Öt érdekesség, amit az Újpest elleni mérkőzés előtt tudni érdemes

50 győzelmet arattunk eddig az élvonalban a lila-fehérek ellen, szerda este egymás ellen léphet pályára az NB I két Lirim Kastratija.

Az OTP Bank Liga 15. fordulójában szerdán 20:00-tól az Újpest otthonában lép pályára csapatunk (szurkolói információkat itt olvashatsz). A találkozóra való ráhangolódáshoz öt érdekességet gyűjtöttünk össze.

1. Örökmérleg

1968 óta 118 mérkőzést játszott egymás ellen az élvonalban a Vidi és az Újpest, az örökmérleg pedig a mieink felé billen el: 50 fehérvári győzelem mellett 43 újpesti siker és 25 döntetlen született. Kezdetben az Újpest örülhetett többet a két csapat mérkőzésein, az elmúlt időszak viszont egyértelmű fehérvári fölényt mutat, az elmúlt 30 egymás elleni bajnokin mindössze hatszor győztek a lila-fehérek. A mérkőzések gólaránya 183:168 a mieink javára, ez meccsenkénti hármas gólátlagot eredményez.

2. A legnagyobb idegenbeli győzelem az élvonalban

2021. január 23-án holtversenyben klubunk történetének legnagyobb élvonalbeli idegenbeli győzelmét aratta csapatunk az Újpest otthonában: Funsho két, valamint Zivzivadze, Petrjak és Nikolics egy-egy góljának köszönhetően aratott 5-0-s győzelmet a Márton Gábor vezette együttesünk. Ezen kívül az FTC ellen 2011-ben, valamint a Pápa ellen 2014-ben arattunk 5-0-s sikert idegenben, hazai pályán egy Eger és egy Tiszakécske elleni 8-0-s győzelem a Vidi legnagyobb élvonalbeli sikere.

3. Kastratik, ha találkoznak

Ritkán találkozunk olyannal a magyar élvonalban, hogy két azonos nevű légiós lép pályára egymás ellen, szerdán viszont erre is sor kerülhet. Csapatunkat és a lila-fehéreket is erősíti ugyanis egy-egy Lirim Kastrati. Mindketten koszovóiak és érdekesség, hogy születésük között nem telt el egy hónap sem: a csapatunkba nyáron a Legia Warszawától érkezett Kastrati január 16-án, az újpesti február 2-án született. 

A két játékos már játszott együtt a koszovói utánpótlás-válogatottban, a névrokonságon kívül azonban nincs köztük családi kötelék. Október 10-én, a MOL Aréna Sóstó gyepén elmaradt a két Kastrati találkozása, a mi játékosunk csereként pályára lépett, az újpesti viszont sérülés miatt nem volt csapata keretében. Azóta viszont felépült, így könnyen szembe találhatják majd egymást szerda este a Szusza Ferenc Stadion pályáján.

4. Ismerős arcok

Csapatunk keretéből Nego Loic erősítette korábban vasárnapi ellenfelünket. Magyar válogatott játékosunk 2013-ban, illetve a 2014/2015-ös szezonban futballozott lila-fehérben.

Az újpesti keretből a Vidiben 2011 és 2016 között szerepelt kapus, Filip Pajovics és a 2021 és 2022 között Vidi-játékos Csoboth Kevin játszott korábban Fehérváron.

5. A dátum: november 9.

Három éve, 2019. november 9-én léptünk pályára legutóbb a szerdai bajnoki napján, akkor a Marko Nikolics vezette csapatunk Giorgi Milanov és Futács Márkó góljaival 2-0-ra nyert Kaposváron. Ebben az évezredben játszottunk már egy Újpest elleni NB I-es mérkőzést ezen a napon, 2002-ben 2-1-re kaptunk ki, gólunkat Tóth Norbert szerezte, míg a IV. kerületieknál korábbi sportigazgatónk, Kovács Zoltán duplázott.

1969-ben emlékezetes sikert aratott november 9-én a Vidi, a Nagybátony 4-2-es legyőzésével NB I/B-s bajnoki címet nyertünk. 

Szerző: Óházy Bálint

Fotó: molfehervarfc.hu

További hírek