EURÓPA LIGA

Szurkolói infók az FC Zaria Balti elleni visszavágóra

Belépőt csak a helyszínen vásárolhatnak szurkolóink a csütörtöki találkozóra. 

Július 7-én, csütörtökön magyar idő szerint 19.00-tól (helyi idő szerint 20.00-tól) a kisinyovi Zimbru Stadionban lép pályára a Vidi az Európa Liga első selejtezőkörének visszavágóján. A találkozóra 30 moldáv lej (körülbelül 1,5 euró) lesz a belépő, amelyet a helyszínen lehet megvásárolni. Klubunk nem szervez utazást a mérkőzésre.

Az FC Zaria Balti tájékoztatása szerint a Vidi-szurkolók a 20-as szektorban foglalhatnak majd helyet, jegyvásárlásra csak a helyszínen lesz lehetőség. A Zimbru Stadionnál nincsen külön a vendégszurkolók számára kijelölt parkolóhely a hazai csapat tájékoztatása szerint.

A stadion vendégszektorában is lesz büfé, ahol üdítőt és ennivalót is vásárolhatnak a drukkerek. Fontos tudni, hogy csak a moldáv hivatalos fizetőeszközt, a moldáv lejt fogadják el, vagyis euróval például nem lehet fizetni!

 

FONTOS!
Magyarország Kisinyovi Nagykövetsége Konzuli Hivatala a Moldovai Köztársaságba utazók részére a következő tájékoztatást adja:

Jelenleg nincs olyan információ, amely a Moldovai Köztársaságba tervezett utazást negatívan befolyásolná, vagy korlátozná. Az ideutazáshoz alapos felkészülést, az itt tartózkodás során nagy körültekintést javaslunk.

Hasznos moldovai telefonszámok: mentők – 903, rendőrség – 902, tűzoltók – 901, Magyarország Kisinyovi Nagykövetsége Konzuli Hivatala sürgősségi ügyeleti telefonszáma bajbajutott magyar állampolgárok részére a nap 24 órájában – +37368681109.

Az utóbbi időszak nemzetközi, regionális és helyi politikai aspektusai a moldovai társadalom különböző vetületeiben bizonytalanságot és feszültséget okoznak. Gyakrabban előfordulnak utcai protestálások, tömegtüntetések, egyéb politikai rendezvények. Hangsúlyozottan javasoljuk, hogy a Moldovai Köztársaságba utazó magyar állampolgárok ezektől az eseményektől kivétel nélkül minden esetben tartsák magukat távol, illetve, ha ilyenekkel találkoznak, igyekezzenek a lehető legrövidebb időn belül nagy távolságra elhagyni ezek helyszínét.

Javasoljuk továbbá, hogy magyar állampolgárok moldovai utazásuk előtt regisztráljanak a konzuli védelemhez a Külgazdasági- és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata honlapján.

Az elmúlt időszak nemzetközi terrorcselekményeinek következményeként a román és a moldovai hatóságok jelentősen megszigorították a határ- és vámrendészeti ellenőrzést, ami a román-moldovai határátlépést is nagyon komolyan érinti. Javasoljuk, hogy az utazók legyenek felkészülve a lényegesen hosszabb várakozásra, és maradéktalanul tartsák be a (vám)jogszabályokat (különösen a be- és kivihető árukra, azok mennyiségére vonatkozóan, és arra Moldova felől Románia felé még inkább figyeljenek oda!

A moldovai közbiztonság összességében és általában elfogadhatónak mondható, nem árt azonban az elővigyázatosság a külvárosokban és vidéken, különösen pedig sötétedés után, illetve szórakozóhelyeken. Az utóbbi időben a korábbiaknál több sajtóhír jelenik meg kisebb-nagyobb bűncselekményekről, a közbiztonság érzete romló tendenciát mutat. Moldovában ezidáig nem történtek terrorcselekmények, valószínűségük mérsékelt, teljességgel azonban nem zárhatóak ki. A külföldi állampolgárokat érintő leggyakoribb bűncselekmény-típus a zsebtolvajlás, az autófeltörés, újabban a könnyű testi sértés, a rablás. Nincsenek viszont arra vonatkozó információk, hogy magyar állampolgárokat, illetve magyar érdekeltségű vállalatokat, intézményeket támadás, vagy egyéb fenyegetés, sérelem ért volna.

A Moldovai Köztársaság területén található, nemzetközileg el nem ismert, ún. Dnyeszterentúli Terület biztonságpolitikai és közbiztonsági szempontból lényegesen nem tér el a Moldovai Köztársaság többi részétől. A terület ugyanakkor nem áll a Moldovai Köztársaság hatóságainak ellenőrzése alatt, és saját közigazgatással rendelkezik, amely a moldovaitól eltérő rendet követ. A területen orosz békefenntartók vannak, az oda utazó külföldi állampolgárokat ellenőrző-áteresztő pontokon – kvázi belső „határállomásokon” – igazoltatják, ellenőrzik. A „dnyeszterentúli hatóságok” az EU-s állampolgárokra jelenleg különösen is figyelmet fordítanak. A terület sajátos státuszánál fogva előfordulhat, hogy sürgős szükséghelyzetben a konzuli segítségnyújtás és érdekvédelem ott kevésbé lehet operatív és eredményes, mint a Moldovai Köztársaság egyéb területein. Erről a területről a nemzetközi telefonos kommunikáció – így a segítségkérés is – szintén komoly akadályokba ütközhet.

A beutazással és az ott tartózkodással kapcsolatos további részletes információkat ide kattintva kaphatnak!

 

Szerző: Papp Brigitta

Fotó: footballtripper.com

További hírek