MÚLTIDÉZÉS

Emlékezetes mérkőzések az ETO ellen

Szombaton 96. alkalommal néz farkasszemet az NB I-ben csapatunk a győri együttessel. Öt emlékezetes Vidi-győzelmet elevenítünk fel. 

Szombaton 14:30-kor kilenc év után ismét élvonalbeli bajnokit játszunk az ETO FC Győr ellen.

OTP Bank Liga, 2024-2025, Őszi szezon, 9. forduló

5 október szombat

ETO FC Győr
  • Stefulj
  • Gavric
  • Boldor

3-1

ETO Park Győr

Fehérvár FC
  • Szabó

ETO FC Győr

Gyurákovics Erik Zoltán - Marinho Dos Santos Heitor, Vera Luciano Fabian (Albion Marku 61'), Tóth Rajmund, Benbouali Ahmed Nadhir (Krivokapic Matija 71'), Szépe János, Stefulj Daniel, Bitri Eneo, Ouro Samsindin (Boldor Deian 85'), Ouijdi Sahli (Diarra Mamady 61'), Gavric Zeljko

Fehérvár FC

Dala Martin - Simut Mario, Nikola Serafimov, Spandler Csaba, Bedi Bence (Kalmár Zsolt 60') - Csongvai Áron - Holender Filip (Ivan Milicevic 46'), Pető Milán (Katona Mátyás 60'), Szabó Bálint, Nicolas Stefanelli (Tóth Tamás Vid 76') - Nejc Gradisar (Kovács Patrik 76')

Játékvezetők
Pintér Csaba

Pintér Csaba

Tóth II Vencel, Szalai Dániel, Zierkelbach Péter, Vad II István

A legutóbbi győri bajnokink 2015-ben 2-2-es döntetlennel zárult, összesítésben pedig az ETO ünnepelhetett többször ellenünk: 37 alkalommal nyert szombati riválisunk, 28 döntetlen mellett 30 alkalommal Vidi-siker született. Ebből a 30 győzelemből elevenítünk fel ötöt időrendi sorrendben.

Rögtön a két együttes első egymás elleni bajnokijával kezdjük a sort, ugyanis az 1968. március 24-én lejátszott mérkőzést 1-0-ra megnyertük hazai pályán a Szusza Ferenc által irányított győriek ellen.

NB I, 1968, Tavaszi Idény, 4. forduló

24 március vasárnap

Videoton SC
  • Karsai

1-0

Sóstói Stadion Székesfehérvár

Győri Vasas ETO

Videoton SC

Tímár Mihály - Kovács I László, Posch Ferenc, Fejes Gábor, Bobory Béla, Szabó Károly, Balogh Károly, Kű Lajos, Burka Imre, Karsai László, Csukovics László

Győri Vasas ETO

Tóth - Keglovich, Orbán, Izsáki, Nell, Kiss, Stolcz, Győrfi (Merczel 32'), Horváth, Somogyi, Szaló

Játékvezetők

Radó János

Szilvási, Kaposvári

Úgy látszik, hogy a hazai csapat otthonában sokkal bátrabban játszik, mint amikor idegenben lép pályára - olvasható a Népsport korabeli tudósításában.
Ezúttal is, akárcsak két héttel korábban a Diósgyőr ellen, magabiztosan és lendületesen kezdett. Ügyes, gyors adogatásokkal szőtte támadásait. Az első 20 percben ez láthatóan meglepte a győri védelmet. A vendégek védői ebben a játékrészben gyakran meginogtak. A Győr csak a félidő közepén ocsúdott fel és ekkor már több ügyes támadást vezetett. A hazai védők azonban nem engedték lövéshez jutni a győri támadókat. Ha sikerült is egy-egy lövés, azt a nagyszerűen védő Timár rendre hárította.

A mindent eldöntő gólunk a 12. percben született, amelyről a sportnapilap így számolt be: Egy hazai ellentámadás futott a pályán, Karsai öt védőt is kicselezett és 12 méterről laposan a kapu jobb sarkába lőtte a labdát.

Szünet után óriási erővel próbálkozott a vendégcsapat, a fehérváriak a kapu előterébe szorultak és ekkor bebizonyították, hogy szervezetten és lelkesen, önfeláldozóan tudnak védekezni. Érdekes, hogy ebben a játékrészben már sokkal többet támadott a győri csapat, mégis a hazaiaknak akadt két nagy gólhelyzetük. A Videoton együttese végül rászolgált a győzelemre.

Az első idegenbeli sikerünkre az ETO ellen a máig emlékezetes 1975/1976-os szezonban került sor.

