INTERJÚ

Garancsi István: „Olyan átmeneti megoldást kellett találni, amiben a szakmai munka is rendeződhet, és lehetőségünk van a további egyeztetésekre”

Klubunk tulajdonosa a vidi.hu-nak adott interjúban részletesen beszélt Horváth Ferenc vezetőedzői kinevezésének hátteréről.

Meglehetősen forró téma lett a Vidinél az edzőkérdés az elmúlt hetekben. Mi zajlott a háttérben?

Egy kicsit furcsa volt, hogy ekkora felhajtás alakult ki a sajtóban a vezetőedző kiválasztása körül, de alapvetően érthető, hogy a szurkolókat és a médiát érdekli, hogy mi történik az elmúlt idény bajnokcsapatánál, ráadásul egy olyan nehéz időszakban, mint amilyen az elmúlt két hónap volt számunkra. Egyes sajtóorgánumok egymás után tették közzé a nagyon jól értesülnek tűnő információkat, amelyekről aztán bebizonyosodott, hogy alaptalanok, de máris jött a következő híresztelés. A Videoton FC-nél mindenesetre továbbra is ahhoz tartjuk magunkat, hogy csak az üzleti tárgyalások lezárultát követően teszünk közzé hivatalos közlendőket. Most, még ha átmeneti időszakra szólóan is, de megszületett a döntés az edző személyét illetően, mégis inkább csak azért szólalok meg, mert néhány dolgot érdemes tisztáznunk. Az elmúlt hónapokban több szempontból is helyes irányba kellett fordítani a folyamatokat a klubnál. Kovács Zoltán gyors kinevezésével elismert szakembert neveztünk ki a szakmai munka átfogó irányítására. Ezt követően mindössze néhány napunk maradt hátra az átigazolási időszak végéig, ennek ellenére sikerült olyan játékosokat szerződtetnünk, akik komoly erősítést jelentenek a csapat számára. Közben persze folyt az edzőkeresés, hiszen továbbra is az a célunk, hogy olyan edző irányítsa a Videoton FC-t, aki nemcsak, hogy képes nemzetközi szinten is eredményesen szerepelni a csapattal, hanem komoly kapcsolatrendszerrel is rendelkezik, amellyel segíteni tudja a klub fejlődését. Ezt a helyzetet utoljára Paulo Sousa szerepvállalása idején sikerült elérnünk. Ezt követően is próbálkoztunk olyan szakembert idecsábítani, aki képes nekünk segíteni a kitűzött célok elérésében, de sajnos különböző okok miatt ezek a munkakapcsolatok nem működtek megfelelően.

Kik voltak azok a szakemberek, akikkel tárgyalt a klub? Elárulja a konkrét neveket?

Egyikük sem hatalmazott fel rá, hogy beszámoljak a tárgyalásokról. Amiről viszont be tudunk számolni az az, hogy vége a találgatásoknak. Horváth Ferenc az új vezetőedző.

A többi jelölt, a külföldi szakemberek nem vállalták a feladatot?

Különböző okokból nem tudtunk velük megállapodni. Nagyon komoly tárgyalásokat folytattunk az elmúlt egy hónapban, de sajnos a magyar labdarúgás egyelőre még nem jelent komolyabb vonzerőt ezen a téren. A tárgyalások nem vezettek eredményre, a szabályzatban a pro-licences edző kinevezésére megszabott 60 napos türelmi idő pedig a végéhez közeledik. Döntést kellett hozni, egy olyan átmeneti megoldást találni, amiben a szakmai munka is rendeződhet, és lehetőségünk van a további egyeztetésekre. Ebben a helyzetben mindenképpen magyar edzőben gondolkodtam.

Pintér Attila neve is felmerült? Az ő szerepvállalását valóban a szurkolók demonstratív megnyilvánulása hiúsította meg?

