ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK

72. alkalommal találkozunk a Haladással az élvonalban

A szombati találkozón 38. sikeréért küzdhet a Vidi. 18 évvel ezelőtt ebben a párosításban született a magyar labdarúgás egyik legfurcsább gólja.

A két csapat eddigi bajnokijai fehérvári fölénnyel teltek, a 37 piros-kék diadallal szemben a szombathelyiek 20 alkalommal nyertek, míg 14 találkozó döntetlennel zárult, a gólarány 125-80 a Vidi javára.

(Fotó: magyarfutball.hu)

A legelső bajnoki:
Az 1968-as szezon 10. fordulójában, Szombathelyen találkozott első alkalommal a két csapat a legmagasabb osztályban, május 19-én 2-1-re nyertek a hazaiak, csapatunk gólját Karsai László lőtte.

A legelső Videoton győzelem:
Ugyancsak 1968-ra datálódik, augusztus 19-én, a 18. forduló keretében 3-0-ra nyert csapatunk, Csukovics László duplázott a vasiak ellen, míg a harmadik találatunkat Karsai László jegyezte.

Egy sohasem volt gól története:
Nem csak a Vidi, de valószínűleg az egész magyar labdarúgás történetének egyik legérdekesebb gólja 1997-ben, egy Haladás - Vidi bajnokin született. A vasiak játékosa, Balassa Péter - szó szerint - hálószaggató bombagólt lőtt, azonban a mérkőzés játékvezetője úgy látta, hogy a labda a kapu fölött hagyta el a játékteret, ezért kirúgással folytatódott a mérkőzés.


 

Két és fél évvel ezelőtt, Balassa Péter egy hosszabb exkluzív interjút adott a vidi.hu-nak, melyben természetesen szóba került ez a "találat" is. A később a Vidiben is megfordult játékos így emlékezett vissza az esetre: "Hogy is felejthetném el azt az 1997-es Haladás - Videoton 0-0-ás mérkőzést, melyen lőttem egy hálószaggató bombagólt, majd a gól után a Vidi jöhetett kapuskirúgással. Azt kell mondanom, hogy végül személy szerint én jól jöttem ki abból a sztoriból, hiszen az eset után hetekig ezzel volt tele a TV, a rádió és az újságok is. Mindenhol az én gólomat mutatták, és a nevemet nagyon sok helyen megjegyezték. Piller Sanyi bácsi, a mérkőzés játékvezetője, aki egyedüliként a stadionban nem vette észre, hogy egy szabályos gólt lőttem - csak a labda épp átment a hálón - tulajdonképpen nagy reklámot csinált nekem. Megmondom őszintén, azóta sem találkoztam hasonló esettel, szóval egy igazi futballtörténelmi esemény aktív résztvevője voltam" - nyilatkozta nevetve Balassa.

A legnagyobb arányú siker:
Néhány hónappal ezelőtt, 2015. április 12-én szereztük a legnagyobb arányú győzelmünket a Haladás ellen, 7-0-ra nyertünk a Sóstói Stadionban (gólszerzők: Nikolics, Feczesin 2, Trebotic 2, Oliveira, Fehér/öngól). Két alkalommal is hat góllal vertük a Haladást, 1970. június 7-én 7-1-re nyert csapatunk a Sóstói Stadionban (gólszerzők: Wollek Tibor 4, Karsai László 2, Csukovics László), míg 1977. szeptember 24-én 6-0 lett a székesfehérvári bajnoki, itt Májer Lajos triplázott, mellette Szabó József, Burcsa Győző és Karsai László iratkozott fel a góllövők közé. Ki kell emelnünk még két bajnokit: 2004. május 22-én 6-1-re nyertünk Sóstón (gólszerzők: Hercegfalvi Zoltán, Koller Ákos, Kóczián Ferenc, Tomas Medved, Szabó Tibor és büntetőből a kapus, Daniel Tudor), míg 1988 szeptemberében 4-0-ra nyert a Vidi a Haladás ellen, ekkor egy öngól mellett Novath György, Emmer László és Petres Tamás volt eredményes.

