabadrúgást, majd öt perccel a vége előtt Funsho hozta szépen játékba Bumbát, aki 8 méterről kapura tekert, de a törökök hálóőre hatalmas bravúrral védett, így végül maradt az 1-0. A Vidi legközelebb július 21-én lép pályára, akkor azonban már tétmérkőzésen, a MOL Aréna Sóstóban az EKL második selejtezőkörében az azerbajdzsáni Galaba SC lesz az ellenfelünk.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: molfehervarfc.hu

További hírek