U12

Tóth József: "Nagyon fontos életkorban vannak most a gyerekek a jövő szempontjából"

Tóth József, U12-es csapatunk vezetőedzője nyilatkozott a korosztály 2013-2014-es szezonjáról.

Mikortól dolgoznak együtt és mit kell tudnunk a klub legkisebb versenyző korosztályáról, az U12-ről?

Tavaly nyáron vettem át ezt a korosztályt. Meg kellett ismernünk egymást, ami időbe telt, de úgy érzem, most már összerázódtunk. Az egyik legfontosabb korban vannak a gyerekek, most kell őket csiszolgatni, technikai téren fejleszteni, nevelni, a párharcokra, kis területen való játékokra felkészíteni őket. Fontos, hogy rögzüljenek ezek a dolgok, és a megfelelő helyzetben elő tudják hívni a legjobb megoldást.

A Bozsik-program mellett a megyei bajnokságban is elindultak, mégpedig a két évvel idősebbek között.

Így van, kicsit félve is indultunk el, hiszen óriási a fizikális különbség egy 11,5-12 és egy 14 éves gyerek között (tartottam a sérülésveszélytől is, de szerencsére eddig elkerültek bennünket az ilyen jellegű problémák), ennek ellenére ősszel és idén is elég ügyesen és eredményesen szerepeltünk, szerepelünk. Az eredmény abszolút nem fontos még ebben a korban, de egészen a múlt hétig vezettük a tabellát, akkor volt váltás az első helyen, az Ikarus 6-0-re megvert bennünket, de fontos kiemelni, hogy akcióból egyetlen gólt sem kaptunk, csak rögzített helyzetekből, ahol a már említett magassági és erőfölényt kihasználva tudott eredményes lenni az ellenfél, játékban pedig maximálisan partiban voltunk.

Mire lehet jó ez az év a hosszú távú fejlődés szempontjából?

A későbbiekre remek alapot adhat ez az év, hiszen erősebb ellenfelekkel kell folyamatosan játszani, és ez nagy munkára késztet mindenkit. Jövőre még közelebb leszünk életkorban a többi csapathoz, és még több örömet hozhat a játék a gyerekeknek. 

Milyennek látja ezt a korosztályt?

Vannak nagyon tehetséges játékosok a csapatban, de hogy mi lesz belőlük, azt még nem lehet megjósolni, ahhoz még nagyon fiatalok és sokat kell tanulniuk.

Felteszem, az öltöző kapuja nyitva áll mindenki előtt, tehát várják még újabb tehetségek felbukkanását.

Folyamatosan figyeljük a környékbeli gyerekeket, keressük az utánpótlást, hiszen lehet találni csiszolatlan gyémántokat. Mint azt a múlt is bizonyítja, nem egy korosztályos válogatottat neveltünk ki olyanok közül, akiket később, és iskolai programok vagy a Bozsik-program révén fedeztünk fel.

Szerző: Acsai N. Ferenc

Fotó: vidi.hu

További hírek