UTÁNPÓTLÁS

Vajda Gusztáv: „Ők még zsigerből, minden áron és mindig győzni akarnak, és ezt kötelességünk támogatni”

A kiemelt bajnokságban játszó U15-ös korosztályunkról Vajda Gusztávval, a csapat edzőjével beszélgettünk.

Az idei szezontól vette át a Vidi U15-ös korosztályát, mi az elmúlt három hónap tapasztalata?

Nagyon tehetséges korosztálynak tartom a 15 éveseket. Tavaly Poór András kollégám szépen összerakta őket, és jól is szerepeltek, úgyhogy szép feladatot kaptunk Csrepka Tamás kollégámmal. Az U15-ös az első olyan korosztályunk, ahol a legtehetségesebbeket sem engedjük már el a Vidi kötelékéből, így minden esély megvan arra, hogy a mostani csapatból később többükkel a felnőttek között is találkozhatunk. Az idei szezontól annyival nehezedett a helyzetük, hogy egy sokkal erősebb, kiemelt bajnokságban szerepelnek, ahol több akadémiai csapat is részt vesz. Ehhez még hozzá kellett szokniuk, de úgy érzem, hogy az első akadályokat jól vették.

Egy 15 éves játékos futballistaként még gyermeknek számít, vagy inkább már felnőttnek?

Elvileg U16-tól kell győzelemre nevelni a gyerekeket, de az a véleményem, hogy a 15 évesekből sem szabad kiölni a versenyszellemet. Ők még zsigerből, minden áron és mindig győzni akarnak, és ezt kötelességünk támogatni. Nem helyes őket úgy a pályára küldeni, hogy csak játszatok, nem számít az eredmény. Dehogynem számít, és elsősorban nekik fontos. Természetesen a világ nem dől össze egy vereségtől, főleg ha mindent megtettek érte.

A 15 éves korosztály olyan szempontból is speciális egy kicsit, hogy jelentős részük ekkor kezdi meg a középiskolai tanulmányait, kinyílik a világ. Kiemelten fontos, hogy partnerként kezeljük őket, hogy megbízzanak bennünk és főleg, hogy hitelesnek tartsanak minket. Nem csak azt kell tudnunk, hogy milyen játékosok, hanem azt is, hogy milyen emberek, milyen családból jöttek, hogyan reagálnak bizonyos helyzetekre.

Nekik viszont azt kell tudniuk – és ezzel rendszerint nincs is probléma, hogy az edzés és a mérkőzés szent. Ha egy játékos mindent elkövet edzésen, száz százalékosan odateszi magát, akkor évek múltán is tudni fogja, hogy mindent megtett azért, hogy jó játékos legyen. Egy kicsit visszafordítva ezt a dolgot: az a célom, ha egy utánpótlás játékos felnőtt lesz, akkor úgy gondoljon vissza rám, hogy a Guszti bácsi megtanította, amit kellett.

15 évesen már a focihoz szükséges technikai tudás teljes tárházával rendelkeznek a játékosok?

Természetesen nem. U15-ben a fizikális tulajdonságok még nem annyira dominálnak, a csapatjáték az elsődleges. A játékot pedig úgy tudjuk felgyorsítani, ha a technikát csiszoljuk és taktikailag is elkezdjük felkészíteni őket a felnőtt futballra, hogy a tőlünk jobb csapatokkal is fel tudjuk venni a versenyt. Ebből a szempontból szerencsések vagyunk, mert játékosok erősségét tekintve ez a csapat képes erre, és ezt az elmúlt néhány fordulóban bizonyították is. Kimondottan büszke vagyok arra, hogy például az Újpest ellen egygólos hátrányból fordítottunk, vagy a Haladás és az MTK ellen is ki tudtunk egyenlíteni, ez mind azt mutatja, hogy fizikálisan, technikailag és mentálisan is erősek a srácok, és bármelyik csapat ellen felveszik a kesztyűt. 

Szerző: Papp Brigitta

Fotó: vidi.hu

További hírek