TÓTH BALÁZS

"Mindig nagy élmény a válogatott összetartásán ott lenni"

Kapusunkkal a nemzeti csapatnál szerzett tapasztalatairól és élményeiről beszélgettünk, de már a pénteki, PAFC elleni bajnoki is szóba került.

Az elmúlt egy hétben két győztes mérkőzésen volt a magyar válogatott keretében Tóth Balázs. Nemzeti csapatunk Törökországot és Koszovót győzte le hazai pályán, barátságos találkozón. Kapusunk szerdától már Sóstón készül a Puskás Akadémia FC elleni pénteki bajnokira - válogatottbeli élményeiről beszélgettünk vele.

“Mindig nagy élmény a válogatott összetartásán ott lenni, aminek a csúcspontjai a meccsek. Szerencsére két győzelemmel tudtunk hangolni az Európa-bajnokságra, amivel már 14 meccsesre duzzadt a válogatott veretlenségi szériája. Fantasztikus volt látni, hogy egy hétköznapi mérkőzésen, ahol nem egy topcsapat az ellenfelünk, 60 ezer néző előtt játszhattunk, többek között ennek a szurkolásnak is köszönhető, hogy ilyen sikeresek tudunk lenni, óriási erőt adnak nekünk.”

Kapusunkat a klub- és válogatottbeli edzések közötti különbségről is kérdeztük.

“Mivel mindenki a hétvégi klubmeccséről érkezik, így a válogatott edzéseken a taktikai dolgok részesülnek előnyben. Nagyon magas intenzitásúak a válogatott edzései, egyrészt azért, mert topcsapatokból érkezik számos játékos, másrészt mindenkinek az a pár edzése van bizonyítani, hogy lehetőséget kapjon. Főleg azt a taktikát gyakoroljuk, amit majd az Eb-n is szeretnénk alkalmazni. Gulácsi Péterrel és Dibusz Dénessel remek volt együtt dolgozni. Magyarország két legjobb kapusáról beszélünk személyükben, mindkettőjüktől próbálok tanulni és ellesni dolgokat. Az edzéseken kívül én Sallai Rolival töltöttem a legtöbb időt - együtt nőttünk fel, ilyenkor előjön a gyerekkorunk és sokat beszélgetünk.”

A törökök és a koszovóiak elleni meccsekről is beszélgettünk Balázzsal.

“Nagyon jól szolgálta a felkészülésünket mindkét mérkőzés. A törökök magasabban jegyzettek, a koszovóiak papíron gyengébbek, de itt már nincs gyenge csapat, a kisebb válogatottak is meg tudják verni a nagyobbakat. Ki akartunk próbálni minél több mindent, amiket majd az Eb-ellenfeleink ellen tudunk hasznosítani. Az első félidő egyik meccsen sem sikerült annyira, de a másodikra minden úgy ült, ahogy szerettük volna.”

Nem kell sokat várni már csapatunk péntek esti, Puskás Akadémia elleni bajnokijára sem, ahol Tóth Balázs korábbi csapata ellen léphet pályára, immáron harmadik alkalommal.

“Mindenképp nyerni szeretnénk Felcsúton, amivel le tudnánk szakítani őket 9 pontra. Számomra mindig különleges érzés a Puskás Akadémia ellen játszani, hiszen ott nőttem fel, így számomra az ellenük lévő meccs a legkülönlegesebb. Ettől függetlenül ugyanúgy készülök, mint bármelyik másik bajnokira, de nagyon várom, és remélem, nyerni tudunk.”

Szerző: Óházy Bálint

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek