Öt érdekesség, amit a Honvéd elleni mérkőzés előtt tudni érdemes

A 46. Honvéd elleni NB I-es győzelemre készül csapatunk szombaton, a legnagyobb arányban 2013-ban, 4-0-ra nyertünk a kispestiek ellen.

Az OTP Bank Liga 24. fordulójában szombaton 19:45-től a Budapest Honvéd ellen lép pályára csapatunk a MOL Aréna Sóstóban (szurkolói információkat itt olvashatsz). A találkozóra való ráhangolódáshoz öt érdekességet gyűjtöttünk össze.

1. Örökmérleg

115. első osztályú egymás elleni bajnokijára készül a két csapat, ezek közül az elsőt 1968 májusában a Honvéd nyerte 2-1-re, a máig utolsót 2022 októberében a mieink 1-0-ra. A 114 NB I-es mérkőzés közül 48 végződött a kispestiek sikerével, 45-ször született Vidi-győzelem, 21 alkalommal pedig döntetlen. Az összesített gólarány 151-137 a Honvéd javára, az eddigi meccseken átlagosan 2,5 gól született. A két együttes legutóbbi 17 bajnokiján mindössze kétszer hagyta el győztesen a pályát a XIX. kerületi csapat.

2. Ismerős arcok

Több Vidi-kötődésű futballista is szerepel szombati ellenfelünk keretében. A kapus Tomás Tujvel 2011-es és 2018-as bajnokcsapatunknak is tagja volt, a hátvéd Tamás Krisztián a 2018-as aranyérmes csapatban szerepelt, a középpályás Nikola Mitrovics 2012-ben és 2013-ban is ezüstérmes volt csapatunkkal, de szerepelt az Európa Liga csoportkörében és nyert Ligakupát, valamint Szuperkupát is, a szintén középpályás Zsótér Donát pedig 2013-ban nyert NB I-es ezüstérmet piros-kékben, igaz, pályára csak a kupasorozatokban lépett, az NB I-ben hatszor volt a kispadon. Csapatunkból Schön Szabolcs az utánpótlásban a kispestieknél kezdett el futballozni, onnan igazolt 2017-ben a holland Ajaxhoz. Kapusedzőnk, Elbert András 1993-ban játékosként kerettag volt a Honvéd bajnokcsapatában.

3. A legnagyobb arányú Vidi-győzelem a Honvéd ellen

Csapatunk eddigi legnagyobb arányú győzelmét a Honvéd ellen 2013. március 3-án, idegenben aratta: a José Gomes vezette Vidi 4-0-ra ütötte ki a jelenlegi válogatott szövetségi kapitány, Marco Rossi által irányított kispestieket. A gólgyártást Nikola Mitrovics kezdte meg és zárta le, rajta kívül betalált Filipe Oliveira és Kovács István is.

4. Az első villanyfényes meccs Sóstón

A régi Sóstói Stadion egyik történelmi pillanata is Honvéd elleni bajnokihoz kapcsolódik: az 1967-ben felavatott létesítmény 1978-tól volt alkalmas esti mérkőzések megrendezésére is. Az első villanyfényes mérkőzés egy Honvéd elleni bajnoki volt, 1978. november 18-án tízezer néző előtt Novath György góljával 1-0-ra győzött a Vidi. Novath ezen kívül 1978 és 1986 között további négy alkalommal is betalált vasárnapi ellenfelünk kapujába - mind az öt gólja alkalmával fehérvári győzelemnek örülhettünk.

5. A dátum: március 18.

Az elmúlt húsz évben három NB I-es bajnokit játszott csapatunk a szombati mérkőzés napján: legutóbb 2012-ben hazai pályán a DVSC ellen 1-0-ra kikaptunk, előtte azonban két győzelemnek örülhettünk, 2011-ben a Debrecent 2-1-re vertük Sóstón Lencse és Alves góljaival, 2006-ban pedig a Vasast 1-0-ra Bozic találatával.

A Honvéd elleni bajnoki napján született UEFA-kupa döntős kapusunk, Koszta János, Magyar Kupa-döntős védőnk, Balassa Péter, szintén MK-döntős középpályásunk, Kovács Attila, kupagyőztes és másodosztályú bajnok középpályásunk, a Vidi II vezetőedzőjeként is dolgozott Györök Tamás, korábbi hátvédünk, Rus Adrián, valamint NB I-ezüstérmes védőnk, Varga Bence.

Szerző: Óházy Bálint

Fotó: molfehervarfc.hu

További hírek