A 10 legmeglepőbb kupadöntő listája - a Vidivel

A nemzetközi kupák legváratlanabb, legnagyobb meglepetést okozó döntőit lajstromozó összeállításokból soha nem maradhat ki a Videoton SC.

A bajnokságok utáni, világbajnokság előtti holtszezon kiválóan alkalmas arra, hogy a különböző médiumok összeállításokban csemegézzenek a labdarúgás történetéből. Annak kapcsán, hogy Gera Zoltán Fulhamje bejutott az először kiírt Európa Liga döntőjébe, a goal.com internetes oldal összeállította annak a tíz kupadöntőnek, pontosabban kupadöntősnek a listáját, amely a legnagyobb meglepetést keltette. Kell-e mondani, a listán, előkelő helyen, ott van a Videoton SC is, az UEFA-kupa 1984-85-ös kiírásának finalistája.
A tízes rangsort változtatás nélkül adjuk közre, annak ellenére, hogy szerintünk a Steaua Bucuresti 1986-os BEK-győzelme akár az élre is kerülhetett volna, de itt lenne a helye a KEK 1980-81-es Dinamo Tbiliszi – Carl Zeiss Jena döntőjének, az 1. FC Magdeburg győzelmének a Milan ellen az 1974-es KEK-döntőben: de, ettől szép a futball, mindig van min vitatkozni.

10. helyezett: SEC Bastia, az 1977-78-as UEFA-kupa sorozatban
A hetvenes évek végét sokan már Platini-korszaknak számítják a francia futballban. Bár valóban ezekben az években kezdett emelkedni a gallok csillaga, ez nem a jelenlegi UEFA elnöknek, hanem Kovács Istvánnak köszönhető. A korzikai Sporting Etoile Club Bastia nem számított nagyágyúnak a francia ligában sem, ezek elsősorban a Saint Étienne és másodsorban az Olympique Marseille évei voltak. A Bastia – a fedélzeten a holland Johnny Reppel, és a „nem elsősorban a futballteljesítménye miatt ismert” Jean-Francois Lariosszal – átlépett a Newcastle Unitedon és a Graziani vezette Torino Calcion, mielőtt a döntőben kapitulált a Van de Kerkhof-ikrek által fémjelzett PSV Eindhoven előtt.

9. helyezett: AS Monaco, a 2003-04-es Bajnokok Ligájában
A lista 9. helyén is francia, pontosabban a francia bajnokságot képviselő klub. Pedig, évtizeddel korábban, a BL kitalálásakor, sokan hitték, hogy a gazdasági potenciál mindent meghatároz majd, és az angol, spanyol, olasz, esetleg német klubokon kívül más aligha juthat el a döntőig. A nagyhercegség csapata a gelsenkircheni döntőbe vezető úton legyőzte a Real Madridot és a Chelsea-t, ám ott már alulmaradt az épp csak kicsit nagyobb FC Portóval szemben.

8. helyezett: Nottingham Forest, az 1978-79-es Bajnokcsapatok Európa-kupájában
A legendás Brian Clough csapata 1977-ben megnyerte az angol másodosztályt, majd a következő esztendőben, újoncként az élvonalat is. Robin Hood kései utódai a BEK-ben sem adták alább, az 1978-79-es kiírás végén Trevor Francisék emelhették magasba Európa legrangosabb klubtrófeáját. Szinte utánozhatatlan mesterhármas ez, amit a Nottingham Forest a következő évben a BEK-ben címvédéssel tett még hihetetlenebbé.

7. helyezett: az Eintracht Frankfurt az 1959-60-as Bajnokcsapatok Európa-kupájában
Talán sokakat meglep, hogy lehet meglepetés, ha nyugat-német csapat kerül a BEK döntőjébe, de ne feledjük: a Bundesliga 1963-as megszervezése előtt tartományi bajnokságokban játszottak félig meddig amatőr csapatok – amelyekben azért ott voltak 1954 világbajnokai is. Az Eintracht Frankfurt kiscsapatnak számított a Real Madriddal szemben, ennek ellenére partner tudott lenni minden idők egyik legjobb döntőjében, amely Puskás Ferenc és Alfredo Di Stefano gólpárbajaként vonult be a futballtörténelembe. A németek, a mai napig büszkék az Eintracht Frankfurt szereplésére, a glasgow-i döntőt a 7-3-as vereség ellenére futballjuk fontos mérföldkövének tartják.

