Sport adatelemzési konferencián vett részt sportigazgatónk és videóelemzőnk

Az egész napos konferencián olyan fontos dolgok kerültek szóba, mint a statisztika, videóelemzés és ennek felhasználása.

Az adatelemzés szerepe megnövekedett és a technológia fejlődésével egyre gyorsabban tudják a megfelelő adatokat a sportolók, az edzők, az orvosok és a szurkolók számára előállítani, elemezni, amelynek segítségével áttörést  lehet elérni, látványos sikerekkel a sportpályán és a menedzsmentben egyaránt.

A sport, mint iparág, 5 éven belül teljesen átalakul, hiszen az adatelemzés segítségével óriási lehetőségek nyílnak azok előtt, akik másoknál tudatosabban használják fel a rendelkezésre álló információkat és lemaradnak, akik nem állnak a fejlődés útjára.

Az NB I-es klubok közül három csapat képviseltette magát a konferencián: a Ferencváros, a Békéscsaba és a Videoton FC.

"Folyamatosan keressük azokat a területeket, ahol jobbá tudunk válni, ahol fejlődni tudunk. Már most is a legmodernebb technikai eszközök állnak a rendelkezésünkre, és ezeket rendszeresen használjuk is. Rengeteg információval, adattal, statisztikával rendelkezünk, azonban ezeket megfelelően kell felhasználni, különben a lényeg elveszik az adathalmazban. Ezen a konferencián betekintést nyerhettünk abba is, hogy a nálunk fejlettebb, nyugati futballban, hogyan elemzik az adatokat, és mihez kezdenek az eredményekkel. Azt egy kicsit sajnálom, hogy csupán néhány NB I-es klub tartotta fontosnak, hogy részt vegyen a konferencián. Abban viszont biztos vagyok, hogy mi a közeljövőben nagyot fogunk tudni előre lépni" - nyilatkozta honlapunknak Kovács Zoltán.

"Nagyon örülök, hogy foglalkoznak ezen szegmens fontosságával a sportban és, hogy lehetőség van tanulni és fejlődni már itthon is. A konferencián előadást tartott többek közt a Bundesliga II-es Nürnberg képviselője, aki elárulta, hogy náluk napi szinten 20 ember foglalkozik az adat- és videóelemzéssel, valamint a megfigyeléssel" - nyilatkozta honlapunknak Balogh Tamás, a Vidi videóelemzője.
 

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: vidi.hu

További hírek