Az ETO-nak győzelemre kell játszania!

Csak a pontkülönbség dönthet a nemzetközi kupaindulás jogáról.

a Győri ETO elismerésre méltóan hosszú veretlenségi sorozattal büszkélkedhet: Pintér Attila csapata legutóbb a 11. fordulóban, a Ferencvárostól szenvedett vereséget. A győriek az őszi szezon harmadik harmadát, valamint a teljes tavaszt győzelmekkel, döntetlenekkel játszották végig. Hogy ennek ellenére „csak” a nemzetközi kupaszereplésért, és nem valamelyik fényes éremért játszik ma az ETO, annak elsősorban az az oka, hogy miközben a Soproni Liga teljes mezőnyét tekintve a legkevesebbszer kapott ki (mindössze háromszor, míg a listavezető Debrecen hétszer!), rengeteg a döntetlen: tizenkettő, ebben is csúcstartó a Győr. (A legtöbbet „ikszelők” sorrendje: ETO 12, Ferencváros, Honvéd 11-11, Paks 10.)
A biztos védekezésre épülő játék jól játszik a zöld-fehérek gólkülönbségén is: Stevanovicék mindössze 18 gólt kaptak (nézzük itt is az NB I „sorrendjét”: ETO 18, Videoton 30, Ferencváros, Honvéd 35-35),viszont csak 37-et szereztek. Ennél csak öt csapat lőtt kevesebbet a ligában.
A Győri ETO jelenleg a biztos nemzetközi kupaindulást jelentő 3. helyen áll, két ponttal megelőzve a vasárnap, hazai pályán, esélyesként pályára lépő, Mészöly Gézával kiemelkedően jól szereplő Újpest FC-t. Mindez azt jelenti, a győrieknek – valószínűleg – pontot kellene szereznie ahhoz, hogy megőrizzék harmadik helyüket. Ehhez azonban – hangsúlyozzuk, ha az Újpest nyer – egy pont nem elég, az csak megtartja az esélyüket.
A Soproni Liga Versenykiírása 10. pontjának c bekezdése szerint, nemzetközi kupaindulásra jogosító helyezésről kizárólag a pontkülönbség dönthet. Ha a szerzett pontok száma egyenlő, az azonos pontszámmal rendelkező sportszervezetek rájátszásos formában lebonyolított, kuparendszerű mérkőzéseken döntik el, kié a bronzérem, valamint az indulási jog. (Ne feledkezzünk meg arról sem, előfordulhat, hogy a bajnoki negyedik is kupainduló: ha a Vidi a bajnok és a Loki a kupagyőztes.)
Mindezt azért volt fontos ilyen részletesen végignézni, hogy lássuk: a szezon mérkőzéseinek 40%-án döntetlent játszó Győri ETO-nak ezúttal a győzelemért kell futballoznia!
Pintér Attila nyilatkozata is arra utal, a győzelemmel érhetne igazán célba az ETO: „Az utolsó mérkőzés előtt állunk, minden erőnkkel erre a nagyon fontos mérkőzésre kell koncentrálnunk. Azt gondolom, hogy a csapat eddig mindent megtett, mindig odaadó játékot produkált. A Videoton ellen fel kell tennünk az i-re a pontot. Remélem, hogy sokan kijönnek majd buzdítani a stadionba minket. Nem is kell mondanom, hogy egy győzelem mit jelentene a klub számára.”
A győri csapatnak vasárnap este két hiányzója lesz, az eltiltott Józsi György és Vladimir Dordevic.
Az ETO várható összeállítása: Stevanovic - Babic, Stanisic, Eugene, Szabó O. - Tokody, Pilibaitis, Fehér, Kink - Nicorec, Aleksidze.