6. helyezett: az Alaves a 2000-01-es UEFA-kupa sorozatban
Az ezredfordulón a spanyolliga Európa vitathatatlanul legerősebb bajnokságának számított a Barcelonával, a Real Madriddal, a Valenciával, a Sevillával, a Deporral és az Atleticóval – de ebbe a felsorolásba nem illik bele az Alaves. A kiscsapat három évvel korábban, 42 éves pauza után jutott vissza a La Ligába, ahol azután az élmezőnybe tudott kapaszkodni. A baszkok a döntőig vezető úton kiverték az Internazionalét, majd az elődöntőben 9-2-es összesítéssel végezték ki a Kaiserslauternt. A Liverpool ellen, hosszabbításban, 5-4-re elveszített finálé a hab a tortán: ezt tartják minden idők legizgalmasabb UEFA-kupa-döntőjének.

5. helyezett: a Fulham a 2009-10-es Európa Ligában
A tízes listán négy olyan csapat, illetve döntő is van, amely magyar szereplőhöz is köthető, ez az egyik, Gera Zoltán miatt. A Fulham a döntőig vezető úton nagyágyúkat búcsúztatott, a címvédő Sahtar Doneck, a Juventus, vagy a Hamburger SV is bánhatja, hogy találkozott Roy Hodgson csapatával. Kevés kellett ahhoz, hogy a Fulham a döntőt is behúzza, ám az Atletico Madrid erősebbnek bizonyult a hamburgi hajrában.


Ez az a téma, amiről mi nem csak reggelig tudnánk beszélni. Kicsit fáj, hogy az összeállítást készítő Carlo Garganese szerint a futballt szeretők többsége a Videoton kapcsán csak Disztl Péter szakállára emlékszik… De, azért leírja azt is, hogy a döntőig vezető úton a Vidi jobbnak bizonyult a Manchester Unitednél, és a Real Madrid ellen, a Székesfehérváron elveszített meccs után nyert a Bernabeu Stadionban.

3. helyezett: a Schalke 04, az 1996-97-es UEFA-kupa sorozatban
Miután a Schalke azért mégis csak a kilencvenes évek Bundesligáját képviselte a sorozatban, számunkra túl előkelő a helyezése ezen a listán. Még akkor is, ha tény, hogy ebben az időszakban a Serie A szinte olasz kupának tekinthette az UEFA-kupát. A Schalke 04 a döntőben – tizenegyesekkel – „természetesen” olasz csapatot győzött le, az Intert. A vesztes kék-feketék edzője Roy Hodgson volt, talán a Fulhamet ünnepelve összeállított listán ez teszi előkelő helyre a német kiscsapatot. Jó, a kiscsapat talán túlzás, legyen közép, de nagyágyú csak a harmincas évek közepétől, évtizeden át volt a Schalke: állítólag Adolf Hitler is a gelsenkirchenieknek szurkolt.

2. helyezett: a Dundee United, az 1986-87-es UEFA-kupa sorozatban
Hajlamosak vagyunk azt hinni, a skót futball kizárólag a Celticet és a Rangerst jelenti, de a nyolcvanas években az Aberdeen, majd a Dundee United is büszkévé tette szurkolóit. (A Hibernian pedig még Székesfehérváron is járt, túljutott a Vidin, de nem jutott olyan magasra, mint a másik kettő.) A Dundee United 1984-ben bejutott a Bajnokcsapatok Európa-kupájának elődöntőjébe, méghozzá úgy, hogy „oda-vissza” legyőzte a Barcelonát. Egy elődöntő azonban nem lenne elég a listára kerüléshez, ahhoz az 1987-es UEFA-kupa döntője is kellett. A narancssárga-feketék Jim McLean irányításával a fináléig masíroztak, ott azonban az IFK Göteborg (összesítésben) 2-1-re megnyerte a kétmeccses párviadalt.

1. helyezett: a Panathinaikosz, az 1970-71-es Bajnokcsapatok Európa-kupájában