A Vidi nevétől hangos Európa

A Sporting elleni 3-0-s győzelem nagy visszhangot keltett a külfödi médiában.

A legnagyobb terjedelemben természetesen a portugál lapok számoltak be csapatunk nem várt nagyarányú diadaláról az Európa Liga előző kiírásában a négy közé menetelő Sporting felett, de ezen túl is számos külföldi orgánum részletesen írt sikerünkről.

Az UEFA hivatalos oldala azzal kezdi összefoglalóját, hogy a Videoton sokkolta nagynevű ellenfelét, és nem akármilyen skalpot gyűjtött be azután, hogy a csoport első fordulójában kikapott Genkben. A portugál lapok elsősorban persze a lisszaboniak teljesítményével foglalkoznak, illetve Sá Pinto edző munkájáról fogalmaznak meg éles kritikát - a vendégek vezetőedzője nem is maradhatott a helyén, pénteken leváltották, a vasárnapi Porto elleni rangadón már a B-csapat eddigi edzője, Oceano Cruz ül a kispadon. A sapo.pt oldal azt írja, hogy "a magyar együttes egységesen védekezett, kontráit pedig igen intelligensen építette fel".

Csoportbeli ellenfelünk, a Genk hazájában a belgiumsoccer.be arról ír, hogy a Vidi "elfogyasztotta" hírneves ellenfelét, amely semmilyen értékelhető megmozdulásra nem volt képes a mérkőzés alatt. A G-csoport negyedik tagja a Basel. A svájci nachrichten.ch hírportál úgy fogalmaz, hogy a Basel következő ellenfele "szétszedte, oktatta a Sportingot, és főleg az első félidőben nyújtott kiváló teljesítményt." A brit SkySports arra hívja fel a figyelmet, hogy nagyon régóta veretlenek vagyunk hazai pályán a nemzetközi kupákban, és a részletes cikket azzal zárja, a Vidi újra versenyben van a továbbjutásért. A spanyol vavel.com pedig alaposan utánanézett nem csak a klubnak, de Székesfehérvár történelmének is. A portál úgy fogalmaz, hogy Sá Pinto, a Sporting edzője abban a városban bukott el, ahol több mint 30 uralkodót koronáztak meg és 15-öt temettek el. A cikk szerzője részletes elemzésében úgy összegez, hogy a Vidi a modern futball egy egzotikus kísérlete sok ibériai játékossal. A hazaiak szervezetten védekeztek, miközben a "Sporting iránytű nélkül bolyongott a magyar síkságon, nagy utazó néphez méltatlanul". Végül azzal zárja az írást, hogy 1985 óta nem lehetett hallani a Videoton FC-ről, ez a siker viszont segíthet kihúzni a letargiából a magyar futballt.

(Forrás: pepsifoci.hu)

Szerző: Gyurina Zsolt

Fotó: vidi.hu

További hírek