Bekő Balázs

Bekő 7 éves korától rúgta a labdát Péten, a nála jóval idősebb serdülők között. 1980-ban költözött Fehérvárra, ahol egy tehetségkutató tornán „fedezték fel".

- Attól a naptól kezdve, hogy a Vidihez kerültem, arra készültem, hogy Sóstón játszak profiként. Nem a saját önös érdekemből igazoltam el innen annak idején, hiszen ha máshol akartam volna focizni, már a pályám elején, 1991-ben eligazolhattam volna, voltak ajánlataim más kluboktól. Amikor rosszul ment a csapatnak - kétszer játszottunk osztályozót -, akkor is itt voltam, mert fehérváriként itt akartam valami jót csinálni, eredményeket elérni.

Bekő Balázst sportcsaládba hozta a gólya. Édesapja és édesanyja is kosárlabda edzőként dolgozott, húga szintén ezt a sportágat űzte, 14 éves korában már NB-I-ben játszott.

- Tehetséges korosztály voltunk, olyan játékosokkal, mint Salacz, Halmai, Vajda és még sorolhatnám - húsz emberből tizenöten NB-I-es labdarúgók lettünk - kényeztetett is minket mindig a klubvezetés. Az 1990-es U19-es EB után, ahol 6. helyet értünk el, már az első csapatnál folytathattuk az edzéseket az ősztől, s november elején bemutatkozhattam az első osztályban. Ettől kezdve zsinórban kaptam a lehetőségeket Burcsa Győző edzőnél. Az első törés 1996-ban következett be, amikor személyes ellentétek miatt kikerültem a csapatból és kölcsönjátékosként a Fradiban folytattam. Két évvel később következett a Gázszer, majd annak megszűnése után fél évig ismét piros-kék szerelést hordtam, csakhogy a Vasasnál. Azután Izraelben játszottam. Fehérvárra 2000-ben jöttem vissza, Várhidi Péter hívószavára.

A játék jól ment hazai környezetben, meg is hosszabbították a szerződését, de egy szerencsétlen mozdulat hamarosan mégis véget vetett a karrierjének: elszakadt a térdében a keresztszalag. Felépült ugyan, de már nem sikerült a régi fényét visszahoznia, kevesebb lehetőséget is kapott Bicskei Bertalantól és Csank Jánostól is a visszatérésre.

- Már a sérülésem idején elvégeztem a B licences edzői tanfolyamot, s 2004-ben - abban az átmeneti időszakban, amikor már nem fociztam, de még nem edzősködtem - megkeresett a Nyíregyháza vezetőedzője, Herédi Attila, nincs-e kedvem segíteni neki? Így kezdődött a edzői pályafutásom.

Egy évet töltött a Spartacusnál, s amikor a csapat felkerült az első osztályba és nem úgy jöttek az eredmények, ahogy az ottani vezetőség azt várta, mindkettejüktől megvált a klub. Bekő ismét Fehérváron találta tehát magát, ahol klubunk utánpótlás-nevelésében kapott feladatot. 2008. januárjától egy évig Disztl László vezetőedző mellett dolgozott, jelenleg Varga Istvánnak segít az első csapatnál. Ő irányítja az NB-III-as együttes edzéseit is.

- Természetesen azóta az A licencet is megszereztem és nyilvánvaló célom, hogy idővel vezetőedzőként is kipróbálhassam magam. Ehhez persze még sok tapasztalatra, tanulásra van szükségem és nyilván nem török senki helyére sem. Én magam már nem focizom, sajnos a térdeim annyira tönkrementek, hogy minden komolyabb mozgás fájdalommal jár.

De térjünk vissza a régi szép időkre: Bekő legjobb helyezése az 5. hely, a csapat leghosszabb veretlenségi sorozata - Burcsa vezetőedzősége idején - tizenhat hétig tartott. Válogatott kerettag is volt többször, de sérülés miatt sajnos nem léphetett pályára címeres mezben egyszer sem. Különösen büszke arra, hogy fiatal kora ellenére - 24 évesen - a csapat kapitányává választották a társak.

- Sajnálom, hogy fehérváriként nem sikerült fehérvári színekben semmilyen érmet, kupát „megcsípnem". Játszottam kupadöntőt a Vasassal, két bronzérmem is van, az egyiket szintén a Vasassal, a másikat a Fradival szereztem. De másként csillognak ezek az érmek számomra. Apám mindig azt mondta: „inkább legyél egy helyen király, mint több helyen zsoldos." Talán innen van bennem az a nagy lokálpatriotizmus is. Összességében azonban nem vagyok elégedetlen a pályafutásommal: közel 300 NB-I-es meccsen léptem pályára, voltam a forduló legjobbja, sok élményem
van. Ennyi adatott és jó ez így.

Névjegy
Név: Bekő Balázs
Születési hely, idő: Budapest, 1971. december 15.
Posztja, Videotonos mezszáma: középpályás, 5
Klubjai: Videoton 1990-1996
FTC 1996
Gázszer FC 1997-1999
Vasas 2000
Apoel Jeruzsálem 2000-2001
FC Fehérvár 2001-2003
NB-I-es mérkőzéseinek száma: 287
NB-I-es góljainak száma: 21
Válogatottságok: 40-szeres utánpótlás

Author: Wéninger Ákos

More news