Hallottam a szurkolók rigmusait a Puskás Akadémia elleni meccsen. Nagyon furcsa volt hallani, hogy ilyen ellenszenvvel viseltetnek egy olyan edzővel szemben, aki többszörös magyar bajnoknak mondhatja magát. Azt azonban mindenkinek meg kell értenie, hogy a saját értékrendem szerint hozom meg a döntéseimet. Se a múltban nem engedtem, se a jövőben nem fogok engedni semmilyen külső nyomásnak. Ez a fajta ellenállás általában éppen megerősíti bennem az elhatározást. Idény közben komoly külföldi szakembert nem tudtunk Fehérvárra hozni. Ahogy elmondtam, a magyar vonalon volt A és B tervünk. A tervként azokat vettük számításba, akiknek már sikerült bajnoki címet szerezniük. A tárgyalások során lehet, hogy a kiszivárgott hírek is ártottak az ügynek. A legközelebb talán valóban Pintér Attilával álltunk a megállapodáshoz. Véleményem szerint ő alkalmas volt és készen állt a feladatra, hogy ez végül nem jött össze, őszintén sajnálom. Ettől függetlenül megtisztelőnek tartotta a felkérést, és sok sikert kívánt a Vidinek, a szurkolóknak és a csapatnak egyaránt. A B terv olyan fiatal, lendületes edző megtalálása volt, aki már szintén bizonyított. Minden szempontot figyelembe véve Horváth Ferenc kinevezését nem érzem kompromisszumos megoldásnak. Neki erős fehérvári kötődése is van. Komoly tanulságokkal járt számomra ez a két hónap. Minden edzőjelölt, akivel egyeztettünk nagyon konstruktívan és korrekten állt a Vidihez, de természetesen mindenkinek megvannak a saját érdekei egy-egy ilyen tárgyalás során.   

A játékosokkal az öltözőben folytatott beszélgetés mennyiben befolyásolta a döntést?

Valóban jártam bent az öltözőben. Volt mit átbeszélni a játékosokkal, hiszen nagyon nehéz időszak van mögöttünk, amely mindenki számára egyformán megterhelő volt. Nekik is és az edzői stábnak is meg kellett köszönnöm, hogy megpróbálták tenni a dolgukat a legjobb tudásuk szerint. A játékosok is megfogalmazták a gondolataikat a kialakult helyzettel kapcsolatban. Természetesen meghallgattam őket. Ugyanakkor elhihetik, hogy épp elég fontos döntést hoztam már az üzleti életben, az elmúlt 8 esztendőben pedig a labdarúgásban is ahhoz, hogy megalapozott véleményem legyen. Pletykákkal pedig nem kívánok foglalkozni. Az a fontos, hogy mindenki a saját feladatára összpontosítson.

C tervként nem merült fel esetleg, hogy a klub alkalmazásában álló és Pro-licenccel rendelkező Disztl Lászlót nevezik ki Pető Tamás mellé? 

Ilyen a Videoton FC-nél nem merülhet fel. A licenc-rendszernek nem névlegesen, hanem a valóságot tekintve kell megfelelni. 

Horváth Ferenc megbízatása csak május végéig szól. Ez sem okozott problémát a tárgyalások során?

Ez egy meglehetősen speciális, sok szempontból nem is szerencsés helyzet. Minden edző szeret hosszú távú célokban gondolkodni. Ferenctől most azt kértük, hogy a bajnokság végére hozza be a Vidit nemzetközi szereplést érő helyre, vagy biztosítsa ezt az együttes számára a Magyar Kupa szerepléssel. Köszönjük, hogy vállalta ezt a nagyon konkrét célokkal, és nagyon konkrét időre szóló megbízást. Mindehhez a bajnokság hátralévő kétharmada még elegendő időt biztosít. Az elmúlt időszak a játékosoknak sem volt egyszerű, semmilyen szempontból, a szakmai stábnak pedig köszönöm a munkát, bizonyították, hogy a Vidinek nem ott lenne a helye, ahol most ál a tabellán. És köszönet jár a szigetszentmiklósi klubvezetésnek is, amiért ilyen rugalmasak voltak, és hozzájárultak Horváth Ferenc átszerződéséhez. 

     
 
Az MLSZ a Videoton FC – Puskás FC mérkőzéssel kapcsolatban a Videoton FC-t, mint visszaesőt szurkolóinak másokat megbotránkoztató magatartásáért (Pintér Attila edző mérkőzés alatt történt folyamatos szidalmazása) 150.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.
„Pintér Attilától a Videoton FC nevében is elnézést kérek a lelátókon elhangzott szidalmazásokért. Ahogy a múltban sem tudtam azonosulni az ilyen szélsőséges szurkolói megnyilvánulásokkal, úgy a jövőben sem fogom ezt a fajta viselkedést képviselni a klubnál. Ezúttal még csak fellebbezni sem tudunk az MLSZ-nél, mert teljesen jogos a büntetés. Nagyon elszomorító ez a jelenség" - mondta honlapunknak Garancsi István.
 
 
     

 

Szerző: Vidi.hu

Fotó: vidi.hu

További hírek