"Új stadion épül - Sóstói emlékek"

Nemzetközi mérkőzések a Sóstói Stadionban

A Sóstói Stadion gyepén az 1967-es átadás óta több nemzet labdarúgója is mérkőzött már, hiszen nem csak nemzetközi vidis kupameccseket, hanem válogatott mérkőzéseket is rendeztek itt.  

Nemzetközi vidis kupameccsek Sóstón

A Vidi 27 nemzetközi tétmeccset játszott mostanáig a Sóstói Stadionban. A mérlegünk 15 győzelem, 5 döntetlen, 7 vereség, 34 lőtt, és 20 kapott gól. Szabó József lőtte a legtöbb vidis gólt, összesen 5-öt, a képzeletbeli ranglistán őt Paulo Vinícius követi 3 találatával.

Az első összecsapásra 1974. október 10-én került sor, a Napoli ellen léptünk pályára, és Wollek Tibor góljával 1-1-es döntetlent értünk el.

A legtöbb gólt, 3-at a Real Madridtól és a Hiberniantól kaptunk, viszont a Vidi ennél nagyobb gólaránnyal is tudott itthon nyerni. A legnagyobb arányú győzelmet a legendás UEFA menetelés alatt arattuk, amikor a Partizant Szabó József 4 és Májer Lajos 1 találatával 5-0-ra győztük le.


Válogatott mérkőzések a Sóstói Stadionban

1974 és 2010 között összesen hat alkalommal lépett pályára a magyar nemzeti csapat a Sóstói Stadionban. Elsőször 1974-ben Jugoszlávia látogatott Székesfehérvárra, és egy fordulatos összecsapáson 3-2-re nyertünk úgy, hogy az első félidőben 2-0-ra vezettek a jugoszlávok. A Vidi szempontjából ennél jelentősebb volt az 1984-es, Norvégia elleni székesfehérvári barátságos meccs, hiszen ezen a találkozón debütált a nemzeti csapatban Disztl Péter és Disztl László. 1906 óta először lépett pályára a válogatottban, hivatalos mérkőzésen két testvér együtt. A Disztl fivérek elődjei az újpesti Molnár fiúk voltak.

Disztl Péteren és Disztl Lászlón kívül még két másik Vidi-játékos, Csongrádi Ferenc és Csuhay József is a csapatba került ezen a válogatott meccsen.

1991-ben Belgium 2-0-ra nyert a Sóstói Stadionban. Urbán Flórián ezen a mérkőzésen mutatkozott be a nemzeti csapatban. A vendégek második gólját a korszak egyik nagy sztárja, Enzo Scifo szerzete.

2006-ben Kanadát 1-0-ra győzte le nemzeti csapatunk Székesfehérváron. Ennek a válogatott mérkőzésnek volt a legtöbb vidis vonatkozása. A válogatott szövetségi kapitánya a Vidi korábbi vezetőedzője, Várhidi Péter volt ekkor. A csapatban pedig összesen hat olyan labdarúgó szerepelt, akik korábban vagy pedig néhány évvel később a Vidi játékosai voltak. (Végh Zoltán, Juhász Roland, Sándor György, Tóth Balázs, Farkas II Balázs, Torghelle Sándor).

Egy évvel később rendezték az első, és mai napig egyetlen nem barátságos válogatott mérkőzést Sóstón: 2007. szeptember 8-án a 2008-as EB-selejtezőn fogadtuk Boszniát, és Gera góljával 1-0-ra nyertünk. Külön érdekesség, hogy a vendégeknél pályára lépett Mario Bozic is, aki akkoriban a Vidi játékosa volt.

A mai napig az utolsó válogatott mérkőzést 2010-ben rendezték Székesfehérváron, Litvániát 2-0-ra vertük meg.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: vidi.hu

További hírek