KTE - VIDI

Öt érdekesség

Kecskeméten mindig nyertünk, amikor duplázott egy Vidi-játékos.

Az OTP Bank Liga 25. fordulójában szombaton 17:45-től a Kecskeméti TE otthonában lép pályára csapatunk. A találkozóra való ráhangolódáshoz öt érdekességet gyűjtöttünk össze.

1. Örökmérleg

19 első osztályú bajnokit játszott csapatunk a múltban a Kecskemét ellen, ezek közül kilenc végződött Vidi-győzelemmel, három döntetlennel és hét vereséggel. A párharc összesített gólaránya 35:26 a javunkra, a meccsek gólátlaga 3,2.

2. A legnagyobb arányú sikerek

Háromszor is sikerült gólzáporos győzelmet aratnunk a KTE felett - és mindháromszor idegenben! A 2009/2010-es szezonnyitóra bizonyára máig nagyon sokan emlékeznek, akkor ugyanis 6-3-ra nyertünk Kecskeméten. Ráadásul ez a győzelem egyben a Vidi történetének leggólgazdagabb idegenbeli bajnokija is volt.

Egy évvel később ismét megnyitottuk a gólcsapot a Széktói Stadionban, akkor 4-2-es diadalt ünnepelhettünk.

A 2012/2013-as idényben is sikerült kiütnünk a KTE-t, az 5-1-es sikerünk történelmi jelentőségét az szolgáltatta, hogy ezen az összecsapáson szerezte meg élete első NB I-es gólját saját nevelésű labdarúgónk, az azóta a Puskás Akadémiát erősítő Szolnoki Roland. További érdekesség, hogy a KTE találatát az a Mohl Dávid szerezte, aki a Vidiben nevelkedett, kétszer nyert Ligakupát csapatunkkal, később a legnagyobb sikereit a DVSC játékosaként érte el, de 2011-ben tagja volt a Kecskemét MK-győztes alakulatának is (a döntőben épp bennünket győzött le a vidéki lila-fehér alakulat), napjainkban pedig a Vidi II pályaedzőjeként tevékenykedik.

3. Duplázás = győzelem

Eddig négyszer nyertünk Kecskeméten NB I-es bajnokit, és mind a négy alkalommal volt olyan Vidi-játékos, aki duplázni tudott. A 6-3 alkalmával Elek Ákos duplázott, egy évvel később, amikor 4-2-re nyertünk, Alves szerzett két gólt, a 2011/2012-es szezonban Sándor György duplájával nyertünk 2-0-ra, míg a legutolsó kecskeméti sikerünk alkalmával - 11 évvel ezelőtt, 2013-ban - Juhász Roland talált be kétszer a kecskeméti kapuba, akkor 5-1-re nyertünk.

4. Fieszta Sóstón a Kecskemét ellen 1967-ben

Meghatározó esztendő volt 1967 Székesfehérvár labdarúgásában, az akkor még VT Vasas néven versenyző egyesületünk ebben az esztendőben vívta ki első alkalommal a feljutást a legmagasabb osztályba, ráadásul ebben az évben adták át a vadonatúj Sóstói Stadiont, ahol az első mérkőzés egy barátságos találkozó volt a Rot-Weiss Erfurt ellen (a vendégek 3-2-re nyertek), míg az első hivatalos bajnokin a Kecskemétet fogadta csapatunk Sóstón.

A találkozóra az 1967-s, NBI/B-s bajnokság utolsó fordulójában került sor, a mérkőzést már biztos feljutóként játszhatta a VT Vasas, mely az alábbi összeállításban játszott: Tímár - Posch, Bognár, Horváth II L., Temesvári, Bobory, Balogh, Kű, Karsai, Bodnár, Ispaics. Igazi fieszta lett az összecsapásból, Kárpáti Béla csapata 8000 néző előtt 3-0-ra nyert Balogh, Kű és Bodnár góljaival.

Érdemes megtekinteni a találkozó összefoglalóját, 57 esztendő távlatából is fantasztikus derbin ünnepelhette klubunk első élvonalbeli szereplésének kivívását!

5. A legelső NB I-es bajnoki a KTE ellen

A 2008/2009-es idényben abszolút újoncként otthon és idegenben is 2-1-re nyert a hírös város együttese a Vidi ellen. Az első Vidi-gólt az élvonalban a Kecskemétnek Horváth "Kispera" Gábor lőtte.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek