Kenyeres Imre: "Kifejezetten eredményes szezont zárt a Vidi utánpótlása"

Utánpótlás-sportigazgatónk értékelte a fiatalok elmúlt évben nyújtott teljesítményét.

- Hosszú évek óta az utánpótlásunk a 2016/2017-es szezonban érte el a legnagyobb sikerét. U17-es csapatunk Kuttor Attila és ifj. Horváth Gábor vezetésével megnyerte a másodosztályú bajnokságot, és ennek köszönhetően jövőre valamennyi felsőbb korosztályunk az élvonalban szerepelhet, de az U19-es csapatunk és az U16-os együttesünk is dobogón végzett. Mindent figyelembe véve hogyan értékeli a mögöttünk lévő szezont?

Mielőtt válaszolnék a kérdésre, menjünk vissza az időben egy kicsit, hiszen hosszú idő után, két éve nyáron került vissza a Videoton FC saját hatáskörébe a klub teljes utánpótlása. Ez már önmagában is egy óriási előrelépésnek és még nagyobb lehetőségnek tekinthető. Korábban ugyanis mindössze két főfoglalkozású edző dolgozott a Vidi utánpótlásában, mellette másodállásban tevékenykedtek a csapatok élén az edzők. Az első év az átalakulással, építkezéssel telt, 2016 nyarától kezdve pedig 15 főállású edző dolgozik a Vidi utánpótlásában. Örömmel mondhatom, hogy nem csak mennyiségileg léptünk előre, hanem minőségileg is, hiszen ezek az edzők főfoglalkozásban csak és kizárólag a saját csapatukra kellett, hogy koncentráljanak. Éppen ezért nagy reményekkel vágtunk neki a szezonnak, főleg annak tudatában, hogy a tavaly nyári igazolásaink jól sikerültek. Az elért eredményekkel is elégedettek lehetünk, hiszen az U17 aranyérmet, az U19 ezüstérmet, míg az U16 bronzérmet szerzett, de az U15-ös csapatunkat - mely az 5. helyen fejezte be a szezont - is csak akadémiai együttesek előzték meg, ráadásul ez a korosztály a kiemelt bajnokságban szerepelt. Fontos kiemelni, hogy miközben az elért eredményeinkre mindenképp büszkék vagyunk, az utánpótlásban a versenyeztetés nem cél, hanem eszköz a játékosok fejlesztésére. Ezt az alapelvet végig nagyon komolyan vettük. Az U17-es csapatunk bajnoki címe hatalmas lehetőséget teremtett a Vidi utánpótlásának, ugyanis a versenykiírás értelmében ez az első hely azt jelenti, hogy az U17-es együttesünk mellett a következő szezonban az U19-es és az U16-os csapataink is a kiemelt bajnokságban fognak szerepelni. Ezek után nem is lehet más a célunk, mint az, hogy a Vidi utánpótlása méltó legyen régi nagy híréhez, és ismét az őt megillető helyre kerüljön a magyar utánpótlás térképén. Ehhez az első nagy lépést megtettük, de még nagyon sok munka és feladat vár ránk, amelyhez a Vidi tulajdonosa, Garancsi István minden létező segítséget megad számunkra, ezt ezúton is köszönjük neki.

- A következő szezonban tehát a kiemelt bajnokságban szerepelnek a Vidi utánpótlás-csapatai. Mik lesznek a célkitűzések a 2017/2018-as szezonra?

Semmiképp sem átszálló jegyet akarunk váltani, még akkor sem, ha ez számunkra is egy fokozott próbatétel lesz. A kiemelt bajnokságot illetően az a tapasztalatom, hogy más típusú játék folyik ott, mint a másodosztályban. A biztonságra való törekvés sokkal nagyobb szerepet kap itt a mérkőzéseken, mint az NB II-ben. Azokból az alapelvekből azonban nem szeretnénk engedni, hogy mind támadásban, mind pedig védekezésben kezdeményezően szeretnénk fellépni. A játékosainknak folyamatosan játékhelyzetek megoldásában kell gondolkodniuk, nem pedig kivárásra játszaniuk. Ahogy már mondtam, a fő alapelvünk a jövőben is az lesz, hogy a mi játékosaink kezdeményezzék ezeknek a játékhelyzeteknek a kialakulását, hiszen a végcélunk az, hogy minél jobb labdarúgókat neveljünk ki. Bízom benne, hogy a Vidi szereplése új és üde színfolt lesz a kiemelt bajnokság valamennyi korosztályában.

Kik azok az utánpótlás-játékosaink, akiknek a nevét érdemes lesz a Vidi-szurkolóknak megjegyezniük?

Szabó Bálint az U17-es csapatban kiváló teljesítményt nyújtott annak ellenére is, hogy ő az egy évvel idősebb korosztályban szerepelt. Mellette két fiatal U19-es játékos - Magda Dávid és Burka Bendegúz - a hétvégén már együtt edzett az első csapattal, sőt az ausztriai edzőtáborba is elutaztak. Hétfő kora este tartjuk az évzáró ünnepségünket, ahol valamennyi korosztály legjobb játékosát díjazni fogjuk, sőt megválasztjuk a Vidi egész utánpótlásának a legjobb labdarúgóját is. Ezek a nevek természetesen a díjkiosztó előtt nem publikusak, de a ceremónia után itt a vidi.hu-n lesz majd egy cikk erről az eseményről, abban pedig már a szurkolók is elolvashatják, kik a Vidi különböző korosztályainak legnagyobb tehetségei.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: vidi.hu

További hírek