ELLENFÉL-LES

Az élvonaltól búcsúzó Haladással mérkőzünk a záró fordulóban

Horváth Ferenc csapata az ősszel 9, a tavasszal - kevesebb mérkőzésen - 20 pontot gyűjtött az NB I-ben.

A MOL Vidi FC május 19-én, vasárnap 17 órától mérkőzik a Szombathelyi Haladással. Ez lesz az OTP Bank Liga 2018-19-es kiírásának utolsó fordulója.

A szombathelyiek 2008 óta voltak az élvonal tagjai, azonban a 32. fordulóban biztossá vált, hogy 11 év után búcsúznak az első osztálytól. Teszik mindezt annak ellenére, hogy a 2018-ban gyűjtött 9 (!) pont után a tavasszal 14 találkozón 20-at gyűjtöttek és ezzel holtversenyben harmadikak a tavaszi tabellán.

A 8 meccs alatt aratott 6 győzelem - csak a Viditől és a Ferencvárostól kaptak ki - után az elmúlt két fordulóban kissé megtorpantak, a Paks ellen egy 93. perces, úgynevezett "olimpiai góllal" veszítettek két pontot, majd Mezőkövesden vereséget szenvedtek.

A vasárnapi meccs akár Király Gábor élvonalbeli búcsúja is lehetne, de a 43 esztendős hálóőrt Matyóföldön a 20. percben egy sérüléssel elveszítette a Haladás és játéka bizonytalan az utolsó játéknapon. Rajta kívül nem áll majd rendelkezésre a hosszabb ideje sérüléssel bajlódó Bosnjak Predrag, a márciusban megsérülő Saláta Kornél, a harmadik számú kapus, Gyurján Márton, a szintén régebb óta hiányzó Kristián Kolcák, míg Halmosi Pétert még február 13-án rakta ki az első keretből a Haladás.

A szombathelyiek keretéből a transfermarkt.de portál a bolgár válogatott Galin Ivanovot tartja a legértékesebbnek (350 ezer euró), míg Habovda, Bosnjak, Rui Pedro és Holodiuk 300-300 ezer eurót érnek. A házi góllövőlistát Priskin Tamás vezeti 6 találattal, a kanadait viszont Bamgboye 8-cal (4+4). A télen érkező Rui Pedro 5+2-vel, Priskin 6+1-gyel követi. A legtöbb játékperc Habovdáé (2565), aki után Jagodics 2156-tal jön. Bár a szezon ranglistáján természetesen nem lehetnek elöl, de a télen érkező Rui Pedro-Ivanov-Holodiuk trió abszolút kulcsembernek számít és keveset hiányoztak 2019-ben.

Az InStat statisztikái alapján a keret legjobbja Rui Pedro (257), aki - bár kevés meccsen játszott - ligaszerte az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta a tavasszal. Őt Ivanov (256) és Holodiuk (249) követi, az egész szezon során számításba vettek közül Németh Milán (232) bír a legmagasabb átlaggal. A posztonkénti top10 teljesítmények között több Haladás-labdarúgót is találunk. A kapusoknál Rózsa Dániel a 6. legnagyobb pontszámot kapta (320), a középhátvédeknél Tamás László (329) a 8., míg a támadó középpályásoknál Rui Pedro kétszer is szerepel: 370-nel 1., 341-gyel 3. A szombathelyiektől a fordulók csapataiban ősszel 4-szer, tavasszal 16-szor kerültek be játékosok.

Jelenlegi keretükből a Vidiben egyedül Mohl Dávid fordult meg, viszont a szakmai stábból Horváth Ferenc játékosként (három időszakban) és edzőként is állt klubunk alkalmazásában. Segítője, Szamosi Tamás 2015-16-ban vele dolgozott Székesfehérváron is. 

Szerző: Guber Péter

Fotó: molvidi.hu

További hírek