STATISZTIKA

Klubrekorddal egyenlítettük ki a DVSC elleni NB I-es örökmérleget

Zsinórban tizedik alkalommal győztük le a hajdúságiakat szombat este.

Együttesünk szombaton este nagyon fontos győzelmet aratott az OTP Bank Liga 27. fordulójában: a DVSC 1-0-s legyőzésével, valamint a Ferencváros Paks elleni döntetlenjével ugyanis hat fordulóval a vége előtt élre álltunk a tabellán. A vezetés átvétele mellett statisztikailag is fontos mérföldkövekhez érkeztünk a Marko Scsepovics találatával megnyert bajnokin.

Zsinórban tíz

Szinte hihetetlen belegondolni, de a 2000-es években hétszeres magyar bajnok DVSC ellen csapatunk óriási sikersorozatot épített: április 21-én egymás után tizedik alkalommal kerekedtünk feléjük a bajnokságban.

A széria még 2015. május 2-án kezdődött, amikor Gyurcsó és Feczesin találataira csak Bódi tudott válaszolni - ez a meccs egyébként is emlékezetes lehet szurkolóink számára, hiszen tulajdonképpen ezzel a győzelemmel biztosítottuk be második bajnoki címünket, miután a Ferencváros másnap nem tudta legyőzni a Pécset.

Az OTP Bank Liga 12 csapatos, ezzel együtt három körös lebonyolításának a jelenlegi a harmadik kiírása, azaz az elmúlt három évben még ennyiszer ütköztünk a DVSC-vel. 2015. augusztus 30-án Filipe Oliveira megpattanó lövésével tartottuk Sóstón a három pontot és kezdtük meg a felzárkózást a bajnokságban, december ötödikén Gyurcsó (ismét) és Kovács István volt eredményes (2-1).

A következő naptári évbe átlépve először áprilisban találkoztunk a Lokival, akkor Feczesin gólja döntött; míg augusztus 21-én újabb kifejezetten emlékezetesre  sikerülő meccsen, többek között a nem sokkal később távozó Lang duplájával (valamint Feczesin kettő és Géresi egy találatával) 5-1-re nyertünk. 2016 decemberében Hadzic döntötte el a debreceni összecsapást. 2017-ben sem hagytuk alább: Mészáros öngólját követően Marko Scsepovics és Anel Hadzic is hozzátett egyet-egyet, a végeredmény 3-2 lett.

Ezzel el is érkeztünk a mostani idényhez, amikor is augusztus 12-én láttuk vendégül a Lokit. A Vidi helyzetek garmadáját kialakítva már-már úgy tűnt, egy ponttal kell, hogy megelégedjen, amikor a 95. percben tizenegyeshez jutottunk. Ezt Danko Lazovics higgadtan váltotta gólra a 97. minutumban, amely klubtörténetünk legkésőbbi bajnoki találata is egyben.

A nagy sorozat 9. állomásán, november 18-án újabb nagy különbségű sikert ünnepelhettünk a Debrecen ellen, amikor Vidi-játékostól hat év után először született mesterhármas Marko Scsepovics révén - mivel Nego és Géresi is hozzátett egyet-egyet, a hazaiak viszont csak kettővel "kompenzáltak", 5-2-re győztünk.

A gólkülönbség ezzel a 10 meccs alatt 22-7.

A leghosszabb győzelmi szériák

Bár a Vidi 50 esztendős NB I-es történelme bővelkedik sikerekben, ugyanilyen hosszú győzelmi sorozatra ezt megelőzően még nem volt példa és ez a rekord is szombaton dőlt meg.

Az eddigi csúcstaró (természetesen a DVSC-vel holtversenyben) április 21-ig a Pápa elleni, összesen 7 év hosszú széria volt, amely időszakot - 2005 és 2012 között - a Lombard nem folyamatosan töltötte az NB I-ben.

A Vidi minimum 5 mérkőzés hosszúságú győzelmi sorozatai az élvonalban

Ellenfél Hossz Időszak
Debreceni VSC* 10 2015-18
Lombard Pápa FC 9 2005-12
Diósgyőri VTK 7 2008-12
Paksi FC 6 2008-10
Szombathelyi Haladás VSE 6 1971-74
Újpest FC 5 2013-15
Nyíregyháza* 5 1999-2008, 2009-15
MTK Budapest FC 5 2013-15

*aktív sorozatok

A Loki elleni hároméves sorozat egyben azt is jelenti, hogy azóta, hogy a Vidi először pályára lépett a 2014. május elsején átadott új Nagyerdei Stadionban, a DVSC egyetlen pontot sem gyűjtött csapatunk ellen.

Már az örökmérleg sem negatív

Mindössze 7 olyan együttes van a magyar labdarúgásban, amely az NB I-ben pozitív örökmérleggel büszkélkedhet a Vidi ellen - és a DVSC már nem tartozik közéjük. Marko Scsepovics szombati góljával 14 döntetlen mellett 30. alkalommal győztük le a hajdúságiakat, akik szintén 30-szor örülhettek ellenünk. Az összesített gólkülönbség kissé a debrecenieknek kedvező, 98-105.

A DVSC-vel egyébként nem az NB I-ben találkoztunk először bajnokin, hiszen 1965-től 1967-es feljutásunkig az NB I/B-ben is vetélytársainknak  számítottak. Összesen 6 másodosztályú mérkőzést vívtunk velük, amelyeken egyetlen egyszer sem maradtunk alul, 3 győzelem mellett 3 döntetlen született. A teljesség igényével a többi tétmérkőzésen a mérlegünk: 4 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség a Magyar Kupában; 6 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség a Ligakupában.

Marko Scsepovics a góllövőlista élén

Ismét eredményes tudott lenni a DVSC ellen 2016-ban szerződtetett szerb támadónk, Marko Scsepovics, aki immáron ötször ünnepelhette találatát a hajdúságiak bánatára, ezzel pedig egyedüli csúcstartóvá vált.

5 gólos: Marko Scsepovics
4 gólos: Feczesin Róbert
3 gólos: Gyurcsó Ádám
2 gólos: Burcsa Győző, Nagy Tibor, Baranyi Sándor, Májer Lajos, Kovács Ferenc, Keresztúri András, Tóth Norbert, Horváth Ferenc, Korsós Attila, Földes Gábor, Kuttor Attila, Terjék Lajos, Lipták Zoltán, Torghelle Sándor, Nikolics Nemanja, Filipe Oliveira, Kovács István, Lang Ádám, Anel Hadzic, Géresi Krisztián
1 gólos: Vadász Imre, Novath György, Szabó József, Kerekes György, Wittmann Géza, Kanyok Imre, Gyenti László, Jónás Gyula, Takács József, Viorel Vancea, Csucsánszky Zoltán, Molnár, Toldi Gábor, Varga Ernő, Jován Róbert, Földes István, Czéh László, Zoran Kuntics, Vasile Miriuta, Lőrincz Antal, Donát, Róth Ferenc, Hompoth Balázs, Zombori Zalán, Balassa Péter, Bekő Balázs, Dvéri Zsolt, Pomper Tibor, Predrag Gajic, Onyeabor Monye, Tóth Balázs, Györök Tamás, Csizmadia Csaba, Sitku Illés, Polonkai Attila, Marko Andics, Lencse László, André Alves, Elek Ákos, Sándor György, Danko Lazovics, Loic Nego

Négy találat öngól volt.

Szerző: Guber Péter

Fotó: vidi.hu

További hírek