A legjobb egyéni teljesítmény:
A fenti összeállításból kiderül, a cím a mesternégyest rúgó Wollek Tibort illeti. Hasonló teljesítmény mindössze kettő akad a Vidi élvonalbeli történetében: 1988-ban Jován Róbert, 1995-ben Zoran Kuntics tudott 4 gólt lőni egy bajnokin. A Haladás ellen hárman is triplázni tudtak: Májer Lajos az 1977-es, 6-0 arányú siker alkalmával, Nagy Tibor pedig 1982-ben, amikor is mesterhármasával egymaga gondoskodott a Videoton 3-0-ás diadaláról. A harmadik tripla Horváth Ferenc nevéhez fűződik, aki idegenben, az 1992-ben játszott Haladás-Videoton 2-4 alkalmával lőtte góljait.

A legnagyobb arányú vereség:
1976 októberében a Haladás 4-0-ra győzte le csapatunkat, a mérkőzést Szombathelyen rendezték.

A legtöbb gólt hozó bajnoki:
Az 1970-es, 7-1-es fehérvári mérkőzésen esett 8 találat a rekord ebben a párosításban. Három alkalommal termett 7 találat: 2004 májusában Fehérváron (6-1 a Videoton javára), a 2009-2010-es szezon őszi meccsén, melyet 4-3 nyertek a vasiak, illetve 2015 tavaszán, amikor 7-0-ra nyertünk a Hali ellen. A 2009/2010-es idényben a fehérvári bajnoki sem szűkölködött gólokban, tavasszal csapatunk 4-2-re nyert Sóstón a Hali ellen.

A legtöbb gólt rúgó játékos:
Bár Wollek Tibor 4, Májer Lajos, Nagy Tibor és Horváth Ferenc pedig 3 gólt rúgott egy meccsen a Haladásnak, a legtöbb találatot fehérvári mezben Karsai László jegyzi a szombathelyiek ellen. A kiváló támadó majd egy évtized alatt 11 alkalommal talált be, szinte valamennyi gólja pontot vagy pontokat ért a fehérvári csapatnak a Haladás ellen.

     
   
  A Haladás elleni gólok "specialistájának" Karsai László bizonyult az eddigi meccseken, egykori támadónk 11 alkalommal mattolta a vasi kapusokat.  
     

 

A Haladás elleni góllövőlista:

11 gólos: Karsai László
10 gólos: Wollek Tibor
7 gólos: Nemanja Nikolics
6 gólos:  Szabó József
5 gólos:  Novath György, Horváth Ferenc
4 gólos:  Sallói István
3 gólos:  Májer Lajos, Burcsa Győző, Nagy Tibor, Vadász Imre, Csukovics László
2 gólos:  Borsányi István, Csucsánszky Zoltán, Emmer László, Petres Tamás, Takács Lajos, Terjék Lajos, Szabó Tibor, Tomas Medved, Sitku Illés, André Alves, Gyurcsó Ádám, Feczesin Róbert, Dinko Trebotic, Filipe Oliveira
1 gólos:  Burka Imre, Baranyi Sándor, Végh Tibor, Tiber László, Palkovics István, Kerekes György, Wittman Géza, Tóth Ernő, Szprecsak, Bekő Balázs, Czéh László, Váczi Dénes, Korsós Attila, Dvéri Zsolt, Takács György, Tóth Balázs, Magasföldi József, Hercegfalvi Zoltán, Koller Ákos, Kóczián Ferenc, Daniel Tudor, Cesar Romero, Marko Andics, Gosztonyi András, Vaskó Tamás, Sándor György, Arturo Álvarez, Kleinheisler László

Hat találat öngól volt.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: vidi.hu

További hírek