NB I, 1975-1976, Őszi Idény, 13. forduló

15 november szombat

Rába ETO SC

0-2

ETO Park Győr

Videoton SC
  • Wollek
  • Nagy

Rába ETO SC

Palla - Baumann, Brandisz, Pozsgai, Magyar, Szabó, Somogyi, Mile (Pardavi 60'), Pénzes, Stolcz (Füzi 46'), Glázer R.

Videoton SC

Kovács László - Nagy III János, Kovács József, Fejes Gábor, Wollek Tibor, Nagy II János, Karsai László, Tiber László, Csongrádi Ferenc, Hartyáni Gábor, Végh Tibor

Játékvezetők

dr. Hámori László

Hontvári, Dr. Neuber

A Videoton jobban felkészült a találkozóra. Az utóbbi hetek mérsékeltebb szereplése után Kovács Ferenc edző kissé átszervezte csapatát. Ismét Kovácsot tállította a védelem tengelyébe, ezzel nagymértékben feljavult a védelem játéka. Nagy II a középpályán kapott helyet, míg Karsai előrehúzódva irányított. A Videoton a mérkőzés elején várta a győri rohamokat és inkább saját kapuja előterében biztosított. Később fokozatosan támadásba lendültek a vendégek és a vezető gól után fölénybe is kerültek. Ekkor ellenfelüknél gyorsabban, tudatosabban játszottak. Az ETO kevés elképzeléssel küzdött. Sok átadási hiba törte meg a csapatjáték folyamatosságát. A támadások semmi veszélyt sem jelentettek. Szünet után az előnyét tartani igyekvő Videoton átadta a kezdeményezést, de az ETO nem tudott mit kezdeni a fölénnyel. A kapura semmi veszélyt sem jelentettek próbálkozásaik, annak ellenére, hogy az előretolt csatár szerepkörében egymást váltotta Stolcz, Mile és Szabó. Wollek újabb szabadrúgása és az ezt követő kapushiba végleg megpecsételte a győriek sorsát. A Videoton érettebb, tudatosabb, gyorsabb és pontosabb játékával rászolgált a győzelemre - tudósított a meccs másnapján a Népsport.

A két gólunk pedig így született, ugyancsak a Népsport beszámolója szerint:

A 22. percben Nagy II-vel szemben elkövetett szabálytalanság miatt 22 m-re a győri kaputól szabadrúgáshoz jutottak a fehérváriak. Karsai, Wollek és Kovács József készülődött, végül Wollek futott a labdának és jól eltalált, nagyerejű lövése a későn mozduló Palla mellett fejmagasságban, a jobb oldali léc mellett vágódott a hálóba (0-1).

A 71. percben ismét a győri kapuba került a labda. A hazai kaputól 35 m-re Wollek rúghatott szabadrúgást. Nagyerővel meglőtt labdája kiperdült a vetődő Palla kezéből és a befutó Nagy II 4 m-ről a léc alá lőtt (0-2).

Öt évvel később, 1980. május 10-én rúgtuk a legtöbb gólt az ETO-nak, ráadásul idegenben!

NB I, 1979-1980, Tavaszi Idény, 28. forduló

10 május szombat

Rába ETO SC
  • Kovács
  • Póczik

2-5

ETO Park Győr

Videoton SC
  • Burcsa
  • Burcsa
  • Tiber
  • Szabó
  • Tiber

Rába ETO SC

Palla - Baumann, Csonka, Pardavi, Onhausz (Glázer 68'), Magyar, Hannich, Póczik, Szabó O., Mile (Jugovits 83'), Pölöskei

Videoton SC

Disztl Péter - Végh Tibor, Kovács József, Baranyi Sándor, id. Horváth Gábor, Karsai László (Vadász Imre 83'), Burcsa Győző, Csongrádi Ferenc, Nagy Tibor (Preszeller Tamás 61'), Szabó József, Tiber László

Játékvezetők

Bártfai Róbert

Simon J., Kovács

Küzdelmes játék után már a 9. percben vezetett a Videoton - tájékoztatta olvasóit a Fejér Megyei Hírlap. Karsai a jobb oldalról végezhetett el szabadrúgást és az ötösre nyeste a labdát, amit a legjobbkor érkező Burcsa kapásból a jobb sarokba továbbított (0-1). A 11. percben Onhausz vette célba a piros-kékek kapuját, de lapos, erőteljes lövését Disztl bravúros vetődéssel mentette.

A hazai szurkolók számára már ekkor is savanyú volt a szőlő, legalábbis erre utalt, hogy előbb a Richards vezérigazgatója, majd az ETO egyik játékosa igyekezett erőnek erejével csendre bírni a kifogástalanul szurkoló maroknyi fehérvári tábort.

