Elek Ákos megszerezte első gólját a válogatottban

A Vidi középpályása gyönyörű gólt lőtt, nyertek Gosztonyiék is Walesben.

Elek Ákos megszerezte első gólját a felnőtt válogatottban
A mérkőzést egy ünnepélyes búcsúztatás vezette fel, az MLSZ a találkozó előtt köszöntötte a profi labdarúgástól tavaly visszavonult 58-szoros válogatott Lipcsei Pétert.
Egervári Sándor a kezdőcsapatban egy újoncot avatott, a védelem tengelyébe jelölte Korcsmár Zsoltot. A mieink a Bogdán Ádám - Varga József, Lipták Zoltán, Korcsmár Zsolt, Laczkó Zsolt - Vadócz Krisztián, Elek Ákos - Koman Vladimir, Hajnal Tamás, Dzsudzsák Balázs - Rudolf Gergely összeállításban léptek pályára.

Gyorsan mezőnyfölényre tett szert a magyar válogatott, s már a 7. percben megszerezhettük volna a vezetést, ám Koman Vladimir átadása után Rudolf Gergely lövését védte az izlandiak kapusa. A vezető találatra a 32. percig kellett várni, ekkor Koman egy labdaszerzés után 19 méterről lőtte ki a jobb alsó sarkot. A félidő hajrájában megdupláztuk az előnyt, egy gyors akció végén Hajnal Tamás remekül indította Rudolfot, aki elhúzta a kapus mellett a labdát, majd higgadtan a hálóba passzolt.

A második félidőre szerkezetet váltott Egervári Sándor, a Vadócz-Priskin cserével két ékre váltottunk, és tovább folytattuk a helyzetek kialakítását. Ennek az 59. percben meg is lett az eredménye, egy labdaszerzést követően Hajnal indította kitűnően Dzsudzsák Balázst, aki 15 méterről, a balösszekötő helyéről kilőtte a bal sarkot. Az Oroszországban légióskodó szélső nem sokkal később kapufát lőtt, és kétszer is helyzetbe hozta társait, ezekből azonban nem született gól. Bár a hajrában már az izlandiaknak is volt egy-két lehetőségük, a meccs utolsó találatát is mi szereztük: egy bal oldali szöglet után Priskin Tamás 5 méterről a jobb kapufára fejelt, a kipattanó Elek Ákos elé került, a középpályás pedig 11 méterről, félfordulatból, kapásból a jobb alsó sarokba lőtt.
A 4-0-ás végeredmény önmagáért beszél, a mieink végig jobbak voltak északi ellenfelüknél, és remek főpróbát tartottak a svédek elleni szeptemberi Eb-selejtező előtt.

- Néhány játékosunk még a felkészülés közepén jár, ezért nincs versenyformában, de a pályára lépő összes futballista jól állt hozzá a mérkőzéshez, a maximumot hozták ki magukból, ezért mindenképpen dicséretet érdemelnek - értékelt a találkozót követően Egervári Sándor. - A fiatalok megállták a helyüket, Korcsmár Zsolt különösen jól játszott, végig magabiztos volt. A támadóink a végére kicsit talán már túlzottan is élvezték a játékot, de örömteli, hogy végig megvolt bennük a vállalkozó kedv, több szép megoldást is láthattunk tőlük, úgy érzem, a közönség is jól szórakozhatott. Örülök, hogy jó játékkal hangoltunk a svédek elleni selejtezőre.


Nyertek Gosztonyiék is Wales ellen, idegenben
A szeptemberben kezdődő Eb-selejtezők előtti utolsó nemzetközi felkészülési mérkőzésen Róth Antal szövetségi edző a Gulácsi Péter - Szokol Zsolt, Fiola Attila (Kálnoki-Kis Dávid, 46.), Fodor Ferenc, Sváb Dániel - Nagy Dániel (Haraszti Zsolt, 58.) , Simon Ádám - Bódi Ádám (Bertus Lajos, 46.), Gosztonyi András, Balázs Benjámin (Hidi Patrik, 73.) - Futács Márkó (Tischler Patrik, 58.) összeállításban küldte pályára csapatát a haverfordwesti Meadow-stadionban.

Jól indult számunkra a mérkőzés, a 6. percben egy szép Gosztonyi-Futács összjáték után Balázs Benjámin kapott kitűnő indítást a Videoton középpályásától, és 7 méterről, a bal oldalról, estében kilőtte a bal alsó sarkot. A roppant sportszerű 700 fős hazai közönség tapssal fogadta a mieink vezető találatát, de a 35. percben már hazai gólnak szólt az üdvrivalgás: egy szerencsétlen sérülést követően Simon Ádám ápolása miatt rövid időre tíz főre fogyatkozott a magyar csapat, a hazaiak pedig kihasználták az emberfórt: egy jobb oldali beadás után Lucas Lee bombázott 22 méterről védhetetlenül Gulácsi Péter kapujának bal alsó sarkába.
Az első félidőben a walesiek kezdeményeztek többet, de a mieink gyors, kombinatív ellentámadásai lényegesen veszélyesebbek voltak, mint a hazaiak felívelései és elfutásai. Szögletekből mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek, illetve Bódi Ádám szabadrúgásai is hordoztak magukban gólveszélyt.

A fordulás után fölénybe került a hazai csapat, a 48. percben Jonatham Williams 12 méteres lövése centikkel kerülte el a kaput. Ezt követően azonban a walesi mezőnyfölény nem párosult helyzetekkel, míg a mieink többször is közel jártak a gólszerzéshez. A 76. percben Gosztonyi András 22 méterről, szabadrúgásból lőtt kapufát, de kis szerencsével Sváb Dániel és Tischler Patrik is szerezhetett volna gólt. A 92. percben a nézőtéren már mindenki elkönyvelte a döntetlent, a mieink azonban nem így gondolkodtak, és egy szép akció végén Haraszti Zsolt 15 méterről nagyszerű megoldást választva a jobbösszekötő helyéről kilőtte a jobb alsó sarkot, ezzel 2-1-es magyar győzelemmel zárult a találkozó.

- Ezúttal is szoros mérkőzést játszottunk, de egészen más érzelmeket szabadít fel, ha egy utolsó percben megnyert mérkőzést követően kell összegezni - mondta a lefújás után Róth Antal. - Hullámzó volt a játék és a teljesítményünk is, a meccs egyes szakaszaiban mi kerekedtünk ellenfelünk fölé, más szakaszaiban a hazai csapat volt a jobb. Nagyon örülök, hogy játékosaim egy kiegyenlített mérkőzés végén maguk javára tudták fordítani az eredményt.

(forrás: mlsz.hu)

Szerző: Wéninger Ákos

További hírek