"Többet látok a Videoton FC-ben, mint manapság a legtöbben"

A vasárnap közvetítő Knézy Jenőt és az őszi DVSC-Vidi-n közreműködő Gundel Takács Gábort kérdeztük a Szuperrangadóról.

Knézy Jenő több hónapnyi kihagyás után a múlt héten, a Pécs - Ferencváros találkozón tért vissza a kommentátori állásba.

Hogyan készül egy magyar bajnoki mérkőzés közvetítésére? Összeír különböző statisztikákat a csapatokról, játékosokról, vagy beül a kommentátori székbe, és a meccsre koncentrál?

A mérkőzés helyszínéről könnyebb közvetíteni vagy stúdióból?
Össze sem lehet hasonlítani a kettőt. Sokkal jobb a helyszínen dolgozni. Amikor az EuroSporton elkezdtem közvetíteni, azt mondták a Palik Laciék, hogy aki "off tube" megtanul közvetíteni, az mindent tud a szakmáról. Ez azért igaz, mert amikor stúdióból, "off tube" közvetítesz, akkor semmi mást nem látsz, csak amit a nézők. Ebből kell eladni úgy a meccset, hogy ne unják halálra magukat a nézők még akkor sem, ha épp nem történik semmi érdekes a pályán. Ezzel szemben a helyszíni közvetítés során számtalan érdekességet el tudsz mondani, ha épp van rá időd. Lenézel az egyik kispadra, mit csinál épp az edző, ki melegít intenzívebben, mit csinálnak a szurkolók, ki van a díszpáholyban stb. Jóval könnyebb tehát a közvetítő dolga, ha a helyszínen dolgozik.

Milyen mérkőzésre számít ön a vasárnapi Szuperrangadón?
Nagyon jó meccsre számítok, nem véletlenül választottuk ezt a rangadót, hogy közvetítsük. Megmondom őszintén, én azért többet látok a Videoton FC-ben, mint manapság a legtöbben. Egyáltalán nem írnám le a fehérvári csapatot a bajnoki címért folytatott nagy versenyben, még akkor sem, ha jelenleg a DVSC-t azért esélyesebbnek tartom a végső győzelemre. A vasárnapi bajnokinak ugyanakkor szerintem a fehérváriak az esélyesei. Ebben az esetben nem csak 6 pontra csökkenne a két csapat közti különbség, hanem olyan lélektani előnybe kerülne a Videoton FC, ami a hátralévő fordulókban meghatározó lehet. Ugyanez igaz abban az esetben is, ha a DVSC nyerni tudna vasárnap. Akkor nem csak 12 pont lenne az előnye a Vidivel szemben, de lélektanilag is felülkerekedne.

Hogy látja, az elmúlt években nőtt a magyar bajnokság színvonala?
Azt nem merem mondani, hogy az európai élmezőnyhöz tartozó összecsapásokat láthattunk volna, mert közvetítek Bundesligat és angol focit is, de ezt szerintem mindenki látja, aki néz külföldi meccseket is, hogy más a színvonal. Ami viszont mindenképp jó dolog, hogy az európai középmezőnyhöz hasonlítható színvonalú mérkőzéseket láthattunk az NB I-ben is. Csak sajnos keveset. Arra egyébként nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz ebből az egész bundaügyből, mert van egy olyan érzésem, ha ezt most nem sikerül gatyába rázni, és megint csak a kis halak lesznek elkapva, akkor hosszú távon semmi nem fog megváltozni, ez pedig egyáltalán nem tesz jót a magyar focinak. Mindig felmerül bennem a kérdés, hogy a nyomozóhatóság ennyi idő alatt valóban csak ezt a körülbelül 25-30 embert tudta előállítani, akinek a fele ráadásul már szabadlábon van? Az is furcsa, hogy zömében csak NB II-es, és alig néhány NB I-es futballista került eddig a nyomozók látókörébe. Azt gondolom, ennél jóval szerteágazóbb ez a történet. Aggódva figyelem azt, hogyha már egyszer elkezdődött ez az egész, akkor azt csinálják is végig tisztességesen, mert csak ez szolgálhatja a magyar labdarúgás érdekeit.


Az őszi DVSC - Vidi bajnokit is az M1 közvetítette, akkor Gundel Takács Gábor volt a riporter. Megkérdeztük őt is, mi a véleménye a magyar bajnokságról, és mit vár a vasárnapi Szuperrangadótól.

A hétvégi rangadótól egy nagyon szoros, színvonalas mérkőzést várok. Úgy látszik, a téli felkészülés a Videoton FC-nek sikerült jobban, tavasszal kiegyensúlyozottabbnak tűnik a fehérvári csapat. Nagyon nehéz dolga lesz a DVSC-nek Székesfehérváron. Ez most egy dupla vagy semmi meccs lesz a Videoton FC szempontjából, mert ha nem sikerül hazai pályán győzni, akkor nagyon nehéz lesz a DVSC-t utolérni. Amennyiben a fehérváriaknak még bajnoki álmai vannak, akkor ezt a mérkőzést mindenképp meg kell nyerniük. Ez esetben nyitott marad a bajnokság, de ez a mérkőzés nem csak a három pontról szól majd, hanem arról is, hogy ki kerül lélektani előnybe a bajnokság utolsó harmadában.

(fotó: pestiest.hu, dunatv.hu, Europress)

Szerző: Wéninger Ákos

További hírek