EDZŐTÁBOR

A román rekordbajnok lesz a ma esti ellenfelünk

Második ausztriai felkészülési mérkőzésünket a Steaua Bucuresti ellen játsszuk kedd este 20 órakor.

Ma esti ellenfelünk messze a legeredményesebb román klubcsapat. Története során 24 alkalommal nyerte meg a bajnoki címet, míg a második legtöbb bajnoki aranyéremmel a tizennyolcszoros bajnokcsapat, a Dinamo Bucuresti büszkélkedhet. A Román Kupát is a Steaua hódította el a legtöbbször, eddig összesen 21 alkalommal.

Történetének legnagyobb sikerét 1986-ban érte el a fővárosi együttes, ekkor ugyanis megnyerték a BL elődjének számító BEK-et (Bajnokcsapatok Európa-kupája). A döntőt Spanyolországban, Sevillaban rendezték meg, a Steaua ellenfele pedig a Barcelona volt. Mivel a rendes játékidő és a hosszabbítás is 0-0-ás döntetlennel végződött, tizenegyesekkel dőlt el a kupa sorsa. A románok négyből két büntetőt értékesítettek, míg a spanyolok mindegyiket kihagyták, így a végeredmény 2-0 lett. Néhány hónappal később az európai Szuperkupát is elhódították a románok, méghozzá az UEFA-Kupa-győztes Dinamo Kijev ellen nyertek Hagi góljával 1-0-ra.

Utolsó nagy sikerét a 2005-2006-os szezonban érte el a nemzetközi porondon a Steaua. Ekkor a mai Európa-Liga elődjének számító UEFA-Kupában meneteltek egészen az elődöntőig, ahol az angol Middlesbrough ellen játszottak két remek mérkőzést, és bár Bukarestben 1-0-ra nyerni tudtak, a visszavágón az angolok 4-2-re győztek, így ők jutottak a döntőbe - ahol aztán a spanyol Sevilla simán nyert 4-0-ra.

A 2012-13-as szezonban nagyon simán lettek román bajnokok, 16 ponttal előzték meg a Pandurii együttesét. Az Európa Ligában is szép eredményeket értek el, a csoportkörben az első helyen végeztek, majd kiejtették az Ajaxot és csak a későbbi győztes Chelsea állította meg őket nagy párharcban (összesítésben 3-2-es eredménnyel jutottak tovább az angolok).

A román csapat legértékesebb játékosa, a 18-szoros válogatott Vlad Chiriches, akinek értéke 6 millió euró. A 23 éves védő márciusban pályára lépett ellenünk a Puskás Ferenc Stadionban megrendezett, zárt kapus vb-selejtezőn is, mely 2-2-es döntetlennel zárult. A Steaua jelenlegi keretében csupán három légiós található, egy brazil, egy macedón és egy lengyel-német kettős állampolgár. Az egyik legjobb játékosuk, a bajnokságban 21 gólt szerző Adrian Rusescu néhány hete Spanyolországba igazolt a Sevillaba. Érkeztek azonban új labdarúgók is a román rekordbajnokhoz. Nicolae Stanciu a Vasluitól igazolt Bukarestbe, egyes hírek szerint közel 700.000 eurót fizettek érte, míg Florin Nita kapust ingyen szerezték meg. Mivel jelenleg is több próbajátékost tesztelnek az ausztriai edzőtáborban, ezért könnyen elképzelhető, hogy a ma esti felkészülési mérkőzésen lesznek próbajátékosok is a Steaua csapatában.

A Steaua Bucuresti keretének összértéke - a mértékadónak számító Transfermarkt weboldal becslése szerint - 45,3 millió euró, a Videoton FC játékoskeretének becsült értéke pedig 13 millió euró.

A mérkőzésről, amely 20 órakor kezdődik, természetesen online-közvetítést olvashatnak szurkolóink a vidi.hu-n!

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: www.fcsteaua.ro

További hírek