Ezen a napon történt - Torghelle első percben szerzett góljával nyertünk az FTC ellen

Néhány nappal azután, hogy a zöld-fehérektől kikaptunk a Ligakupa döntőjében, idegenben vágtunk vissza bajnokin 2013-ban.

Visszatekintő sorozatunkban legutóbb egy 30 évvel ezelőtti, Vidi - Siófok bajnokira emlékeztünk vissza, ezúttal pedig egy 7 évvel ezelőtti, idegenbeli FTC elleni sikert elevenítünk fel.

2013 áprilisában 4 nap alatt kétszer játszottunk a Ferencváros ellen

Először április 24-én, szerda este Székesfehérváron, a Ligakupa-döntőjében találkoztunk a fővárosi zöld-fehérekkel, a finálét elbuktuk és nem mi tűntünk az április 28-i, FTC - Vidi bajnoki esélyesének.

Szerencsére a Vidi játékosai nem sokadt törődtek az esélyekkel, Nikolics Nemanja rendkívül bizakodó volt a mérkőzés előtt, honlapunknak így nyilatkozott: "Átbeszéltük a Ligakupa-döntő hibáit, és már csak a vasárnapi bajnokira koncentrálunk. Egyáltalán nem lesz könnyű mérkőzés, de jó csapat vagyunk. Muszáj továbblépnünk, és nem szabad, hogy a szerdai mérkőzésből induljunk ki. Nehéz volt mindenki számára a meccs utáni néhány óra, de mentálisan nagyon erősek vagyunk, ezt érezni lehetett a csütörtöki edzésen is. A legjobb csapatokkal is előfordul, hogy rossz napot fognak ki. A vasárnapi találkozó már egy teljesen más mérkőzés lesz. Ez lesz a szezon legfontosabb bajnokija, és úgy lépünk pályára, hogy megszerezzük a három pontot. Magunk miatt és a szurkolóink miatt is."

A bajnoki találkozó későbbi hőse, Torghelle Sándor is optimistán várta a mérkőzést: "Megtapasztaltuk, hogy milyen jó csapat a Ferencváros, és tisztában vagyunk az erősségeikkel. Nagyon fontos, hogy túllépjünk a Ligakupa-döntőn, ezt fejben mindenkinek le kell zárnia. Az a csapat tudja a mérkőzést megnyerni, amelyik együttes a párharcokat is megnyeri a pályán. Vagyis ahhoz, hogy megszerezzük a három pontot, minél több párharcot meg kell nyernünk vasárnap. Úgy gondolom, a mérkőzés helyszínével nem kell külön foglalkoznunk, hiszen akárhol lépünk pályára a Sóstón kívül, az számunkra idegenben van"

Az első percben kialakult a végeredmény

A meccs előtt a mieink a tabella második helyén álltak, 10 ponttal lemaradva az éllovas - és a későbbi bajnok - Győri ETO FC mögött, míg a harmadik helyen álló MTK-nak ekkor ugyanannyi pontja volt, mint nekünk, az FTC pedig három ponttal mögöttünk, a negyedik helyen állt.

Remek hangulatban, és nagyszerű időben kezdődött a 25. forduló rangadója a 2012/2013-as szezonban.10.000 néző - köztük körülbelül 800 Vidi-drukker - volt kíváncsi a helyszínen a találkozóra. A Puskás Ferenc Stadionban utoljára 2006-ban játszottunk bajnoki mérkőzést, akkor az aranyéremért harcoló Újpestet sikerült 3-1-re legyőznünk.

A mérkőzést nem túl sportszerűen vezette fel a helyi műsorközlő, ugyanis 30 perccel a kezdés előtt az alábbi felhívást intézte a Fradi-szurkolók felé: "Mielőtt a fehérvári drukkerek jól éreznék magukat, tanítsuk meg őket ötig számolni". 

A Ferencváros trénere, Ricardo Moniz ugyanazt a 11 játékost jelölte a kezdőbe, amelyik négy nappal korábban megnyerte ellenünk a Ligakupa-döntőt, míg José Gomes nálunk három helyen változtatott: Nikolics helyett Torghelle, Stopira helyett Szolnoki, Caneira helyett pedig Gyurcsó került a kezdőbe. 

A találkozót Kassai Viktor dirigálta, aki öt nappal korábban még a Bayern - Barcelona BL-találkozót vezette. Álomba illően kezdődött a mérkőzés: Kovács remekül fordult le az emberéről, kapu felé iramodott, majd nagyszerűen ugratta ki Torghelle Sándort, aki 43 másodperccel a kezdő sípszót követően bevette a Fradi kapuját (0-1). 

A 12. percben Besic távoli kapáslövését kellett Bozsovicsnak nagy bravúrral védenie. A 33. percben Böde iramodott meg a labdával, Bozsovics azonban szenzációs ütemben szaladt ki a 16-oson kívülre, és becsúszva szerelte a ferencvárosi támadót. A 40. percben ismét Böde egyenlíthetett volna, de ajtó-ablak helyzetben kapu fölé lőtt.

A második félidőben nem bírt akkora nyomást csapatunkra helyezni a Ferencváros, mint tette azt az első 45 percben. Sokáig egyik kapu sem forgott veszélyben, a pályán viszont minden egyes labdáért hatalmas küzdelem zajlott - ahogy azt a meccs előtt Torghelle Sándor megjósolta. 

A 77. percben - két perccel azután, hogy pályára lépett - 15 méterről óriási lövést eresztett meg Nikolics, Jova hatalmas bravúrral védett. Az utolsó percekben mindent egy lapra feltéve támadott a Fradi, így benne volt, hogy egy gyors kontratámadás végén újabb gólt szerzünk. A 91. percben Stopira végleg eldönthette volna a meccset: Kovács egy 70 méteres sprint után passzolt zöld-foki-szigeteki játékosunknak, aki 13 méterről óriási ziccert rontott. A 93. percben Jenner sportszerűtlenül szabálytalankodott Paraibaval, amiért Kassai azonnal piros lapot mutatott fel a hazai játékosnak, ez volt a találkozó utolsó említést érdemlő momentuma.

Így értékelték az edzők a mérkőzést

José Gomes: "Az első helyzetünket sikerült gólra váltanunk, ezt követően a Ferencvárosnak is megvoltak a lehetőségei az egyenlítésre, vagyis egy igazán fantasztikus mérkőzést láthattak a nézők. A második félidőben, amikor kitámadott a Ferencváros, akár tovább növelhettük volna az előnyünket. A magyar bajnokság egyik legjobb csapata ellen léptünk ma pályára. Gratulálok a játékosaimnak, hiszen nagyszerűen futballoztak!"

Ricardo Moniz: "Gratulálok a Videotonnak a 3 ponthoz. A labdarúgás számára fontos, hogy a csapatok győzelemre törekedjenek, különben nem fog fejlődni a foci. Az első percek alapján látható volt, hogy védekezésben nagy hiányosságaink vannak, nem irányítjuk egymást, ez pedig nagy hiba. Kovács klasszisát mutatja, ahogy lefordult a középpályán az emberéről, Torghelle pedig remek ütemben előzte meg védőjét. Szerdán nagyon hatékonyan használtuk ki a gólhelyzeteinket, ma ezt nem sikerült megismételnünk. Jelen pillanatban sajnos még nem tartunk ott, hogy versenyben legyünk az Európa Ligás helyekért"

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: molfehervarfc.hu

További hírek