STATISZTIKA

NB I-es történelmünk legkésőbbi gólját szereztük a DVSC ellen

Az elmúlt két évben két 95. perces (győztes) találatot is ünnepelhettünk, de Lazovics tizenegyese viszi a prímet.

A Videoton FC szombat este jóval a rendes játékidőn túl, egy 97. perces tizenegyesgóllal győzte le a Debreceni VSC-t az OTP Bank Liga 5. fordulójában. Kassai Viktor eredetileg ötperces hosszabbítást jelzett, amelynek utolsó minutumában ítélte meg a büntetőt. Ezt Lazovics - az M4 Sport közvetítésének órája alapján - 96:14-nél juttatta a kapuba.

Az interneten fellelhető különböző források - nela.hu, index.hu, illetve a mérkőzések összefoglalóinak kommentátorai és a közvetítés órái - jegyzőkönyvei és statisztikái alapján a Vidi eddigi NB I-es történelmében még sohasem született ennyire kései találat, sőt az eddigi "csúcsot" nem is egy, hanem mindjárt két perccel döntötte meg.

A Vidi ugyanis eddig két alkalommal szerzett gólt a 95. percben és mindkettő ugyanabban az idényben, 2015-16-ban esett. Az ilyen találatok természetüknél fogva emlékezetesek, de az augusztus elsejei Pátkai-fejes különösen megragadóra sikeredett.

Ez volt az a találkozó, amikor Diósgyőrben Koman Vladimir korai góljával vezetést szereztek a hazaiak, amelyet úgy tűnt, a mérkőzés végéig megőriznek. Csakhogy a bő 90 perccel korábban még ünneplő Koman a 93. minutumban röviden adott haza, Filipe Oliveira pedig lecsapott és a hálóba gurított - ám ezzel még nem volt vége. Jött ugyanis a középkezdés, majd a 95. perc 23. másodperce: Maréval kanyarított középre, a labdát pedig Pátkai gyönyörűen csúsztatta a kapuba, megnyerve a meccset a Vidinek.

Ugyanebben a szezonban, de csaknem hét hónappal később újabb meccsnyerő fejesnek lehettek szemtanúi drukkereink. A Puskás Akadémia elleni, a Pancho Arénában idegenben játszott mérkőzésünkön 94 percig nem esett találat, de 1 másodperccel már a 95. minutumba átlépve Haraszti pontos beadását Feczesin Róbert Pogacsics kapust megelőzve a hálóba bólintotta.

94. perces drámákból is akadt néhány a lassan 50 évre visszanyúló NB I-es történelmünkben. Zombori Zalán 2000-ben egy Újpest ellen 4-1-re elveszített találkozón váltott gólra egy büntetőt a kommentátor, Faragó Richárd szavaival élve "a 94. perc kezdetén"; Vinícius Paulo 93:33-nál szépített a Vasas ellen 2016 nyarán 2-1-re elveszített bajnokin; de a fehérvári szíveknek talán kedvesebb és emlékezetesebb Nikolics Nemanja ritkán látható találata.

Niko a végül a második bajnoki címünket hozó évadban a Paks ellen a 12. fordulóban a Vidi 11. győzelmét (2-0) biztosította be félpálya közepéből az üres kapuba gurított góljával, amely nem mellesleg már a 13. (!) volt számára az idényben, a 2013-14-es szezon utolsó fordulójával együtt pedig zsinórban 12. bajnokiján talált be. A labda 93:48-nál került a gólvonalon túlra.

Szurkolóink számára még két további kései Vidi-gólt idézünk fel. Ezek ugyan nem a 94. percben vagy azután születtek, de 2006-ban például már a hosszabbítás perceiben jártunk, amikor az idény utolsó fordulójában, a bajnoki címre törő Újpest otthonában Horváth Ferenc beállította a 3-1-es végeredményt, egyben pedig bronzérmet nyert csapatunknak, a negyedik kerületieket pedig megfosztotta az aranyéremtől.

Az említett Horváth Ferenc is pályára lépett, de nem ő volt a főszereplő 1996-ban annak a bajnokinak a hajrájában, amikor a Vidi jelenlegi másodedzője, Pető Tamás Csepelen a 92. percben mentett pontot gyönyörű, külsős találatával.

Szerző: Guber Péter

További hírek