U12

"Nagyon szorgalmasak és lelkesek a gyerekek"

Az U12-es csapat edzőjével, Tóth Józseffel a 2011-2012-es idényről, a mindennapi sikerekről és az új szezonról beszélgettünk. 

Toldi Gáborral ketten készítik fel a 2000-es korosztályt, akik szép eredményeket értek el idén. Többes számban mondom, hiszen kétfelé lett osztva a csapat, és két sorozatban is elindultak. Hogyan értékelné a 2011-2012-es szezont?

28-30 gyerekkel láttunk neki a nyári edzéseknek, végül 20-22-vel kezdtük el a bajnokságot. A társaság valóban kettéosztódott, az egyik fele az U12-es országos bajnokság második vonalának középcsoportjában, a másik az U13-as korosztály megyei elsőosztályában játszott ebben a szezonban. Ezen utóbbi csapathoz kaptunk játékosokat a '99-es korosztályból is. Az országos bajnokságban játszók a hetedik helyet szerezték meg, 14 győzelemmel, nyolc döntetlennel és 12 vereséggel, ami jónak mondható, hiszen ez az év volt az első versenyszerű megmérettetésük, a másik gárda pedig 100 százalékos teljesítménnyel lett bajnok.

Mennyire sikerült megvalósítani szakmai szinten mindazt amit elterveztek tavaly nyáron, és mi volt a legnagyobb újdonság a gyerekeknek az első olyan évben, amikor már rendszeresen játszottak bajnoki rendszerben?

Az alapoktól kellett elindulnunk tavaly nyáron, nagyon nagy hangsúlyt fektettünk a gyerekek technikai és taktikai képzésére egyaránt. Új volt számukra, hogy háromnegyed pályán, 16-ostól 16-osig játszottak már ettől az évtől, és az országos bajnokságban játszók már tizenegyen (a megyeiben kilencen). De szépen lassan belerázódtunk, nagyon szorgalmasak és lelkesek a gyerekek. Nagyjából úgy haladtunk, ahogyan egy évvel ezelőtt elterveztük.

Hogy kell elképzelni a képzést, milyen elemeket gyakoroltak elsősorban a gyerekek ebben a korosztályban?

A futballról való gondolkodásukat, logikájukat próbáltuk fejleszteni, ezen kívül a kétlábasságot, a labdalevételt, cselezést, fejelést helyeztük előtérbe, valamint a párharcokat gyakoroltuk. 

A következő idényben milyen változások várhatók, rátérnek már például az egészpályás játékra?

Ősztől a kiemelt U13-as elsőosztályú csoportban indulunk, hét fővárosi csapat és a dunántúli nagyobb egyesületek társaságában. Az elmúlt szezonban itt játszott, '99-es születésű csapat még ugyanebben a pályaelosztásban játszott, de lehet, hogy ez jövőre változik, és egész pályán játszunk majd. Én jobban örülnék ennek, de hozzá kell tenni, hogy fizikálisan biztosan nagyon megterhelő lenne a gyerekeknek.

Mennyire sikerorientált a 12 évesek képzési rendszere, vagy ez még nem számít annyira?

Nyilvánvalóan kellenek a sikerek ahhoz, hogy a gyerekek élvezzék a focit, és ugyan figyeljük a tabellát, az elsődleges szempont nem az eredményesség még 11-12 évesen. Sokkal inkább a játék szeretete és az, hogy mire abba a korba érnek, amikor már nagyon fontos az eredmény, addigra technikailag, fizikailag és mentálisan is jól fel legyenek készítve.

Szerző: Acsai N. Ferenc

Fotó: vidi.hu

További hírek