ELLENFÉL-LES

A máltai ezüstérmes érkezik hozzánk csütörtökön

A 3 millió euró összértékű Balzan FC sorozatban harmadik alkalommal indulhat az Európa Liga selejtezőjében.

A Balzan FC csapatát 1937-ben Balzan Youth néven alapították, a nagyjából négyezer fős Balzan városában. Hivatalos oldalukon úgy jellemzik magukat, hogy egy „kis klub, nagy szívvel”, ennek ellenére hiba lenne lebecsülni a máltai együttest, hiszen ez már sorozatban a harmadik szezon, hogy ott vannak az Európa Liga első selejtezőkörében.

Ellenfelünk először a 2002/2003-as szezonban jutott fel a máltai élvonalba, de rögtön ki is estek. Az elmúlt hét szezont viszont már újra az első osztályban töltötték, és ahogyan az előző bekezdésben írtuk, egyre nagyobb sikereket tudtak elérni – a 2016/2017-es szezonban a második helyen végeztek.

Balzan városa egyébként Málta központjában fekszik, Attard és Lija városával együtt nemes egyszerűséggel „A Három Faluként” szoktak a három településre hivatkozni. A város neve egy gyakori máltai családnév is (Balsan), amely adószedőt jelent. A csapat a hazai meccseit általában a Ta' Qali Nemzeti Stadionban játssza, ahol akár 17,797 néző is ott lehet a helyszínen – a város összes lakosa tehát nagyjából négy és félszer férne be az ország legnagyobb létesítményébe. A visszavágóra azonban nem itt, hanem Paolában, a Hibernians Stadionban kerül sor, amelyben nemzetközi mérkőzéseken 4000 szurkoló lehet jelen.

Az FC Balzan keretének becsült értéke 3 millió euró. Három máltai válogatott játékos is szerepel ellenfelünknél. A legrutinosabb közülük a 31 esztendős Ryan Fenech, aki eddig 43 alkalommal szerepelt hazája válogatottjában – többek közt csereként pályára lépett 2009-ben a Magyarország-Málta vb-selejtezőn, melyet 3-0-ra megnyertünk. Azon a találkozón csapatunk mostani keretéből Juhász Roland szerepelt. Paul Fenech és Alfred Effiong is máltai válogatottak, ők azonban nem játszottak korábban Magyarország ellen.

Az FC Balzan keretében összesen 9 külföldi játékos található: három brazil, kettő montenegrói, egy szerb, egy tunéziai, egy olasz és egy kolumbiai. A csapat vezetőedzője a szerb Marko Micovic.

Szerző: Vidi.hu

Fotó: balzanfc.com

További hírek