Szerencsés góllal egyenlítettek a hazaiak a 19. percben. Hannich jobbról a kapu elé lőtte a labdát, s az Kovács Józsefen irányt változtatva került a hálóba (1-1). A 28. percben Tiber harcossága eredményezte az újabb vendéggólt. Visszaszerzett egy elveszettnek látszó labdát, beadása Onhauszról Burcsa elé perdült és ő 10 méterről nem hibázott (1-2).

Szünet után az első igazi eseményt Póczik 20 méteres nagy lövése jelentette, a belső kapufáról vágódott vissza a labda. Négy perccel később góllal válaszolt a Videoton. Burcsa két csel után Tiber elé gurított, a szélső befelé cselezett, majd 20 méterről a kapu bal oldalába lőtt (1-3). A 73. percben Tiber, a Videoton legjobbja, Szabót hozta helyzetbe. A középcsatár lefordult őrzőjéről és 12 méterről a jobb sarokba emelt (1-4). A 80. percben Csongrádi—Burcsa—Tiber villámtámadás végén a szélső 14 méterről lőtt a bal alsó sarokba (1-5). A 83. percben Póczik vezetgette a labdát és 22 méterről, védhetetlen lövést küldött a jobb felső sarokba, beállítva a 2-5-ös végeredményt.

A Videoton a győri mérkőzésen az utóbbi idők egyik legjobb játékával győzte le ellenfelét. Disztl megbízhatóan, időnként bravúrosan védett. A hátvédsor ugyancsak magabiztosan játszott, valamennyien kivették részüket a támadásokból is. A középpályán Karsai ismét igazi irányító volt, Csongrádi szokása szerint sokat dolgozott, Burcsa pedig ismét két gólt lőtt. Tiber, a csatársor, sőt a csapat legjobb embere volt. Ő is két gólt szerzett, kettőt előkészített és a középpályásoknak is sokat segített. Mindent egybevetve a Videoton ezúttal valóban éremesélyeshez méltóan játszott - zárta tudósítását a Hírlap.

(Fotó: Képes Sport)

A 2004-es és a 2014-es emlékezetes Győr elleni bajnokijainkról pedig a korabeli tudósítások helyett már a videóösszefoglalók beszéljenek!

Arany Ászok Liga, 2003-2004, Tavaszi szezon, 23. forduló

10 április szombat

Győri ETO FC

0-4

ETO Park Győr

Videoton FCF
  • Tóth
  • Magasföldi
  • Magasföldi
  • Savu

Győri ETO FC

Sebők Zsolt - Böjte Attila, Stark Péter, Regedei Csaba, Németh Norbert (Nyilas Elek 53'), Jäkl Antal, Varga Zoltán, Vlajic Djordje (Nagy Tamás 53'), Peric Darko, Nicenko Igor, Priskin Tamás

Videoton FCF

Turi Géza - Fehér Attila, Kóczián Ferenc, Ion Voicu (Szabó Tibor 31'), Dvéri Zsolt, Koller Ákos, Gabriel Vochin, Hercegfalvi Zoltán (Tomas Medved 72'), Magasföldi József (Marian Savu 83'), Tóth Balázs, Szalai Tamás

Játékvezetők
Erdös József

Erdös József

OTP Bank Liga NB I, 2014-2015, Őszi idény, 3. forduló

9 augusztus szombat

OTP Bank Liga NB I
Videoton FC
  • Wolfe
  • Juhász
  • Nikolics

3-2

Sóstói Stadion Székesfehérvár

Győri ETO FC
  • Pátkai
  • Rudolf

Videoton FC

Juan Calatayud - Szolnoki Roland, Juhász Roland, Vinícius Paulo, Stopira - Simon Ádám (Feczesin Róbert 76'), Sándor György - Gyurcsó Ádám, Kleinheisler László (Dinko Trebotic 64'), Filipe Oliveira (Arturo Álvarez 70') - Nikolics Nemanja

Győri ETO FC

Kocic Milos - Varga Roland (Andric Nemanja 80'), Rudolf Gergely, Völgyi Dániel, Lipták Zoltán, Pátkai Máté, Lang Zoltán, Priskin Tamás, Kamber Djordje, Wolfe Rafe, Koltai Tamás (Kronaveter Rok 46')

Játékvezetők
Iványi Zoltán

Iványi Zoltán

Albert István, Buzás Balázs, Márkus Tamás

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: fehervarfc.hu

Forrás: Arcanum, Népsport, Fejér Megyei Hírlap, Képes Sport

További hírek